Besök på den ekologiska olivgården Domaine de Segermés i Tunisien

Vad vet ni om olivolja från Tunisien? Olivoljan från Tunisien anses vara av riktigt fin högklassig kvalitet. Vi gjorde ett besök på Domaine de Segermés i nordöstra Tunisien vars olivolja anses var en av de allra bästa i världen. Gården är ett ekologiskt litet genuint familjedrivet företag som drivs av eldsjälarna Mounir & Zara. Olivoljorna från gården har fått flertalet priser och utmärkelser i internationella sammanhang där de vunnit över flera andra länder i Europa som är kända för sina oljor. De lyxiga hantverksolivoljorna från olivgården säljs även i Sverige och går att hitta på märkesvaruhuset NK:s åtråvärda hyllor.



Vi anlände till Domaine de Segermés på morgonen då solen strålar precis börjat bli varma. Efter en biltur i aircondition var det skönt att komma ut i värmen och vid välkomnandet serverade Mounir och Zara kylda drycker som en hemmagjord lemonad gjord från gårdens färskpressade citroner. Himmelskt! Besöket på olivgården var en av de saker i programmet på vår resa som jag sett fram emot allra mest, och jag blev inte besviken.

Olivgården må se modern ut vid första anblick, men har ett historiskt läge med flertalet ruiner och efterlämningar från den antikromerska staden som hette Segerés som en gång var belägen just på denna plats. Det är också från denna antika stad som olivgården tagit sitt namn. Ruinen av kyrkan och dopkapellet med rötter från 600-talet e.f Kristus vittnar om tiden som flytt.

Vyn från olivgårdens hus är lika vackert som ett vykort med rad efter rad med olivträd som breder ut sig över ägorna som att de fortsätter i all oändlighet enda bort till de stigande bergen i fjärran. Området av olivodlingar är på 300 hektar och där finns ungefär 15 000 olivträd att sköta om i dagsläget. Arbetet på gården är inte bara ett jobb berättar ägarna utan är en livsstil där precis allt handlar om olivolja från morgon till kväll. Oliverna är deras bebisar som de ständigt tar hand om. När både Mounir & Zara talar så passionerat om deras arbete på gården slås jag av hur vackra och beundransvärda människor är som verkligen brinner för något de skapat. Det är som om de har en ogenomtränglig aura runt sig som nästan gör dem till superhjältar. Jag antar att det är så med eldsjälar. De har en förmåga att förvandla allt de rör vid till guld.


Olivgårdens Oljor

Besöket på olivgården börjar därefter med en olivgårdsvandring där vi får se både olivodlingen samt fabriken innanför som är den plats där olivoljan blir till. På olivgården växer olivträd av sorterna Chetaui och Chemlali. Några av dessa träd i olivlunden är över tvåhundra år gamla.

Oliverna plockas för hand av traktens kvinnor. Dessa kvinnor får lika mycket lön som männen som arbetar på olivgården, vilket inte alltid är en självklarhet. Men på Domaine de Segermés är det så. När oliverna skördats krossas de på plats omedelbart för att behålla sina egenskaper. Trycket görs genom kallextraktion (25°) enligt en centrifugeringsprocess. Oljan som därefter kommer ut nypressad har fruktiga aromer och är rik på antioxidanter. Den genomgår filtrering och lagras därefter i rostfria fat vid kontrollerad temperatur.

Förrutom den traditionella olivoljan tillverkar man en hel rad med smaksatta varianter. Dessa oljor är smaksatta med färska råvaror som pressas tillsammans med oliverna i tillverkningen. I sortimentet finns bl.a smaksättningar med citron, clementin, bergamot, vild fänkål samt vild mynta. Det görs även en mycket speciell variant av olivolja på gården som kallas för vild oleasterolja. Denna oljan extraherades från oliver plockade från vilda olivträd, kallade oleasters. Dessa oliver kommer från buskar som vuxit upp helt utan människans inblandning. Det är istället fåglarna som hjälper till genom att de fortplantar och förevigar oleaster genom att så kärnorna. Denna variant av olivolja blir därav en mycket unik produkt samt som är mycket sällsynt på marknaden.


Tunisisk frukost på olivgården

Efter att vi gått runt på vingården och fått höra om hur olivoljan tillverkas blir vi bjudna på resans mest intressanta frukost. Där vi bjuds på traditionella tunisiska rätter där olivoljan står i centrum på bordet tillsammans med intressanta smaker med anrättningar som bl.a är tillverkade av rostade sädesslag. Små degknyten med olivfyllning samt en variant av tunisisk pasta med dadlar och nötter. Vi får också ett smakprov på husets fantastiska tapenade.





Olivoljeprovning

Efter frukosten är det dags för besökets höjdpunkt vilket är själva olivoljeprovningen där vi får testa husets alla varianter. Vi får små plastglas innehållande husets guld som man tar till läpparna och smakar på. Nästan som en vinprovning fast lite annorlunda. Inget gurglande och spottande här inte, men små smakprover som tar oss till nya oanade höjder. Jag trodde att jag hade koll på hur olivolja smakar, men detta var mycket bättre. Flertalet av olivgårdens olivoljor fick följa med hem.

  • Den citronsmaksatta olivoljan passar till allt i köket från sallader och fisk till antipasti och kött.
  • Olivoljan med vild fänkål gör sig extra bra på helgrillad fisk.
  • Vild mynta riktigt bra i sallader.
  • Bergamoten var otroligt god på en tallrik burrata med variation av tomater.
  • Clementin passar alldeles utmärkt ringlande över en vaniljglass som dessert.

Besöket på olivgården gjordes i samband med en pressresa med Discover Tunisia & NouvelAir

Läs också: 10 saker att göra i Sidi Bou Said- en dröm målad i vitt & blått

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.