Kryssningen var en pressresa i samarbete med Silja Line
Som barn älskade jag sagor och fantasivärldar. Inte mycket har förändrats sedan dess. Jag älskar fortfarande sagornas förtrollande värld. Enda skillnaden är att jag nu som vuxen inte längre bara reser till dessa sagovärldar i fantasin utan i även i verkligheten.
Så den här gången packade jag resväskan och begav mig till det finska semesterparadiset Nådendal för att hälsa på Tove Janssons kära Mumintroll i Mumindalen. Naantali som staden heter på finska ligger i den finska skärgården ca 15 km från Åbo. Här kan man kombinera avkopplande skärgårdsliv och promenader i trähusgränderna i gamla stan med ett besök i den underbara Muminvärlden. Trots att parken i första hand är barnens paradis så kan man se att även vuxna uppskattar besöket. Om inte om annat för en nostalgitripp rakt tillbaka till barndomen och som en hyllning till den finlandssvenska författaren Tove Jansson. En annan kul grej är de busslaster med japanska turister som åkt långt för att få göra ett besök hemma hos Muminfamiljen. Mumintrollen är nämligen oerhört populära i Japan. Så populära att det till och med är vanligt med giftermål i parken.
Allt du behöver veta om Moomin World i Nådendal
Ta sig hit – Vi reste över till Finland med kryssningsfartyget Silja Line som går rutten Stockholm-Åbo. Vi steg på fartyget 19.30 på kvällen och var framme i Åbo redan 06.00 på morgonen dagen därpå. Utanför båtterminalen går busstransfern direkt till Mumindalen och resan dit tar mellan 30-40 min. Många väljer att göra en kryssning över dagen och återvänder då till fartyget samma kväll. Gör man detta får man nästan en heldag i Muminvärlden och har gott om tid att utforska ön. Vi bestämde oss dock för att stanna över natten och få ett helt extra dygn i Nådendal.
Att göra i Muminparken
Redan vid entrén möts vi av några av Mumindalens karaktärer som hälsar oss glatt välkomna. Vi passerar gulliga hus och butiker innan vi skymtar Muminparkens huvudattraktion, Muminhuset framför oss. Där står lilla My och vinkar glatt och snart ser vi att alla Mumintrollen står och väntar på oss nere vid huset. Vi går med raska steg och nästan småspringer för att få chansen att fotografera innan huset bombaderades av överlyckliga barn. Något vi lyckades med eftersom vi kom tidigt och stod längst fram i kön vid insläppet.
Förutom Muminhuset så finns det mycket annat att upptäcka på Muminön. Stig in i sagans värld och besök Hemulens hus, Hattifnatternas grotta, badhuset, Muminspappans båt, Häxan och Alisias hus och mycket, mycket mer. Följ sagostigarna in i skogen och förbered dig på en hel del överraskningar på vägen. Under dagen finns även flera shower på både finska och svenska som utspelar sig runt om i Muminvärlden samt på den stora scenen.
I parken finns butiker som Lilla Mys godis, Sniffs butik och Muminbutiken. Det finns även flera restauranger och matställen med Mumintema. Matalternativen i parken är Muminmammans kök där det serveras en sommarbuffé, Snorkens potatisfabrik som bl. a serverar skruvade pommes frites och Pappans panna som serverar nybryggt kaffe och smörgåsar. På området finns även matställen som serverar hamburgare, pasta, pizza, munkar, våfflor smoothies och glass.
Muminhuset
Höjdpunkten i Moomin World är utan tvekan det stora Muminhuset där man är välkommen in på besök. Här kan man utforska ända nerifrån från Muminmammans syltkällare upp till den knarrande vinden. I det blå tornhuset hittar man bl.a Muminmammans kök, Muminpappans hemliga kortspelsgrotta och Snorkfrökens omklädningsrum. Allt är förstås helt underbart att se.
Badhuset & Dronten Edvard
Den stora pumpan
Stugskrället och den otyglade häxan
Sniffs hemBra att veta om Muminparken
Öppetider: Varje dag 10.00 -18.00 9 juni-19 augusti samt 12.00-18.00 13-26 augusti
Priser: Silja Line har familjepris med både kryssning och inträde till Muminparken fr. 2200/ familj. Se mer här om Muminpaketen.
Inträde till enbart parkbesöket kostar runt 28 euro per/ pers 1-dags biljett och 36 euro per/pers 2-dagars biljett. Barn under 2 år går in gratis.
Hitta hit: Moomin World, Kailo, 21100 Naantali, Finland
Mera Mumin i Nådendal
Moomin Shop – I Nådendals gamla stan nära den mysiga hamnen ligger en Muminbutik där man kan köpa allt från mjuka Mumins och leksaker till Mumingodis.
Rantakatu, 21100 Naantali, Finland
Det förunderliga caféet- I den stora vita villan i Nådendals gamla stan ligger Muminvärldens förunderliga café med sina många hemligheter. Bisonråttan hänger i sin hängmatta och vampyren iakttar från taket. Man kan även hitta världens minsta drake och andra roliga detaljer i inredningen. Muminfamiljens fotografier hänger på väggarna och hattar samt kittlar hänger ner som lampor från taket. I caféet serveras bakverk, smörgåsar och afternoon tea. Ett cafébesök som medför förundran.
Kaivokatu 5, 21100 Naantali, Finland
Mumintroll + Silja Line
Sist men inte minst träffade vi också på ett Mumintroll som hälsade oss välkomna tillbaka ombord på Silja Line Baltic Princess när det var dags att resa hem. Det knöt säcken om vår väldigt roliga Mumin-inspirerade kryssningsresa till Nådendal.
Gillar ni temaresor? Titta gärna in i mitt annorlunda researkiv.
Kryssningen var en pressresa i samarbete med Silja Line
Åh så roligt det ser ut! Älskar den översta bilden där din klänning matchar Mumin-huset så bra. 🙂
Tack så mycket. Ja den där matchningen blev riktigt bra. Ibland blir allt rätt. Vi hade så roligt när vi var där 🙂
Underbara bilder 🙂 var 4 år sedan jag var där sist är nog dags för en tur dit m
Mini nästa år! Kramar
Tack 🙂 Ja han kommer ju bli överlycklig!
Vilket underbart reportage från Mumindalen, både i text och bild! Översta bilden är extra fin. 🙂 Detta väcker många minnen från när vi var där med barnen för cirka 13 år sen. (Dock måste vi ha åkt under största turistruschen för det var lite väl mycket folk, särskilt på restaurangerna.) Vi var inte heller inne i alla husen som du visar. Extra roligt att se!
Tusen tack Anna. Verkligen jättekul att höra. Ja juni och sen aug har jag hört ska var bäst. Vi var ju först på plats på morgonen så vi hann men det mesta innan det började komma mycket med folk 😉