Reseköket: Tokyo

sam_1193Vi fortsätter med del 2 av reseköket. Missade ni första delen så hittar ni den här. Reseköket är en ny kategori på Fantasy Dining där jag tolkar maträtter från våra resor i vårt eget kök. På detta sätt tar jag med mig en liten bit av resan hem. Det är utformat så att jag delar med mig av ett minne, tolkar en maträtt och ger 5 snabba tips om staden där jag åt rätten. Den här gången ska jag laga mat från mitt favoritland – Japan.

Reseköket: Tokyo

Japansk mat är utan tvekan det godaste jag vet och jag skulle kunna äta den här typen av mat varje dag, alla dagar i veckan om jag fick. Jag tycker att de japanska kockarna är de bästa i världen och deras mattraditioner, kreativitet och förmåga att ta hand om råvaran beundransvärda. Här i mitt kök kan jag bara drömma om att få maten att smaka häften så bra som den gör på en enkel izakaya i någon smal gränd i världens mest spännande stad. Det kommer aldrig att ske för maten kan omöjligt, hur man än försöker, smaka lika bra som den gör där. Magin börjar redan vid ingången när man föser bort skynket med japanska tecken och kliver in på en izakaya, (japansk pub med matservering). Miljön av det enkla, det traditionella, den allvarliga kocken som serverar oss tallrik efter tallrik av ren och skär magi tillsammans med stadens urbana sorl utanför kan aldrig på något sätt efterliknas, hur man än tappert försöker.

sushi-frukost

Det finns mängder av olika typer av restauranger och mat i Tokyo. Izakayor som serverar traditionell och kreativ japansk mat, enkla restauranger med låga bord där man sitter på plastbackar och kan beställa in en hel kungskrabba för ungefär 150 svenska kronor, yakunikirestauranger där man grillar sin egen mat vid bordet, shabu shabu, ramen, temarestauranger, mat i automat och självklart sushi. Detta är bara en bråkdel av utbudet.

sam_1930

sam_0457

Jag lagar ofta sushi hemma och bjuder gärna hem gäster på sushiafton med olika typer av gourmetsushi, gärna med lite annorlunda ingredienser. Vill jag lyxa till det även lite till vardags men inte riktigt har tiden så brukar jag göra en sushibowl. Inspirationen till denna rätt fick jag i stadsdelen Ueno i Tokyo när vi en tidig morgon bestämde oss för att ta tunnelbanan hit och gå på marknaden som ligger under tågspåren. Vi skippade frukosten på hotellet och var därav jättehungriga och ville så snabbt som möjligt äta frukost när vi kom fram. Det var då vi fick lära oss att vissa stadsdelar i Tokyo bara har en typ av restaurang som bara serverar en typ av rätt. I detta fallet en skål med ris och fiskpålägg. Hundra restauranger inom samma område som serverar samma sak är väl en av de saker som kan kännas väldigt främmande och underligt för oss. Nu i efterhand däremot ett väldigt roligt minne för vi kämpade verkligen för att hitta något mer frukostaktigt.

sam_1708Min tolkning av den här rätten består av:

 • sushiris
 • mirin
 • socker
 • maki klippt i remsor
 • soyabönor
 • avokado
 • salmalax
 • salladslök
 • groddar
 • wasabi
 • rostade sesamfrön
 • japansksoya

Gör så här:

 • Tillaga sushiriset efter anvisning på paketet och blanda i mirin och socker.
 • Låt svalna och lägg i en skål.
 • Lägg i soyabönor och avokado.
 • Skär därefter salmalaxen i fina skivor och lägg ut som en solfjäder över skålen.
 • Toppa med klippt sjögräs,salladslök, groddar och rosade sesamfrö.
 • Servera med en skål japansksoya och wasabi.

Min tolkning av sushibowldsc_02735 snabba om Tokyo

Favoritstadsdel: Min favoritstadsdel i Tokyo är Shinjuku. Tokyo har många centrum men Shinjuku känns som centrumens centrum och här finns allt man kan önska sig. I detta området ligger även många av mina favoritrestauranger och favoritbarer.sam_0109

sam_0094

Bästa japanska maträtt: Shabu shabu som är en fondueliknande gryta med en buljong som man doppar och tillagar kött, grönsaker, tofu och nudlar i vid bordet. Gott och trevligt!

shabu-shabu-dinner

Roligaste temarestaurangen: Vampier Café i Ginza.

SAMSUNG CSC

Bästa shoppingen: Varuhuset 109 i Shibuya och de små gulliga butikerna i Harajuku.

SAMSUNG CSC

sam_1485sam_1567Vad får man inte missa? Man får inte missa avsmakningsmenyn på Tapas Molecular Bar på Mandarin Oriental och barområdet Golden Gai i Shinjuku som är ett område fullt av minibarer.

sam_1377

sam_1364

rockbar-golden-gai

sam_0124

7 reaktion på “Reseköket: Tokyo

 1. Jag rekommenderar verkligen att resa till Japan. Helt makalös upplevelse. Jag lagar också mycket sushi i perioder och brukar experimentera en del med ingredienserna 🙂

 2. Vad kul om kategorin uppskattas 🙂 tänkte pröva mig fram lite för att se om den funkar på bloggen. Roligt att Japan står överst på listan. Tokyo är min absoluta favoritstad i hela världen 🙂

 3. Jag kan bara hålla med om att japansk mat är jättegod. Däremot har jag aldrig ätit den på plats (Japan och Tokyo står högt upp på önskelistan över platser att besöka), men det finns gott om japanskt utbud på rstaurangfronten i Singapore.

 4. Tack! Jag uppskattar verkligen denna nya kategori pådin blogg. Japan finns kvar på min lista och det ska bli en resa dit vad det lider. Absolut. Ä rlite sur över att vi inte rester dit när vi bodde ”näsgårds” i Peking. Min ena dotter lagar gärn asushi hemma från grunden och hon gör det bra. (Har handlaget med/i sig. )
  Jag ska givetvis prova din ”sushibowl” ser så god ut. Har ätit en del japansk mat när vi bodde i Peking och på bra japanska restauranger och jag tykcer det jag testat är väldigt gott. Vi var ofta på en japansk restaurang där vi satt ett gäng tillsammans vid en ”disk” och hade en egen kock i mitten som lagade allt vi beställde à la minute. Tepanyaki kallades det. Så gott!
  Ska givetvis titta tillbaka här när det blir dags för en resa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *