I Gamla Stans virrvarr av smala kullerstensgränder finns en hel rad med udda och en del rätt märkliga saker att upptäcka. Vad sägs om att besöka ett museum fyllt med dalahästar, en urinoar från 1700-talet, leta efter gömda runskrifter eller att beskåda Gustav den II Adolfs uppstoppade häst. Du kan även dinera bland både vikingar och pirater nere i källarvalven eller göra en tidsresa tillbaka till medeltiden.
Gamla stan i Stockholm är en av Europas bäst bevarade samt största medeltida stadskärnor. Runt kullerstensgatorna med smala gränder hittar man allt från souvenirshoppar, antikaffärer, barer och restauranger till smala passager med hus där det gömmer sig medeltida källarvalv och andra hemligheter.
Gillar du att leta efter ”hidden gems”? Då kommer Gamla Stan inte att göra dig besviken. För trots att du kanske besökt stadsdelen flertalet gånger tidigare, kan jag nästan slå vad om att du missade åtminstone några av dessa punkter på min lista? Glöm inte följa @fantasydining på instagram för fler tips & inspiration.
1. Runstenen Wooden Horse Museum
Det finns utan tvekan en viss fascination för dalahästar i Gamla stan. Jag noterar snabbt att det inte finns en enda souvenirbutik i Gamla stan som inte försöker kränga och tjäna en slant på Sveriges mest populära häst. Med den ständiga ström av förbipasserande utländska turister som besöker Gamla stan så finnsdet förståss en efterfrågan efter svenska hantverk. För den som inte kan få nog av den lilla målade dalahäsent i trä finns t.o.m. en butik som gått steget längre och har skapat ett eget museum fyllt med färglada dalahästar i alla möjliga storlekar, varianter och färger. Inträdet är gratis men det är förbjudet att ta bilder.
2. Piratrestaurangen Lasse i gatan
I en gränd i Gamla Stan, djupt nerför en brant stentrappa som leder till ett 1700-tals källarvalv hittar man Lasse i gatan som är Sveriges första och enda piratrestaurang. Var med du också att fira Lars och Ingelas osannolika framgångar som kapare tillsammans med personal och stamgäster klädda i piratklädnad. Miljön nere i källarvarvet påminner om att vara ombord på ett piratskepp och de olika upplysta salarna är dekorerade och inredda med många spännande detaljer.
3. Källargränd Urinoar
En av de mest märkligaste historiska sevärdheterna i Gamla Stan är förmodligen Källargränd urinoar. Denna urinoar från 1890 är Stockholms och förmodligen Sveriges äldsta av sitt slag. Och ja, om nöden kräver är urinoaren fortfarande i bruk. Den rekommenderas dock användas främst av män.
4. Mårten Trozigs gränd
Man ska inte missa att ta en promenad igenom den allra smalaste medeltida gränden i Gamla Stan. Mårten Trozigs gränd är endast 90 cm bred på sitt smalaste ställe och leder från Prästgatan till Västerlånggatan. Kom gärna hit tidigt i ottan om du vill fotografera eller utforska gränden utan stora folksamlingar bredvid.
5. Descartes sista bostad
På en port i Gamla stan sitter en anspråkslös diskret skylt som man om man inte vet vad man letar efter förmodligen bara går förbi utan att lägga märke till. Läser man på skylten får man däremot veta att det var här den berömda franska filosofen René Descartes bodde mellan oktober 1649 till februari 1650. Några av Descartes mest minnesvärda citat var “I think; therefore I am.” … och “Doubt is the origin of wisdom”. Det råder dock lite delade meningar om detta verkligen var den exakta platsen för Decartes sista bostad eller inte, men går man förbi porten kan man ägna honom en tanke.
6. Afuir vikingrestaurang
Afuir krog & bar är döpt efter ett vikingskepp med samma namn. När man går ner för de branta trapporna i gränden känns det som att man är på väg in i ett riktigt vikingaskepp. Innanför möts man av att högljudda vikingar hälsar en välkommen med bravur. Alla ätande gäster blir nämligen presenterade på äkta vikingavis med att deras namn och härkomst ropas ut högt i salen efter att man blåst i hornet. Man får sedan slå sig ner på en träbänk bland övriga gäster och ta del av vikingafesten. Personalen bär tidsenliga kläder, spelmän underhåller med levande musik och all mat och dryck är inspirerad från vikingatiden. Testa t.ex. gräddkokta musslor med äpplemjöd eller en dryckjom fylld med svartavinbärsmjöd. Afuir Krog & Bar är formodligen Sveriges i särklass bästa temarestaurang och vill man vara med om en annorlunda kväll i Gamla Stan i vikingarnas tecken så är det här man ska boka bord.
7. Järnpojken som tittar på månen
Den lilla järnpojken i miniatyr som sitter på sin säng och tittar på månen är Stockholms allra minst skulptur. Bredvid den lilla pojken i järn har förbipasserande lagt pengar och ibland även godis. Det sägs nämligen att om man klappar pojkens huvud och ger honom någonting får man man lov att önska sig något. Skulpturen är skapad av konstnären Liss Eriksson.
8. Sankt Göran & draken
Sankt Göran & draken på Köpmantorget är en kopia av den likadana statyn i trä som går att finna i Storkyrkan. Enligt legenden sägs statyn vara en hyllning till segern mot danskarna. Statyn föreställer Sankt Göran som räddar sin stad och sin prinsessa från en otäck drake. Statyn har stått på torget ända sedan 1912 och är en av Gamla stans mest besökta statyer.
9. Prinsessan
Prinsessan som Sankt Göran räddar ifrån den otäcka draken står ett stenkast intill statyn av Stankt Göran och draken.
10. Sjätte tunnan medeltidsrestaurang
Passa på att göra en tidsresa tillbaka till medeltiden. Stig in till en värld av dans, musik, skummande mjödbägare och nyckfulla gycklare. I de medeltida salarna nere i de underjordiska valven på Sjätte tunnan kan man äta en riktigt festmåltid vars inspiration kommer från autentiska medeltida recept och råvaror hämtat från kokböcker från medeltiden.
11. Upplands runskrift
Inmurad sedan långt tillbaka till medeltiden i ett av de pittoreska bostadshusen mitt i Gamla Stan hittar man Runinskrift U 53. Bredvid står ett kanonrör som stöttepelare. Hur hamnade den här och varför? Frågorna man kan grubbla på är många? Att runskriften är väldigt väldigt gammal kan vi i alla fall slå fast. Man tror att den kommer från någonstans mellan 1070-1100-tal.
12. Evert Taube
Intill en husvägg på historiska Järntorget i Gamla Stan hittar man statyn av Evert Taube. Han står där med sina solglasögon och blickar upp mot himlen. Passa på att hälsa på honom om du går förbi.
13. Rosenporten
Inuti Staffan Sasses gränd en av Gamla stans äldsta gator finns en port som kallas för Rosenporten. Porten med trädörr sägs vara från 1580-talet och att det var här som självaste Karin Månsdotter (drottning Katarina) en gång bodde.
14. Handfaste – the Viking shop
Vikingar och Gamla Stan passar ihop då de kullerstenbelagda gatorna och smala gränderna för tankarna till tider som flytt. Förutom en vikingrestaurang finns här också butiken Handfaste – the viking shop som riktat in sig på att sälja vikingsmycken och vikinginspirerade hantverk gjorda i trä och järn. Man hittar också allt från vikinghjälmar och svärd till nordiska gudar i miniatyr.
15. Livrustkammaren
Livrustkammaren är ett muséum i Stockholms slott om Sveriges kungliga historia. I de kungliga samlingarna finns upp till 30 000 föremål, vagnar, dräkter, rustningar och vapen. Några av de viktigaste men också några av de mest udda och märkliga föremålen som går att beskåda i Livrustkammaren är Sheriff, Gustav II Adolfs uppstoppade häst från slaget vid Lützen 1632 samt Gustav III:s maskeraddräkt från attentatet på operan 1792.
16. Schantzska huset på Stortorget
På Stortorget får man en fantastisk panoramautsikt över torget och över de typiska byggnaderna som blivit ett kännetecken för Gamla stan. Vackraste byggnaden på torget är det Schantzska huset som också bär på en mörk hemlighet iform av en myt. Enligt myten sägs nämligen de 94 vita stenarna på huset representera det antal personer som halshöggs vid Stockholms blodbad 1520.
17. Stortorgsbrunnen
Mitt på Stortorget i Gamla stan kan man också lägga märke till den historiska vattenpumpen Stortorgsbrunnen. De aningen skrämmande och bisarra vattensprutande ansikterna i Stortorgsbrunnen ska förställa lejonhuvuden.
18. Staffan Sasses Gränd
Vill man hitta till en av Gamla stans äldsta gator ska man leta upp pittoreska Staffan Sasses Gränd som ligger lite bortom de vanliga promenadstråken och som är lätt att missa. På denna återvändsgränd hittar man också Rosenporten där man tror sig veta att Karin Månsdotter (drottning Katarina) en gång bodde.
19. Yngling bestiger häst
Skulpturen på Prästgatan 78 förställer en naken yngling som ska sitta upp på sin häst. Skulpturen har restaurerats flera gånger då den varit utsatt både för ett sprängingsattentat (1992) samt skadegörelse vid ett senare tillfälle.
20. Rikstelefonen
Den gröna rikstelefonen är ett historiskt minne att beskåda utanför Storkyrkan i Gamla stan. I dagens läge är de klassiska telefonkioskerna nästan enbart ett minne blott. Idag används istället den gamla rikstelefonen från 1904 främst som ett populärt bakgrundsmotiv för turisternas selfies med sin Iphonekamera. Man kan även possera inifrån telefonkiosken med luren mot örat.
Aifur och Sjätte Tunnan har vi besökt, men aldrig Lasse i gatan – det tipset tackar vi för 🙂
Kanonrören som står vid hörnen användes som förstärkning när vagnarna som drogs av hästar dundrade fram och lätt brakade in i och förstörde husfasaderna har jag läst.