Atlas Kasbah- Bo i en majestätisk fästning i Agadir

Andra gången jag gnuggar min magiska Aladdinlampa som jag tidigare köpt i den mystiska antikaffären i Taroudants souk transporteras jag till en majestätisk fästning. Altlas Kasbah är belägen uppe på en grön kulle som ramas in av de mäktiga Atlasbergen i bakgrunden. Jag går med försiktiga steg in i fästningen och möts direkt av en oerhörd skönhet. Jag kan se den unga vackra Scheheraze framför mig sittandes i den vackra innergården på mjuka kuddar och berätta sagor från ”tusen och en natt”.

Atlas Kasbah Ecolodge

 

Atlas Kasbah är belägen i ” The Village of Tighanimine El Baz” som betyder ”örnarnas by” på Berberspråk. Ägarna Hassan och Helene har öppnat upp sitt hem och bjuder in sina gäster i deras ekovänliga fästning. En annorlunda hotellupplevelse utöver det vanliga. Det ena rummet är vackrare än det andra och vad man än väljer att vila ögonen på får man syn på någonting vackert. Innergården i mitten är omgiven av grönska och blommande växter klättrar högt upp till taket. Detta är precis den typ av oas man skulle kunna föreställa sig att se som en hägring mitt i öknen. Enda skillnaden är att den här hägringen finns på riktigt. Atlas Kasbah har 12 stycken unikt inredda rum i härliga pastellfärger och på området finns saltvattenspool, trädgård och möjlighet till bl.a yoga och ridning. Hotellet är Agadirs första ekolodge och det första Nordafrikanska boendet som fått det prestigefyllda priset ”World Responsible Tourism Award”.

Ta sig hit:

Alla kanske inte har en magisk oljelampa att transportera sig hit med. För er som inte har det rekommenderar jag taxi från Agadirs centrum alternativt åka direkt från Al Maddira AirPort, båda vägarna tar ungefär 20 min.

Med Air Arabias nya direktflyg mellan Stockholm och Agadir tar man sig snabbt och smidigt till Al Maddira AirPort. Flygresan tar ca 5 timmar och eftersom detta är ett lågprisflyg har man möjlighet att resa hit billigt.

Tebjudning i Atlas Kasbahs Riad

I Atlas Kasbahs vackra riad blir jag serverad traditionellt myntate och nybakat bröd som bakats direkt över den öppna elden utanför. Brödet doppas i arganolja, olivolja och honung. Himmelskt goda smaker.

Restaurang, salong & sviter

I fästningen finns en matsal där frukost, lunch och middag serveras till de boende på hotellet. Mycket av det som serveras i restaurangen är närproducerat och kommer från Altlas Kasbahs egna odlingar. En ny meny skrivs varje dag och det finns alltid vegetariska alternativ att välja bland.

I salongen som påminner mig om den magiska grottan i ”Ali Baba och de 40 rövarna” kan man sitta på mjuka kuddar på golvet, umgås och slappna av efter maten eller läsa en bra bok samt kanske avnjuta en kopp myntate. En trappa upp hittar man fästningens underbara sviter som är unikt inredda i eldigt orange och himmelskt blått.

Grönskande bakgård & takterrass

Efter att jag undersökt fästningens alla skrymslen och vrår hittar jag en väg ut som leder mot en grönskande bakgård. En dörr som nästan är helt täckt av grönska leder mig till ett härligt poolområde och en terrass med enastående utsikt över omgivningen runt om. Det är en sådan där plats som får mig fullständigt att tappa andan. En riktig oas där jag drömmer om att stanna kvar en länge period, koppla ur kontakten och bara vara. Jag kan inte tänka mig ett bättre plats för detta. Kanske var det därför min magiska lampa skickade mig hit, för att påminna mig om lugnet.

Ni har väl inte missat mina tidigare inlägg från resan. ”Tusen och en natt-staden”  Taruodant Atantic Palace- Bo i ett Aladdinpalats. 

Den här resan var en pressresa arrangerad av Moroccan National Tourist office och Air Arabia Morocco

10 reaktion på “Atlas Kasbah- Bo i en majestätisk fästning i Agadir

  1. Så fint att få följa med hit! Och vilken upplevelse att bo och vistas här. Undrerbara bilder och miljöer.
    Jag har erfarenhet av Marocko och varit där ett par gånger och även i Agadirtrakten. Men tyvärr tyckte jag dte var kämpigt på många sätt att ta mig runt som ensam kvinna. Men kanske har dtetnu blivit lättare. Vilka erfarenheter har du av att ta dig runt på egen hand. Detta bestyr förtog mycket av resan men jag var till Marrakesh och Casablanca. Inte så mycket enklare där. Har tidigare varit i Tunisien och jobbat där och rest runt och det var betydligt lättare-
    Så tyvärr lockar inte Marocko mig mer. .Men jag läser gärna dina inlägg och gläds över att du var nöjd med resan. Och att det var många vackra miljöer tycker jag också men kämpigt att inte få vara i fred…

  2. Tack Ditte, roligt att höra. 🙂
    Jag tror jag reste dit med inställningen att det skulle kunna bli jobbigt men försäljare och annat . Men samtidigt har jag varit så sugen på att då uppleva Marocko jättelänge. (Har bara en resa till Tunisien för många år sedan att jämföra med och då jag tyckte försäljarna var vansinnigt jobbiga) Så när jag kom till Agadir blev jag faktiskt positivt överraskad för det kändes inte alls så som jag kände då. Tyckte försäljarna lämnade oss relativt bra ifred. Visserligen gick jag aldrig själv tjej och var ganska korrekt klädd hela tiden så vet inte om det varit annorlunda om jag gått utan gruppen. Kanske… förmodligen. Skulle väldigt gärna vilja se Marrakesh och hade kunnat tänka mig att resa själv dit men helst med sällskap.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *