Tusen och en natt-staden Taroudant

I Taroudants labyrintiska mytomspunna souk hamnar jag av en slump i en gränd utanför en enkel antikaffär. Den vithårige äldre butiksägaren hälsar mig välkommen till Ali Baba shop och trots att jag inte tänkt handla någonting lyckas han ändå övertala och locka in mig affären. Tio minuter senare står jag utanför med ett inslaget föremål i en tygpåse. Butiksägaren blinkar och ler lite finurligt åt mig, när han vinkar farväl. Jag ler och vinkar lite förvirrat tillbaka. Lite osäker på vad som egentligen hände där inne i affären. Senare på kvällen tillbaka på hotellrummet packar jag försiktigt upp det inslagna föremålet och håller upp den mot det svaga ljusskenet från fönstret. I min hand håller jag en vacker antik Aladdinlampa i förgyllt guld. Utan att tänka mig för gnuggar jag lampan tre gånger, väntar och tar sedan ett djupt andetag…

 

Redan ovanför molnen sent på kvällen när vi närmar oss Agadirs landningsbana i Marocko med Air Arabia (den nya direktlinjen mellan Stockholm och Agadir) utlovar staden från mitt flygplansfönster en resa full av mystik, som man endast finner i sagorna i ”Tusen och en natt”. I den annars nattsvarta timmen glittrar staden under oss som renaste guld och gnistrande diamanter. Som en skattkista full av rikedomar och hemligheter.

Ali Baba och de 40 rövare-staden

Nästa dag befinner jag mig i den unika Ali Baba och de 40 rövare-staden Taroudant. Varför jag kallar staden för detta beror endast på den enkla anledningen att man spelade in den allra första filmen om Ali Baba och de 40 rövarna just i den här staden. Taroudant brukar också och kanske vanligare kallas för lilla Marrakech. Detta p.g.a  att staden påminner mycket om Marrakech fast i ett mindre format. Taroudant är beläget ungefär en 1,5-timmars bilresa från Agadir.

Tusen och en natt

Tusen och en natt är en samling av sagor från bl. a Mellanöstern som handlar om en kung som gifter sig med en ny hustru varje dag för att sedan avrätta henne. Den unga Scheherazade berättar därför en nya saga för kungen varje kväll för att förlänga och rädda sitt liv. Ali Baba och de 40 rövarna samt Aladdin är två av sagorna från Tusen och en natt.

Det är från Ali Baba och de 40 rövarna vi känner igen den kända frasen: ”Sesam, öppna dig” som är det hemliga kodordet till grottan där rövarna har sitt gömställe i sagan. En dag listar vedhuggaren Ali Baba ut kodordet och själ alla skatter och rikedomar som finns i grottan.

Sagan om Aladdin handlar om en ung fattig pojke som hamnar under en mäktig trollkarls vingar och får i uppdrag att hämta en magisk oljelampa från en grotta. Olyckligt nog blir han instängd i grottan och råkar i sin frustration gnugga sina händer mot varandra där han kommer åt sin ring som han fått av trollkarlen. En ande dyker då upp och ger honom en önskning. Han önskar sig själv av förklarliga själ ut från grottan. Han kommer ut och med sig har han den magiska oljelampan som visar sig innehålla en ännu mäktigare ande.

Taroudant Grand Souk

Äventyret börjar i stadens hjärta i Taroudants vibrerande, labyrintiska souk. Jag sicksackar mellan de smala gatorna under presenning och aktar mig för cyklar och kärror fyllda med säckar och varor som dyker upp både framför och bakom mig var och varannan sekund i ilande hastighet. Jag älskar den kaotiska och annorlunda miljön jag hamnat i och försöker suga i mig alla intryck jag får medan jag går. I souken säljs allt från krimskrams, kläder och skor till vackra silvertekannor, orientaliska mattor, kryddor och matvaror. Det är trångt, varmt och exotiskt. Från de öppna köken i souken osar det från mat, rök och kryddor. Taroudant är precis så exotiskt och omtumlande som jag hade hoppats och förväntade mig att Marocko skulle vara. En outforskad del av världen som är helt ny för mig.

Utsiktspunkt

Vid ingången till muren som omringar staden finns en trappa upp som leder till en bit av muren där man får utsikt över en del av staden. Här försöker jag fånga Taroudants mystik på foto vilket aldrig riktigt går att fånga på bild utan egentligen måste upplevas med egna ögon.

Restaurang i Taroudant

Efter att vi tillbringat ett par timmar i staden är det dags för lunch. Vi beger oss till In Jnan Sousia som är en lugn oas till skillnad från den vibrerande souken vi nyss befunnit oss i. Restaurangen är belägen utanför stadens inre kärna.
Vi slår oss ner i en vacker innergård som är omgiven av grönska och apelsinträd. Till lunch serveras olika marockanska grönsaksröror och specialitén tagine med nötkött. Efter lunchen beställer jag in det speciella Marockanska teét med mynta och socker som serveras i en vacker liten silverkanna som jag tidigare sett säljas i Souken. Detta te blir omedelbart en stor favorit hos mig. Efter en härlig och avkopplande lunch packar vi in oss i bilen igen och åker iväg mot nya äventyr.

Ta sig till Taroudant från Agadir

Taroudant ligger med ett avstånd på ca 70 km från Agadir och tar mellan 1,5- 2 timmar att köra. Man kan resa hit på egen hand eller åka med på en arrangerad utflykt.

Undrar ni vad som hände när jag gnuggade min antika Aladdinlampa tre gånger? Då får ni vänta på nästa blogginlägg.

Den här resan var en pressresa arrangerad av Moroccan National Tourist office och Air Arabia Morocco

12 reaktion på “Tusen och en natt-staden Taroudant

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *