The Royal Mile

Efter att vi checkat in på vårt hotell som ligger i stadsdelen Old town i Edinburgh är det dags att bege sig ut och upptäcka stan. Vi började med att vandra ”the Scottish mile” längs den kända huvudgatan The Royal Mile som sträcker sig mellan Edinburgh Castle i väst och Hollyrood Palace i öst.

Vi vandrar förbi gamla hus och historiska byggnader, vackra kyrkor, blommande körsbärsträd, whiskyshoppar och mängder av små butiker som säljer rutiga kiltar och scarfs. Vi hinner inte gå långt på gatan förrän vi hör tonerna från en säckpipa. Solen tittar fram och allt känns så där fantastiskt som det ska göra när man precis har anlänt till en ny stad och har så mycket nytt att upptäcka. Allt är spännande.
Edinburgh gör mig inte besviken. Jag älskar den gamla arkitekturen och blir genast stormförtjust i de spännande gränderna som kallas för ”closes”. Här hittar man allt från barer och restauranger till gömda trädgårdar och mysiga terum. I dessa ”closes” som leder ner i smala och branta gångar låg tidigare bostäder och de flesta har därför fått sina namn efter betydelsefulla män och kvinnor som bodde här under 1700-talet, en av de mest kända är Mary´s King Close. Gränderna kunde också få sitt namn efter den typ av verksamhet som bedrevs i husen som t ex bageri eller fiskmarknad. Jag kommer att skriva mer om dessa spännande ”closes” i ett senare inlägg – för det blev ju det här som vi tyckte mest om att gå omkring och utforska.

Puben Halfway House har ett idylliskt läge mitt i den branta gränden. Miljön är som hämtad från en Harry Potterfilm och vi förväntar oss nästan att människorna där inne egentligen är en bunt trollkarlar som dricker söt butter beer. Det är inte svårt att föreställa sig var viss inspiration till böckerna kommit från.

Vi promenerar förbi Gladstone’s Land som är Edinburghs äldsta bevarade byggnad. Ett besök här inne blir en tidsresa tillbaka till 1600-talet.

Det rutiga mönstret ser man precis överallt och efter några timmar i staden känns det här med kilt lite som vardagsmat.

Edinburgh sägs vara en av världens pubtätaste städer, och det är sannerligen inte långt avstånd mellan pubarna och whiskybutikerna. En av pubarna på the Royal Mile bär namnet World´s End.

8 reaktion på “The Royal Mile

  1. Extra roligt att läsa dina inlägg nu eftersom vi kom hem från Edinburgh för två veckor sedan. Vi blev överförtjusta i staden (nåja, tonåringen längtar kanske inte direkt tillbaka) och det är faktiskt en av få städer jag gärna åker tillbaka till. Slår i min värld London med hästlängder 🙂

    • Jag tycker också att det är extra kul all läsa om resmål som man ska till eller precis har besökt. London har jag besökt ett antal gånger men Edinburgh är ju första gången så än så länge känns allt så nytt och spännande. Det är verkligen en vacker stad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *