Souk El Had -Agadirs spännande och exotiska Souk

Det är på den lokala marknadsplatsen Aladdin träffar prinsessan Jasmine första gången då hon, förklädd till en fattig flicka, rymt från palatset. Tredje och sista gången jag gnuggar min magiska oljelampa som jag köpt i en antikaffär i Taroudant transporteras jag till Souk El Had, Agadirs stora marknad som består av en labyrint av smala gångar och butiker. Platsen är som hämtad från Aladdins äventyr. Tag plats på den flygande mattan och följ med.

Den ursprungliga medinan i Agadir förstördes i samband med den förödande jordbävningen 1960 som drabbade staden, därför bär platsen inte på lika bevarad historisk bebyggelse som liknande platser runt om i Marocko. I själva verket är det mesta i Agadir uppbyggt på nytt och har därför en modernare stil än övriga landet. Trots detta har Souk el Had gott om både charm och mystik. Man vet aldrig vad som väntar bakom nästa krök. Kanske träffar man på en ormtjusare eller en ”vattenman” klädd i traditionsenlig dräkt. I den gigantiska souken kan man snabbt bli överväldigad och det är väldigt lätt att gå vilse. Kanske just därför är upplevelsen något av det mest spännande och exotiska man kan uppleva i Marocko. Botanisera mellan grönsaker, färska kryddor, kläder, skönhetsprodukter, orientaliska mattor och keramik. Här finns allt mellan himmel och jord och man kan gå omkring i timmar och bara iaktta den marockanska vardagsrushen.

Jag hamnar först på den gröna avdelningen. Platsen är som ett böljande hav av frukt och grönt som aldrig verkar ta slut. Vissa grönsaksdiskar är flera meter breda och försäljarens huvud sticker upp över alla grönsaker och ser ut att sitta på toppen av ett grönsaksberg. Jag fortsätter gå i de smala gångarna vars tak på många platser är täckt av presenning för att skydda mot solen. Grönsaker och frukter börjar sakta men säkert bytas ut mot kryddor, för att sedan bytas ut mot kläder, keramik, lyktor och andra varor. Varje vara har sin sektion och förmodligen finns det någon form av system för att hitta rätt i labyrinten. Själv hade jag nog haft svårt att hitta så jag är glad över att ha en guide med mig.

Bra att veta om Souk El Had

  • Marknaden håller öppet tis-sönd mellan 08-19.00
  • Marknaden har stängt på måndagar.
  • Här prutar man. ( 40% av varans pris minst)
  • Var noga med att be om lov om du vill fotografera människor på nära håll och för att vara artig fråga även om lov att fotografera deras varor.

 

Vad kan man shoppa i Souk El Had

Det är roligt att shoppa i Marocko. Till skillnad från många andra länder och marknader jag besökt så är det inte bara en massa krimskrams som säljs på marknadsplatsen utan också många riktigt fina saker. I min resväska fick en fin silvertekanna och en antik oljelampa följa med hem. Jag passade också på att handla med mig arganolja. Den köpte jag dock inte på marknaden i Agadir utan i ett argankooperativ, strax utanför Agadir där det endast arbetar kvinnor. Hade jag haft ett större bagage med mig hade förmodligen fler saker fått följa med hem till Sverige. Här är min topp 10-lista på vad man kan handla i Souk el Had.

1. Taginegrytor– för att bemästra den marockanska kokkonsten är en riktig taginegryta ett måste. Här kostar den dessutom en bråkdel mot vad man skulle behöva ge hemma. Ångrar grymt mycket att jag inte fick med mig en hem. De är så fina!

2. Vacker marockansk keramik– Tallrikar, fat, skålar och krukor målade i färgglada kulörer skapar stort vill habegär hos mig.

3. Skor– skor, skor, skor. Nästan lite för många att välja bland. Tyvärr inte så många som föll just mig i smaken men kul att titta på.

4. Kläder– det finns mängder av kaftaner, tunikor, klänningar, hattar och sjalar. På marknaden hittar man även traditionella marockanska kläder både till kvinnor och män som är väldigt vackra.

5. Antikviteter– för samlaren och den som letar efter unika annorlunda föremål till bokhyllan finns flera butiker som säljer antikviteter.

6. Arganolja– används till både till kropp, hår och mat. Var noga med att titta efter om butiken har certifikat för att sälja produkten och titta efter märkning på förpackningen, så att du inte kommer hem med en falsk olja.

7. Kryddor– ypperligt tillfälle att handla med färska kryddor och börja laga marockansk mat hemma till vänner och familj. Titta också efter saffran som är betydligt billigare här än hemma.

8. Tekannor och glas– Den silvriga tekannan blir inte bara fin på matsalsbordet utan är också ett fint minne av Marocko och det goda myntate som alla dricker här.

9. Orientaliska lyktor– det finns många fina orientaliska lyktor som jag skulle vilja pynta min balkong med hemma. De finaste var dock på tok förstora för att få plats i resväskan.

10. Aladdinlampa– vem behöver inte en mystisk oljelampa hemma som har förmågan att förflytta sin ägare vart den vill och uppfylla några av dennes önskningar. Jag kan inte inte tänka mig en bättre plats än den här om man vill ha chans att finna en sådan lampa. Ni har väl inte missat mina tidigare blogginlägg om resan till Agadir och om hur allt började.  ”Tusen och en natt-staden”  Taruodant Atantic Palace- Bo i ett Aladdinpalats och Atlas Kasbah- bo i en majestätisk fästning i Agadir.

Den här resan var en pressresa arrangerad av Moroccan National Tourist office och Air Arabia Morocco

4 reaktion på “Souk El Had -Agadirs spännande och exotiska Souk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *