Deacon´s House & historian bakom inspirationen till Dr Jekyll and Mr Hyde

Vi hamnade på Deacon´s House Café lite av en slump när vi letade efter ett ställe att äta frukost en tidig morgon i Edinburgh. Caféet hittade vi i gränden Brodies Close i stadsdelen Old Town. Det visade sig bli ett frukostbesök lite utöver det vanliga där vi även fick en inblick i William Brodie’s häpnadsväckande liv. Deacon House´s ruvar nämligen på mystiska hemligheter och har en väldigt intressant historia. En historia som kan ha varit inspirationen till Robert Louis Stevensons Dr Jekyll & Mr Hyde.

Historian om William Brodie´s dubbelliv.

William Brodie föddes 1741 och var känd under den fina titeln Deacon Brodie. Han arbetade som skåpmakare, var en respekterad handelsman och var även diakon av Wrights Guild och Edinburghs stadsrådgivare. Han lurade alla genom att upprätthålla fasaden av att vara en hederlig medborgare när han i all hemlighet levde ett dubbelliv om nätterna som inbrottstjuv. Det sägs att han levde detta dubbelliv för att kunna finansiera sitt spelberoende men också för att han gillade spänningen som det gav honom. William kopierade sina kunders nycklar som han kom åt genom sitt arbete och tömde deras bostäder på värdesaker om nätterna. Pengarna han tjänade genom inbrotten använde han till att kunna fortsätta sitt dubbelliv som innefattade spel, alkoholmissbruk samt två älskarinnor inklusive barn som bodde i olika delar av staden och inte kände till varandra. Ett dubbelliv som slutade med att han hängdes 1788. Författaren Robert Louis Stevenson sägs ha varit inspirerad av William Brodie´s förvånandsväckande dubbelliv när han skrev Dr Jekyll & Mr Hyde.

Besök Deacon House Café

Vill man veta mer om William Brodie´s liv och historia ska man inte missa att besöka Deacon House Café som fungerar både som café och minimuseum. Man tror att Brodie´s verkstad ska ha varit precis på den platen där caféet är beläget idag. När byggnaden renoverades 1962 upptäcktes det svärd och värdefulla rustningar under caféets golvplankor. Brodiehuset som inte längre finns kvar sägs ha varit belägen längre in i gränden.

På Deacon House kan man äta frukost eller lättare lunch. Här finns bakverk, scones, bagels och matiga mackor samt kaffe och te i alla varianter. Caféet är gemytligt och mysigt i gammaldags stil.

Hitta hit: Deacon House Café, 304 Lawnmarket, Old Town, Edinburgh

Deacon Brodie’s Tavern 

Om man inte kan få nog av William Brodie’s mörka hemligheter så hittar man även Deacon Brodie´s Tavern i närheten. En traditionell skotsk pub som också inspirerats av den märkliga historien.

Hitta hit: Deacon Brodie´s Tavern,  435 Lawnmarket, Edinburgh

9 thoughts on “Deacon´s House & historian bakom inspirationen till Dr Jekyll and Mr Hyde

 1. Tänk att det ska vara så svårt att kommentera hos dig med min webbadress….
  Bra inlägg och tips. Det är så bra med lite udda saker som man kan göra när man är ute och reser. Man behöver faktiskt inte göra det som alla andra gör!

  veikenpunktse

 2. Tack för fina tips, bilder och bra info.
  Jättespännande att läsa och via dig hamna här. Jag vill minnas att vi strosade i kvarteren här men hit hittade vi inte. Men det gör vi om vi kommer till Edinburg fler gånger.

  • Roligt att höra! Edinburgh är en stad man lätt kan besöka flera gånger tycker jag. Det var mycket som vi ville göra som vi inte heller hann med.

 3. Kul och intressant läsning! Jag älskar allt sådant där och tycker det är jättespännande! Har blivit riktigt sugen på den staden vid det här laget, så snart får det nog bli en tur till ”öarna i väster”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.