Weekendguide Kristianstad- 18 guldkorn att upptäcka i och runt om i trakterna

Runt om Kristianstads trakter i Skåne, finns det flera fantastiska guldkorn att upptäcka. Den här guiden tar dig med genom smörgula rapsfält, trolska skogar, sagolika vattenfall samt till platser där det känns som att tiden stått stilla. Men också till moderna kyrkor, knasiga korvcaféer, Absolut Vodkas hem samt till restauranger som får smaklökarna att häpna.

Jag spenderade en weekend i Kristianstads kommun tillsammans med 9 andra svenska resebloggare. Det blev en weekend som bjöd på många trevliga och oväntade överraskningar. Nog för att jag hade sett fram emot resan och hade stora förväntningar, men det var inte förrän jag var på plats som jag riktigt förstod hur fantastisk den här delen av Sverige är. Som i ett trollslag kan nu även jag ta plats i ledet tillsammans med dem som insisterar på att vi borde resa mer inom landet och upptäcka Sverige. På flera sätt kändes den här resan nästan som en utomlandsresa för mig. Kanske för att jag inte visste så mycket om Kristianstad och Åhus tidigare och för att jag blev så positivt överraskad av allt. Jag skulle faktiskt kunna stäcka mig så långt så att jag till och med vill kalla den här delan av Sverige för en smula exotisk. Har du inte varit här ännu? Då är det bara att säga grattis, för då har du som jag lite att upptäcka.

 

 

 

Åhus- Sprit, snus & ål

Första dagen bar det av till Åhus som man förr brukade säga var känd för sina tre synder: brännvin, snus & ål. Det är högst oklart vilken av dessa tre synder som bidrog till den höga medelåldern bland befolkningen som staden också var känd för. Ta en titt på årtalen på gravstenarna utanför S:ta Maria kyrka så får du själv se. Åhus är en av Sveriges bäst bevarade medeltida städer med sina mysiga kullerstensgator och söta hus med mycket som påminner om den danska tiden. Många turister kommer hit på sommaren för att njuta av semesteridyllen, de långa sandstränderna samt den goda lokala glassen.

 

1. S:ta Maria Kyrka- Modern Art & Design

S:ta Maria kyrka har en historia som sträcker sig genom tio sekel. Från utsidan kanske man kan tro att detta är en helt vanlig kyrka, men det är inte riktigt sant. I den här kyrkan har man nämligen gjort saker och ting lite annorlunda. Som att satsa på modern art och design. Flera lokala konstnärer har bidragit med sin konst och inne i kyrkan hittar man bl.a verk från Claes Bergkvist (Ateljé lyktan), Inngrid Scott (keramiker), Hannelore Dreutler (Studio Glashyttan) och Vivianne E Rosqvist (konstnär). Det finns en konstnärlig tråd genom allt, från kyrkbänkar, ljuskronor och ljushållare till altare och kors. Hela kyrkan är oerhört vacker och är ett sant nöje att besöka.

 

2. Absolut Home – Absolut Vodkas hem

Från en kyrka till något annat heligt, nämligen Åhus stolthet Absolut Vodka. Absolut Vodka Åhus Villa experience slog upp dörrarna förra året och gör det nu möjligt för besökaren att få reda på mer om den berömda vodkan och vad som ligger bakom dess framgång. I upplevelsen ingår en 90 min lång visning med coola effekter, guidad tur genom fabriken, en titt in i ”spritkyrkan”, vodkaprovning samt en ”cocktailclass” där man kan välja mellan både alkohol och alkoholfria alternativ.

 

3. Restaurang Villan

Restaurang Villan ligger i samma sekelhus som Absolut Home. I den prisrosade restaurangen serveras svenska mattraditioner av färska lokala råvaror från regionen. Här kan man unna sig en förstklassig drink i vodkabaren, sill och nubbe eller varför inte lunch eller middag ute på den soliga uteserveringen. Skulle det regna ute så misströsta inte. Restaurangen är cool invändes också och har en riktigt härlig atmosfär.

 

4. Medeltida Åhus

Inget besök i Åhus är fullständigt utan en promenad på kullerstensgatorna i medeltida Åhus. Gatorna kantas av sockersöta hus med färgsprakande dörrar samt grönskande trädgårdar. Ta en sväng förbi den gamla tobaksladan som påminner om en tid som flytt. Inuti finns ett litet museum. Förr i tiden i slutet av 1800-talet hade nästan varje familj minst en egen tobakslycka, som det kallades. Tobakstillverkningen upphörde helt i mitten av 1900-talet. Besök också det lilla torget med maknad där man kan smaka på den berömda Otto-glassen som är unik för området.

 

5. Glassbåten- Södra Sveriges mest kända glasscafé

När vi ändå är inne på ämnet glass, så bör man heller inte missa ett besök på den poulära glassbåten som är södra Sveriges mest kända glasscafé. I hela 25 år har man serverat glass till Åhus besökare. I sortimentet finns över 40 glasssorter med flera olika toppings och strössel. En varning dock, tänk på att portionerna är ungefär dubbelt så stora mot vad du kanske är van vid.

 

6. Stranden

Åhus är självklart också känd för sina milslånga vita sandstränder. Vi gjorde ett stopp på vägen i närheten av den genuina tvillingaboden där vi tog en promenad längs strandremsan.

 

 

7. Tvillingaboden- upplev traditionellt Ålgille

Vill man uppleva en urgammal svensk tradition (medan man fortfarande kan) så ska man definitivt besöka Tvillingaboden då de har sitt årliga ålagille. Det är Hånsa och Maria som driver Tvillingaboden. Hånsa är ålfiskare, diktare och spelman och Maria är ålakärring och konstnär. De båda ser det som sin uppgift att föra en beundransvärd månghundraårig tradition vidare. Vi fick en visning inne i festboden där allt från kungligheter till kändisar har varit gäster. Det är sannerligen en unik plats och miljö. Utanför Tvillingaboden fixar männen med sina ålnät och dagens sysslor är i full gång. Platser som den här gör mig lycklig och jag hoppas verkligen kunna delta i deras ålgille en vacker dag. Ålgillet annordnas mellan 15 agu- slutet av nov.

 

 

8. Blåherramölla – museum, café & galleri

Blåherramölla är en sådan där underbar plats där tiden stannat. Här kan man få en oförglömlig fika i den unika miljön bredvid vattenkvarnen. På Blåherramölla är fortfarande den gamla kvarnen i bruk och under vissa tidsperioder kan man köpa gårdsmalt rågmjöl med sig hem från gården. Bullarna och de andra nybakade godsakerna smakar lite extra gott här och tar ordet fika till en helt ny nivå. Kanske är det mjölet, eldstaden som sprakar i ladan eller helt enkelt en kvinnas hemliga bakkonst som ligger bakom hemligheten. Efter att man fikat klart kan man gå runt ägorna och titta de gamla husen, kvarnen och den grönskande omgivningen.

 

9. Cocoon Meetings- Bo i ett naturskönt område i en egen cocoon

Cocoon Meetings är ett riktigt guldkorn att lägga på minnet. Här bor man i en naturskön rogivande miljö i vackert inredda rum eller i egen cocoon. I den mysiga restaurangen serveras en 5-rätters meny som garanterat kommer få smaklökarna att jubla. Råvarorna är lokala och säsongsbetonade och ändras ständigt. Kocken kan skriva menyn samma dag och om man vill kan man låta den bli en överraskning. Efter middagen kan man sätta sig en stund i den härliga badtunnan. Efter en god natts sömn väntar sedan en frukostbuffé långt utöver det vanliga. (Ett eget reportage om Cocoon Meetings kommer inom kort).

 

10. Forsakarvandring i bokskogen- hem till mytomspunna väsen

Efter en natt på natursköna Cocoon Meetings var det dags för Forsakarvandring i bokskogen. Forsakar är en ljusgrön bokskog med en trolsk ravin med flera vackra vattenfall. Skogen som mestadels ägs av Naturskyddsföreningen sägs vara hem till flera av våra svenska mytomspunna väsen. Visst kan man skymta Näcken sittandes i bäcken och skogssnuvan i gläntan med en smula fantasi.

 

11. Vittskövleslott- perfekta fotostoppet

Vi gjorde även ett fotostopp vid sagolika Vittskövleslott. Man kan tyvärr inte gå in i slottet men fotografera på utsidan går bra.

 

 

12. Sotnosens korvcafé- knasigt café & korvhantverk

Sotnosens korvcafé drivs av två knasiga korvdamer som tagit korv i kombination med café till en helt annan dimension. Så fort man kliver in genom dörren förstår man att man kommer få vara med om något unikt och annorlunda. Allt från inredning, dukning och matpresentation förstärker den känslan. Korven som serveras är dessutom inte vilken korv som helst utan ett hantverk gjort på fina råvaror och tillverkad med mycket kärlek.( Mer om detta inom kort).

 

 

13. Bad i rapsfälten

De smörgula rapsfälten finns överallt längs vägarna vi åker förbi. När vi stannar till i närheten av ett fält kan jag inte motstå frestelsen att kasta mig ut i ett somrigt rapsbad. Så härligt och helt underbart.

 

14. Humleslingan till Kristianstad

På tillbakavägen till Kristinstad tog vi Humleslingan som sträcker sig runt Ivösjön. Lika vackert som namnet antyder. Även här blev det ett litet fotostopp på vägen där ett blommande äppleträd fick stå modell.

 

 

Centrala Kristianstad

I Kristianstad som är Skånes fjärde största tätort finns många sevärdheter att se och upptäcka. Vattenriket, Årummet, Heliga trefaldighetkyrkan och tivoliparken är bara några av dessa. Under vårt dygn i stan blev det dessutom stort fokus på mat, vilket passade mig perfekt. Restaurangupplevelserna vi fick vara med om gav definitivt mersmak att återvända.

 

15.  First Hotel Christian IV

I Kristianstad checkade vi in på First Hotel Christian IV som har Kristianstads i särklass vackraste hotellbyggnad. Även om rummen är fina redan nu ska de inom kort renoveras för att matcha hotellets vackra utsida helt till fullo. Bekvämt och mycket centralt hotell ett stenkast ifrån Centralstationen.

 

16. Borgmästaregården- mellanrätter med smak från hela världen

Borgmästaregården satsar man på ”social dining” ett middagskoncept som består av mellanrätter med smak från hela världen. Ett vardagsrum för livsnjutare som uppskattar en upplevelse för alla sinnen. Menyn byts ut fyra gånger per år.

 

17.  Kipper- restaurang i en medeltidskällare

Dinera i en historisk 1600-talskällare i hjärtat av Kristianstad. Miljön är svårslagen och maten fantastisk. I Kipper Källares meny finner man allt från kanin och vildsvin till oxkinder och ryggbiff. En av de mest populära rätterna på menyn är dock Absolut Pepparstek, hängmörad biff som serveras med husets klassiska pepparsås
med toner av vanilj, cognac & Absolut Peppar. Godaste steken jag ätit på länge ger ett högt betyg.

 

18. Naturum vattenriket

Naturum vattenriket är en av Kristianstads främsta sevärdheter och den sista anhalten vi hann med på vår weekend. Besökcentrat ligger mitt i stan. Här kan man utforska Naturums utställning på egen hand eller följa med på en guidad rundtur. Man kan också spana på fiskarna i akvariet, leta märlor i bäcken eller ta en flygtur med farkosten Opteryx. Intill Naturum finner man det kommunala naturreservatet Årummet som är ett spännande våtmarksområde att utforska.

Resan var en pressresa arrangerad av Kristianstads Kommun

2 thoughts on “Weekendguide Kristianstad- 18 guldkorn att upptäcka i och runt om i trakterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.