Today Lifestyle – Gästbloggar

IMG_0833Får jag presentera Agnes Edin som driver inspirationsbloggen todaylifestyle.se     Den här veckan gästbloggar vi hos varandra. Elin vill dela med sig av sina spännande reseupplevelser till Costa Rica och Panama här på Fantasy Dining.

IMG_0856

Turen går till Costa Rica och Panama

Jag har fått äran att dela med mig av en reseberättelse på här på Fantasy Dining och tänkte berätta om en av mina mest exotiska reseupplevelser: när jag och min sambo reste runt i Costa Rica och Panama. Här är två pärlor som vi fastnade för lite extra: ögruppen Bocas del Toro och surfstaden Santa Teresa.

Bocas del Toro

Bocas del Toro är en av de mer välbesökta delarna av Panama och efter att ha satt sin fot där förstår man varför just denna ögrupp har blivit så populär. Vi möts av en obeskrivlig skönhet när mahognyträden letar sig ut i vattnet på en kritvit ödslig strand, känslan är som hämtad ur en scen i Pirates of the Caribbean.

Bocas del Toro består av 6 öar vilket bidrar till stor variation. Huvudön Isla de Colón är myllrande, full av gästhus, restauranger och barer. Grannön Isla de Bastimentos är ett bilfritt och rofyllt paradis, helt befriat från turistshoppar och barnskrik. Man kan med andra ord välja att kombinera några nätter i Bocas Town och en del lugnare dagar på de ödsliga vackra stränderna på Isla de Bastimentos. Personligen föll jag för Isla de Bastimentos skönhet och lugn, dessutom är båtresan därifrån till Bocas Town endast 15 minuter lång. Men var uppmärksam på båtpriserna, båttaxichaufförerna gör sitt bästa för att mjölka turister på pengar, som regel ska en enkel resa mellan öarna inte kosta mer än 5 dollar per person.

Passa på att se Starfish Beach, Bocas del Drago, eller sjöstjärnestranden som vi på svenska hade sagt. Andra aktiviteter att rekommendera är dykning, surfing och ett besök i någon av de marina nationalparkerna. Lonely Planet har bra tips på sevärdheter och aktiviteter i området.

IMG_1155 IMG_1082

Santa Teresa med omgivning
Efter en tid i Bocas begav vi oss tillbaka mot Costa Rica. Vi valde att resa med båt från Bocas till fastlandet och sedan vidare med buss, kanske inte det mest glamorösa men helt optimalt om man vill se så mycket som möjligt. Turen gick längs med Costa Ricas lite mindre exploaterade västkust, längs det Karibiska havet. Vi stoppade till i Puerto Viejo och Cahuita i två respektive en natt före vi anlände till San José, Costa Ricas ökända huvudstad. Vägen slingrade sig mellan de regnskogstäta bergen och jag insåg snabbt att detta inte var det optimala färdmedlet om man lätt blir bilsjuk. Det fläktade svalt från de öppna fönsterna i takt med att avståndet från havet växte och uppe i bergen vågade man nästan säga att det var svalt.

Vi valde att ta oss ifrån San José så fort som möjligt efter otaliga skräckhistorier om rån och att det inte finns något att se i staden. Nästa buss rullade mot Puntarenas där man kan ta färjan (en väldigt vacker båtresa, speciellt i solnedgången) ut till Nicoyahalvön och Costa Ricas surfpärla Santa Teresa. Santa Teresa var en av de destinationerna som jag hade drömt om länge. Känt för sin oändligt långa strand, perfekt för såväl avancerad som nybörjarsurf.

Det är lätt att förstå varför Santa Teresa är älskat av så många: dess sköna avslappnade vibe kombinerat med behaglig värme och det bästa från det centralamerikanska köket gör orten omöjlig att ogilla. Resemagasinet Vagabond har med ord lyckats fånga den unika surfkulturen som råder i Santa Teresa.

Vi valde att ta surflektioner på Del Soul Surf School, då jag hade fått det rekommenderat av en väninna och det var en fantastisk upplevelse – både lärorik och underhållande. Vi båda hade testat surfing tidigare och ville nu ge det en ordentlig chans med en hel veckas surfcamp, vilket verkligen är att rekommendera, det finns inte direkt några genvägar bara öva, öva, öva. Här finns inget att skämmas för och gott om plats för surfare på alla nivåer.

På hurtigt gångavstånd från Santa Teresa ligger Mal Pais, ska jag vara ärlig förstod jag aldrig riktigt var gränsen mellan orterna gick. I Mal Pais kan jag rekommendera är att ta en taxi upp och njuta av utsikten på Vista de Olas, ett hotell som är mest känt för sitt fantastiska polområde, där man kan sippa drinkar i polen och se solen sänka sig ned i horisonten. En halvtimme med taxi bort ligger Montezuma som lämpar sig bättre för de som inte gillar höga vågor, då Nicoyabukten skyddar från kraftiga vindar. Om man vill ha en paus från surf- och strandlivet en dag kan jag rekommendera en tur till Cabo Blanco National Park 45 minuter med taxi bort. Den är inte lika känd som Manuel Antonio som ligger på östkusten inne på fastlandet, men väl värd ett besök. Ta med vatten och lite snacks, där finns inget att handla.

IMG_0814

Resa och Bo
När det kommer till att resa runt använde vi oss huvudsakligen av buss. Det är inte det mest tidseffektiva, men erbjuder en magnifik utsikt. Avstånden i Costa Rica är (fågelvägen) inte speciellt långa, men bergen och vägförhållandena gör att resorna blir långa. Dessutom är bussarna inte anpassade efter turister, det finns inga direktbussar mellan de mer sevärda destinationerna och bussbytena innebär ofta en övernattning i en eller annan transporthub. För att göra det hela lättare kan jag rekommendera att i varje fall flyga över gränserna, då man kan ha otur och hamna i en väldigt lång kö vid gränskontrollen. Skulle jag fått göra om resan hade jag även försökt hinna med Nicaragua, som jag enbart positiva historier om under resans gång.

Det är relativt lätt att hitta billiga flyg till Centralamerika och ett stort urval av prisvärda hotell. Jag var inte ute i speciellt god tid men kom ändå lindrigt undan när jag bokade resan hos Expedia. Generellt sätt skulle jag tipsa om att börja leta redan nu för de mest prisvärda biljetterna. Beträffande boende hade vi en del ordnat hemifrån, det kan vara bra speciellt om du reser över jul och nyår. Eftersom vi hade en del planlagt på förhand hade vi en del boende bokat samtidigt som vi ville lämna utrymme för lite spontanitet. Nyår firade vi på Isla de Bastimentos där vi lyxade till det och bodde på Red Frog Beach Island Resort & SPA. Vi hade även planlagt en längre period i Santa Teresa för att utveckla våra surffärdigheter, där vi bodde på Pranamar Villas & Yoga Retreat. Ett helt magiskt hotell om man är yogafantast och vill kunna avnjuta en lyxig hotellfrukost.

IMG_0928

Kort om mig
Jag heter Agnes Edin och är en 29-årig resefantast som gärna drömmer mig bort i resandets magiska värld så fort tillfälle ges. På min blogg hamnar lite av varje, men i huvudsak reseberättelser och resedrömmar, en del inredning och en del sport. Min nästa resa blir en weekendtur i juni till ännu okänd destination. Om ni vill veta mer besök min blogg: http://todaylifestyle.se eller om du har specifika frågor om inlägget eller vill veta mer om att resa i Centralamerika kontakta mig då på: agnes.todaylifestyle@gmail.com.

IMG_1124

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.