Vad händer om flyget är försenat?

Sponsrat inlägg

Med tanke på hur ofta vi flyger så har vi onekligen haft tur med våra resor. Det är nämligen inte många gånger vi råkat ut för att flyget varit försenat eller inställt. Tack för det! Ändå har jag en skräck över att detta ska ske och jag oroar mig alltid inför nästa resa. För vad händer om planet är försenat?

En gång har det nämligen hänt och det var när vi skulle resa till drömdestinationen Costa Rica. Det började med ett försenat plan från Landvetter och när vi kom till Madrid, där vi skulle byta plan fick vi springa med andan i halsen för att hinna till gaten. När vi kom fram var gaten stängd. Gråtfärdig och på gränsen till hysterisk (jag var dessutom gravid vid detta tillfället) och med blodsmak i munnen letade vi oss fram till informationsdisken till vårt flygbolag. Personalen där tog hand om oss på bästa sätt och fixade med matbiljetter och transfer till ett flygplatshotell i Madrid. Nästa plan till Costa Rica skulle gå först nästa dag. Allt ok så långt förutom det lilla faktum att vi skulle missa ett helt dygn på Costa Rica och att det faktiskt ställde till med en hel del problem för oss. Vi skulle nämligen resa runt i landet och hade redan gjort våra hotellbokningar för samtliga platser och nu skulle vi vara tvungna att skippa en av våra destinationer. Dessutom hade vi redan betalat dyra pengar för ett hotell, som vi nu aldrig fick chans att bo på. Inte så roligt.

Detta var för två år sedan och då hade jag inte hört talas om bolag som flightright.se som hjälper helt vanliga personer att få kompensation vid flygförseningar. Det är svårt och jobbigt att ta striden själv mot ett stort flygbolag men om man anlitar flightright så hjälper de till med hela förhandlingen. De har 3.200.000 nöjda kunder och har vunnit 99% av sina åtaganden. Inga dåliga siffror. Det bästa av allt är att man inte behöver betala någonting om kompensation uteblir. Man betalar endast en avgift om de vinner striden mot flygbolaget vilket då är 29,75 % . Det finns med andra ord inte så mycket att förlora. Något som jag skulle ha velat veta när vår Costa Rica-resa inte gick som planerat var att vi kunnat få upp till 600 euro per person för den förseningen. Även kortare förseningar som 3 timmar kan ge mellan 250 euro och uppåt. Något att tänka på nästa gång det som inte får hända händer.

Resan till Taiwan

Varför detta ämne intresserar mig lite extra just nu är för att det bara är en vecka kvar till nästa långflygning. Vi ska nämligen resa till Taiwan. En destination som länge stått överst på reseönskelistan. Eftersom den här resan är så viktigt för mig hoppas jag innerligt att flygresan kommer att gå enligt planerna och att inget oväntat händer på vägen. För det enda jag vill är att komma fram i tid. (Nu reser vi ju dessutom med ett litet barn, vilket är lite av en utmaning i sig självt ). Men om något skulle hända så vet jag i alla fall nu att jag har rätt till ersättning. Det känns på många sätt som en trygghet att veta det. Att ha någonstans att vända sig om något går fel samt veta att det går att få hjälp. Något som tidigare kändes som en omöjlighet. Jag önskar att att jag vetat detta tidigare för då hade jag nog inte oroat mig lika mycket för flygförseningar. Jag tror många inte har den här kunskapen ännu och därför kändes det självklart för mig att att skriva om ämnet när jag fick förfrågan.

Nu är det i alla fall nedräkning till Tawianresan och vårt boende på supercoola findershotel i Taipei. Jag längtar så att jag nästan spricker. Den här resan har jag suktat efter i flera år. Jag kommer inom kort uppdatera mer från resan. Jag kan avslöja redan nu att vi kommer att finkamma staden på roliga temarestauranger och sockersöta temacaféer och dessutom provsmaka oss fram genom djungeln av taiwanesisk steet food. Det kommer att bli så häftigt.

Har ni krävt ersättning från något flygbolag någon gång? Jag tror detta blir allt mer vanligt.

Foton: Från resorna till Costa Rica och Tokyo

Detta inlägget är sponsrat av Flightright. Åsikterna är som vanligt helt mina egna.

12 reaktion på “Vad händer om flyget är försenat?

  1. Så spännande kombination. Jag har varit i Hong Kong men det var innnan jag började med bloggen.

    Ja just det, så kul. Hoppas du får en trevlig helg i Göteborgs. Olssons Vin på tredjelångstan är mitt favoritställe just nu:)

    • Ja själv visste jag ju inte detta för bara två år sedan så har tror mun mot mun metoden går snabbt bland oss resvana personer. Ändå finns det massor som inte har en aning om att det ens finns ersättning att få.

  2. Hotellet ni ska bo på i Taiwan ser ju helt underbart ut! Jag har förresten begärt ersättning från SAS en gång när vi blev försenade både till och från USA. Vi tre fick tillsammans cirka 35000 kr så det lönar sig verkligen att begära ut ersättningen.

  3. Har tyvärr en del resor där vi blivit mååånga timmar försenade, som även precis som du skriver att det ställt till det för vår resa. Hade ingen aning om flightright.se. Vi har fått ersättning från vårt försäkringsbolag, men om (vilket vi inte hoppas) så vet vi nu vart vi också kan vända oss.

  4. Jagf har fått både 600 euro och 250 euro tillbaka för förseningar, superbra att dte finns hjälp att få. Men glöm inte bort att kompensera med reseförsäkring och betalkort också=) Ps. om Costa Rica resan var mindre än 10 år sedan kan du ansöka om försening i efterhand. Hoppas ni har det fantastiskt i Taiwan!

    • Jag har funderar på det. Var ju ca 3 år sedan nu. Tyvärr har vi ju liksom inga biljetter kvar eller sparat någonstans något om resan så kan tänka mig det blir lite svårare då. Jag borde kolla upp det, jag vet. Får skylla på tidsbrist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *