De senaste åren har vinturism i Sverige vuxit och blivit mer populärt än någonsin. Allt fler får upp ögonen för de svenska vingårdarna och jag tror att vi väldigt snart kan börja se på vårt land med nya ögon, som ett vinland att börja sätta på kartan. Som snart nyexaminerad sommelierstudent med ett stort intresse för våra svenska vingårdar tycker jag att den här trenden är otroligt spännande.
Sverige blev klassat av EU som vinland 1999 och fick då rätt att odla vinrankor av arten Vitis Vinifiera. Vi har ca 200 vingårdar spridda runt om i landet där ett 30 tal av dessa tillverkar vin i kommersiellt syfte. Vingårdarna runt om i landet hittar man bl.a i Skåne, Halland, Gotland, Blekinge, Värmland m.m
För mig började mitt intresse för svenskt vin och svenska vingårdar långt innan jag började studera till sommelier. Sommaren 2018 besökte jag min första vingård då jag och min familj bilade runt i Österlen i södra Skåne. Vi hamnade då på Skepparps Vingård där jag tog min första sipp av en klunk svenskt vin för första gången och vill tillägga, genast blev mycket positivt överraskad. Det skulle dock dröja till 2020 innan intresset på nytt väcktes till liv.
Jag hade fått samtliga sommarplaner och utomlandsresor inställda (pga av Corvid19) men samtidigt fått ett glädjande besked om att jag kommit in på sommelierutbildningen på yrkeshögskolan som jag sökt till. Eftersom inga utlandslandsresor skulle bli av den här sommaren blev det ett naturligt val att titta runt och se vad man kunde hitta på i närregionerna. Det var då jag plockade fram intresset för svenska vingårdar igen i samma period som jag startade en helt ny resa för egen del i mitt liv. Just av den anledningen tror jag att svenskt vin och svenska vingårdar alltid kommer ligga mig varmt om hjärtat. Jag ser det som en uppgift att sprida vetskapen och intresset för svenska vingårdar vidare. För det är ju faktiskt så att trots att vingårdarna ute på landsbygden boomat det senaste åren är det långt ifrån alla som känner till att vi producerar vin i Sverige.
Från blomknoppar till druvklasar i vingården
Vilka druvor odlas i Sverige?
Det odlas en hel rad av olika druvsorter i Sverige och de allra flesta av dessa är ”piwiklassade” vilket betyder att de är framtagna för att kunna odlas i vårt kallare klimat samt vara motståndskraftiga mot sjukdomar i vingården. Vanligaste gröna druvan heter Solaris och den vanligaste blå Rondo. Men det finns som sagt flera andra druvsorter som odlas i de svenska vingårdarna både piwiklassade och inte. Några fler druvnamn att lägga på minnet är t.ex de blå druvorna Regent, Fruburgunder, Cabernet Courteney samt de gröna som Savignier Gris, Phönix och Siegerrebe. Även en del kända internationella druvsorter som t.ex Riesling och Gruner Veltiner odlas runt om, på de allra flesta gårdar främst i experimentsyfte.
Vad för vin görs i Sverige?
Det görs till största del vitt vin, både i torra, söta och bubblande stilar och allra mest vanligt är vin av druvsorten Solaris som lite blivit som ”vår” druva. Men det finns vingårdar som satsar på att tillverka rött vin och förmodligen allra mest omtalad är vinbonden ute på Vejby Vingård som både producerar magiskt rött och det omtalade orangevinen som tillverkas i qvevri under marken enligt georgisk tradition. Orangevin är vitt vin som fått jäsa med sitt skal precis som när man tillverkar rött vin. Det är urmetoden för hur man tillverkade vin förr i tiden.
Vejby Vingård
Vejby Vingård på södra delen av Bjärehalvön är vingården som gått emot strömmen. Här har man istället för att välja att börja med att odla den mer lättodlade gröna solarisdruvan istället valt att satsa på blå druvor som tex Cabernet Cortis. Detta har resulterat i att Vejby vingård blivit prisad för några av Sveriges bästa rödviner. Det slutar inte där. Den senaste satsningen på vingården är att tillverka orangevin enligt gammal tradition i traditionella qvevris under marken. I en lada på gården välkomnas man in i vingårdens egna marani där man förflyttas till Georgien på en bråkdels sekund. Georgisk musik spelas upp från en högtalare inne från ladan och miljön känns helt osannolik. Är detta verkligen Sverige? Vejby vingård är öppet för besök nästan alltid och man kan i förväg om man vill boka in sig på olika typer av vinprovningar. Allt från mer exlusiva provningar till enklare där man skålar med vinrankan mitt ute på vinododlingen. En sak är säker man kommer aldrig glömma sitt besök på vingården på Bjäre. Det är nämligen inte bara vinerna som sätter sig i minnet utan även den energiske sprudlande energigivande och uppfinningsrike vinbonden själv som får oss att känna att allt är möjligt.
Läs mer här: Guide till Torekov & några utflyktsmål på Bjärehalvön
Arilds Vingård
På Kullaberg i Skåne hittar man flertalet vingårdar. Arilds vingård är inte bara den största i det lokala området utan hela Sveriges största. Vinodlingen omringar den pittoreska gården och här växer både blå och gröna druvor. Det är slående vackert i omgivningen, nästan så att man för en sekund kan inbilla sig att man rest till södra Europa. På vingården kan man äta middag, gå på vinvandring, vinprovning och om man så önskar bo över natten. Antingen checkar man in i ett av de mysigt inredda lantliga hotellrummen eller så sover man ute i bohemiska glampingtält mitt ute på åkern bland vinrankorna. En frihetskänsla utan dess like.
Läs mer här: En mat &vinresa genom ”lilla Toscana” i Nordvästra Skåne
Rygga Vingård
Rygga Vingård på Petters Gård utanför Fjärås är en vingård av den mindre storleken och efter 6 års förberedelser har vinbonde Nicholas Lusaack äntligen kunnat öppna upp för en vingårdsupplevelse endast ett stenkast från Göteborg. Projektet sågs först som ett vansinnesprojekt men är idag en verklighet. Namnet på vingården kommer från bynamnet och namnet på vinet kommer från vinbonden själv. Vill man besöka Rygga vingård kan man boka in sig på en vingårdstur.
Ästad Vingård
När man närmar sig Ästad Vingård för första gången får man nästan känslan av att befinna sig utanför ett berömt vinslott i Frankrike. Ju närmare anläggningen man kommer desto mer imponerad blir man. Ästad är storslaget, påkostat och vackert (inte helt olikt vingårdarna i Frankrike). En riktig oas i det halländska inlandet mittemellan Varberg och Falkenberg. Ästad Vingård är en av Sveriges största vingårdar, vackert beläget mitt i naturreservatet och bokskogarna i Åkulla. På anläggningen och vingården finns i stort sett allt som man möjligtvis skulle kunna önska sig. Exklusiva och moderna hotellrum, mysiga timmerstugor med mossa på taket, vandringsområden, ett enormt lyxigt spa, vinprovning, gourmetrestauranger och förstås huvudattraktionen, den härliga vindgården där man odlar den gröna druvan Solaris.
Läs mer här: En mat & vinresa till Ästad Vingård
Skepparps Vingård
Skepparps Vingård på Österlen i Skåne var den första vingården i Sverige som jag besökte 2018 och som var starten till ett växande intresse för svenska vingårdar. Vingården är en av de största på Österlen och här tillverkar man vitt, rosé samt mosserande viner gjorda på den traditionella metoden dvs på samma sätt som man tillverkar Champagne. Man kan boka in sig på diverse olika vinprovningar både med och utan mat.
Läs mer här: Österlen- en resa genom ”lilla” Provance
Varför ska du besöka dem?
För det första för att det är unikt spännande och gott med svenskt vin och för att det är fantastiskt roligt att få vara med i starten av att ett nytt vinland börjar ta form. Att handla ekologiskt och närproducerat är en trend som pekar uppåt och nog borde det vara ett naturligt steg i ledet att även handla svenskt ekologiskt närodlat vin att ställa på matbordet tillsammnas med den ekologiska närodlade maten. Nästan alla svenska vingårdar är i dagens läge ekologiska och innehåller inte lika mycket tillsatser som de oftast gör från andra vinproducerande länder. Detta tror jag kommer att ha en betydande roll i framtiden för svenska viner. Vi är inte riktigt där ännu men jag är säker på att det någon gång i framtiden kommer att bli så.
Har du provat svenskt vin ännu eller besökt någon vingård i Sverige?
Ja jag rekommenderar verkligen ”Alice” från Fjelie utanför Lund. Svårt att tro att det är svenskt men BBC:s vinexpert Oz Clarke prisade våra viner för flera år sedan. Det finns en artikel någonstans hos Sydsvenskan.