Costa Rica- 10 bästa upplevelserna

Hanging-bridges-MontezumaI början av året tog vi vårt pick och pack och drog iväg på en lång backpackerresa till sagolika Costa Rica. Med sin storslagna natur och spännande äventyr var detta drömdestinationen för oss båda.

Vår resa utgick från huvudstaden San José och där efter tog vi rutten Monteverde – La Fortuna- Tamarindo- Santa Theresa- Montezuma- Manuel Antonio. Vi tog oss fram med hjälp av buss, jeep och båt. Under färden förändrades naturen, klimatet och omgivningarna kraftigt men överallt var det slående vackert. Costa Rica har precis allt man kan önska sig. Vackra sandstränder, gröna nationalparker, ett rikt djurliv, mäktiga vattenfall, vulkanlandskap, storslagen natur och är ett land som bjuder på massa färg och äventyr. Man kan dessutom surfa, yoga och äta hälsosam mat som är gjord med mycket kärlek och glädje. Toppa allt detta med att det dessutom finns många coola boenden och restauranger så förstår ni kanske varför just Costa Rica är av mina drömdestinationer.

SAM_6875

1. Home 724 & Costa Verde Hotel

På Costa Verde hotell i Manuel Antonio kan man bo i ett ombyggt flygplan som ligger omringad av djungelgrönska med utsikt mot Stilla havet. Home 727 är en av världens coolaste och mest annorlunda hotellsviter. Inuti planet har man byggt och inrett helt i teak med snidade teakmöbler från Java, två stora sovrum med varsitt privat badrum. Andra bekvämligheter som pentry, matsalsplats, plattskärms-TV, terrass med havsutsikt, egen ingång och en 360 graders panoramautsikt över regnskogens omgivning med sengångare, apor och tukaner som närmsta grannar. Sviten är mycket populär bland bröllopspar i från hela världen.

SAM_5280

2.  Monteverde Cloude Forest & Hanging bridges 

Äventyret till Monteverde Cloud Forest Hanging Bridges är en utav de allra mäktigaste upplevelser vi varit med om. Att vandra 50 meter ovanför marken över trädkronorna i den här magiska molnskogen får det att pirra lite i magen. Klimatet är svalare här och det regnar ofta. Vi vandrar över totalt 8 stycken hängbroar med varierande längd och höjd. Det tar ca 2 timmar totalt och hela tiden är omgivningen enastående vacker runt omkring oss. Molnen ligger som en slöja ovanför trädkronorna. En upplevelse och utflykt vi sent ska glömma.

SAMSUNG CSC

3. Treehouse Restaurant 

Som man hör på namnet så är den här restaurangen uppbyggd i ett träd, ett ganska rejält sådant. Här sitter man bland grenarna som sticker ut och känner sig lite som ett barn som leker i sin trädkoja. Tre våningar trädkoja kan aldrig bli fel. Jag stannar gärna här och leker en hel kväll. Tree House restaurant ligger i Monteverde och vill man även testa på att sova i ett trädhus kan man göra det i närliggande staden La Fortuna. Närmsta grannen blir då med alla säkerhet en apa eller en sengångare.

SAMSUNG CSC

4.  Conopy

Likt Tarzan svingar de förbi genom djungel högt uppe bland trädtopparna. Vad jag önskar att jag hade vågat göra det samma. Måste vara en helt galet häftig upplevelse. Min då gravida kropp tyckte dock det motsatta eller jag skylde på den i alla fall! Vi gick halva vägen och testade på canopy-cykel istället som inte gick lika fort men dock.. lika högt. Lite för högt för min del med tanke på hur sakta det gick.

SAM_5525

5. Exotic Wildlife

En av anledningarna till att Costa Rica är en av mina drömdestinationer är deras exotiska och spännande djurliv. Att få se sengångare, vrålapor, tukaner, kolibrie och den rödögda bladgrodan i frihet var en mäktig upplevelse. Dessutom alla fågelarter, fjärilar och leguaner. Det är som att befinna sig på jordens egna naturliga zoo, Edens Lustgård. Det finns många guidade turer i djungeln man kan följa med på både under dagen och kvällen för den som inte föredrar att utforska själv.

SAM_5398

6. Hot Springs

I La Fortuna fick vi njuta av att bada i de varma källorna med utsikt över den mäktiga vulkanen Arenal. Vulkanen var fram till 2011 en av världens mest aktiva vulkaner med regelbundna utbrott. Idag har vulkanen lugnat sig men vid klart väder kan man se röken från den 140 meter breda kratern och har man riktig tur kan man få se ett lite större utbrott när vulkanen mullrar och lavan sprutar upp i skyn. Många av hotellen runt La Fortuna och Arenal har sina egna varma källor. Mest känt är Baldis hot springs.

Coola-restaurang-Costa-Rica

7. Airplane Restaurant, El Avion

El Avion hittar man i Manuel Antonio och är en av världens mest annorlunda restauranger som ligger inuti ett ombyggt flygplan. En ”must-see restaurant” med intressant historia. Fraktplanet C-123 har byggts om till en bar och restaurang med två våningsplan som byggts både runtom och ovanför planet. El Avion är en av flera restauranger i Manuel Antonio som tillhör hotelljätten Costa Verde. Baren finner man inne i själva flygplanet och om man vill kan man klättra in och sätta sig i cockpiten. Under planets vingar och i våningen ovanför har restaurangen en kapacitet att ta emot hundratals gäster. Många bröllopsfester hålls här flera dagar i veckan.

SAM_6932

8. Healthy food & Yoga

På Costa Rica är yoga och hälsosam mat en självklar livsstil särskilt om man befinner sig yogaparadiset Santa Theresa. Här går man upp tidigt på morgonen för att yoga eller meditera innan solen går upp. Efteråt går man och tar en grön hälsodrink och en chia-pudding till frukost. Tillgången till hälsomat och naturliga juicebarer har aldrig varit större och det är enkelt att leva ett hälsosamt liv på Santa Theresa. Eftersom allt är så gott, färskt, fräscht och så lätttillgängligt är det inte ett särskilt svårt val.

SAM_5596

9. La Fortuna waterfall

La Fortunas mäktiga vattenfall ligger bara en kort bilresa från centrumet i Santa Helena. En utflykt man enkelt gör på egen hand. Vattenfallet är vackert och dramatiskt med ett fall på ca 200 meter som är omringat av berg och grönska. Om man vill kan man ta ett svalkande dopp i det kalla vattnet. Man behöver ett par bra skor och en vilja av stål för att ta sig ner och upp. Skorna behöver man hela tiden och viljan behöver man för att ta sig tillbaka upp igen. Det är nämligen en svettig hike tillbaka genom brokiga stigar och inte helt lätta trappsteg. Hur som helst så är det värt det.

SAM_5650

10. Iguana Restaurant

Ryktet säger att ägaren av restaurangen för flera år sedan hade en plan att föda upp Iguanas för att sedan servera på menyn. Då hade han ca 10 stycken. Detta blev aldrig av eftersom det blev förbjudet på Costa Rica att äta iguana så istället fick dom stanna kvar och idag finns det flera hundra av dem som man kan se i träden och buskarna runt om restaurangen. Istället för att tjäna pengar på att servera dem som mat fick ägaren något mycket mer värdefullt (Ett turiststopp) där busslaster med turister stannar dagligen. Det är inget ovanligt att se iguanas på Costa Rica men att se så här många på samma plats är verkligen en syn. Här ser man dessutom riktiga bjässar.

Fler resguider hittar ni här.

10 reaktion på “Costa Rica- 10 bästa upplevelserna

  1. Underbart! Tack! Jag har gjort punkterna 2, 3, 5, 6, och 9 plus en massa annat!
    Jag har druckit det godaste kaffet ever på Tree House i Santa Elena. När vi var där så glödde vulkanen Arenal på kvällarna och man hörde när utbrotten kom. Röda lavaströmmar åkte nerför berget.
    Ett toppeninlägg att drömma sig tillbaka till! 🙂
    Det går inte att kommentera idag heller. Det brukar ibland vara så när jag kommenterar wp-bloggar som jag inte besökt förut, men det brukar lösa sig! Ibland har dom hamnat i skräpposten…
    veikenpunktse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *