Baska Voda – Vårt första möte med Kroatien

Vårt allra första möte med Kroatien sker när vi kliver av transferbussen vi stigit på tidigare i Split. En timmes färd från flygplatsen och vi befinner oss i den lilla hamnstaden Baska Voda som ligger längs med den Dalmatiska kusten i södra Kroatien. Här möts vi av blå himmel, blått hav, vita hus med orangea tegeltak och en omgivning som präglas av de mäktiga Biokovobergen i bakgrunden.

Vid det familjeägda hotellet Simovic som vi ska bo på den här veckan möts vi av hotellägaren som hjälper oss med vårt bagage som ska (efter vårt önskemål) upp för alla trapporna till högsta våningen. På rummet har vi en härlig balkong med utsikt mot gården och Biokovobergen. Vi gör oss snabbt hemmastadda, packar upp och tar en skön dusch. Sen bär det av ut på upptäcktsfärd, fotopromenad och därefter lunch.

Vi börjar promenera ner för berget med riktning mot hamnen, på vägen passerar vi soldränkta trädgårdar, idylliska balkonger och en lokal grönsaksmarknad där man kan köpa färska frukter och grönsaker eller egenproducerad olivolja upphälld i Coca-Cola flaskor. Lika charmigt som det låter. Kroatien vinner mitt hjärta från första stund och är till och med bättre och vackrare än vad jag föreställt mig.

ATT SE & GÖRA I BASKA VODA

Stranden: Det flesta turister kommer till Baska Voda för att och bada i det kristallklara havet och tillbringa lata dagar på stranden. Närmast centrum är lediga solstolar få och stränderna är mer eller mindre fullsatta av badgäster. Trots detta är det inte särskilt svårt att hitta en strand som man får ha nästan helt för sig själv om man väljer att ta en kort promenad en bit bort.

Biokovobergen: Den mäktiga bergskedjan som varit en av inspelningsplatserna till Game of Thrones lockar med flera äventyr och hemligheter. Det går att göra vandringar och upptäcktsfärder upp för bergen. Man kan också göra ett besök på en traditionell konoba som serverar kroatisk husmanskost i en väldigt unik miljö med enastående utsikt. Dessa restauranger erbjuder gratis transport upp och ner för berget och är barnvänliga.

Sankt Nicholas monument  – seglarnas och resenärernas skyddshelgon.

Sankt Nicholas kyrka och St. Laurentius-kapellet

Här finns ett arkeologiskt museum och ett malakologiskt museum med snäckor.

Utflykter: Det går att göra flera utflykter från Baska Voda. Den lilla badorten Brela ligger endast en fyrtio minuters promenad bort och in till mysiga Makarska tar man sig med lokalbuss på nolltid. Till Split tar det ungefär en timma med lokalbuss och det går även att genomföra längre utflykter till någon av öarna eller städerna längre bort. Under vår vecka hann vi med att åka till Makarska, Split, Dubvronik och Mostar som ligger i Bosnien Hercegovnia.

MAT & DRYCK

I Baska Voda finns flera riktigt bra restauranger att välja mellan och jag kommer att skriva om restaurangerna i ett separat blogginlägg här inom kort. I Baska Voda finner man både enklare restauranger och mer exklusiva.

I de mer traditionella restaurangerna som kallas för Konoba kan man bl.a. äta den traditionella Dalmatiska rätten peka. Maträtten som tillagas nedgrävd under glödande kol kan bestå av både lamm- eller nötkött, kyckling eller bläckfisk som varvas med potatis och grönsaker. På dessa restauranger serveras även färska helgrillade fiskar, skaldjur och enklare rätter.

Vill man köpa färskt bröd till frukosten ska man gå till en Pekare – Kroatiens namn för bageri. Här hittar man bröd, bakverk och mindre lunchrätter som pizza och piroger till ett väldigt förmånligt pris.

Jag hade hört lite blandade åsikter om det Kroatiska köket innan resan men min åsikt är att maten är väldigt välsmakande. Här är några rätter man inte får missa att smaka på enligt mig – Dalmatisk prosciutto och Dalmatiska oliver, den kroatiska osten Paski sir och getost som serveras med grillad paprika. Från havet kan man njuta av nyfångade ostron, helgrillad fisk, musslor och grillad bläckfisk. Jag testade också specialiteten rökt tonfisk och svärdfisk i tunna skivor som var en riktig delikatess.

Man får heller inte missa att prova de lokala vinerna till middagen. Kroatiens viner är riktigt bra. Föredrar man öl så heter de mest populära ölsorterna Karlovačka och Ožujsko. Föredrar man alkoholfritt finns härliga fruktjuicer och lemonader. Vattnet i Kroatien går också alldeles utmärkt att dricka direkt från kranen.

RESA HIT

Vi reste hit med charterbolaget Ving och bodde på det familjedrivna hotellet Simovic. En restresa från Göteborg kan man hitta för ca 3500 kr/per person med lite tur. Endast flygstol till Split kostar från tusenlappen och uppåt. Flygresan till Split tar ca 2 timmar och bussresan från Split till Baska Voda cirka nittio minuter beroende på trafiken.

4 reaktion på “Baska Voda – Vårt första möte med Kroatien

  1. Vad kul att ni fått ett bra första möte med Kroatien! Vi har inte varit exakt där ni är, men känner ju ändå igen hur det ser ut längs kusten. Jättefina bilder! Kul också att ni fått bra mat! Det stämmer att vi inte varit överförtjusta i maten. Den har ju inte varit dålig heller, men kanske inte så kreativ, så lätt att tröttna. Iofs har vi ju spenderat månader i sträck i landet, så då finns det ju mer utrymme för att tröttna 😉 Bäst mat har vi nog fått på Istrien, där vi besökta flera bra restauranger och fick goda skaldjur bland annat, och allt möjligt med tryffel 🙂

    • Ja vi har verkligen haft det så bra här i Kroatien och vi hunnit se och göra så mycket. Helt Kroatien frälsta nu:)

      Jo vi lyckades hitta riktigt bra mat. Självklart blev det några floppar men det mesta var bra:)

  2. Vi bilade till Kroatien en semester för många år sedan och jag vet att vi blev väldigt förtjusta i landet. Nu såg vi inte så mycket av det utan vi var kvar på samma plats med små utflykter i närområdet under en vecka. Men vattnet var helt fantastiskt!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *