Grännarummet – Bo i polkagrisens huvudstad

Gränna är en idyllisk småstad vid Vättern med låga trähus och pittoreska kullerstensgator. Det är också polkagrisens huvudstad. Redan när vi kör in i Gränna känner vi doften av nygräddade polkagrisar. Den ligger som ett lock över staden. En doft som genast gör oss glada, förväntansfulla och framförallt rejält godissugna.  

 

Bo i Grännarummet

Grännas roligaste boende i mitt tycke är det polkagrisinspirerade ”Grännarummet” som är inrett helt i polkagrisens färger. Rummet är inrett med en röd soffa med randiga kuddar, vita möbler, röda mattor och så finns det förstås vit- och rödrandiga sängkläder, handdukar samt matservis. Grännarummet ligger i botten av ett vackert bostadshus med utsikt över Vättern. Rummet har plats för upp till 5 personer, har dusch och toalett, pentry samt trevlig uteplats med grill. Det bästa av allt är priset. Rummet kostar bara 500 kr/natten (städning ingår ej i detta pris) Man får dessutom en liten gåva uppdukad på bordet som består av lokala produkter som polkagrisstänger, knäckebröd och jordgubbscider. Mycket trevligt av ägarna.

Vi checkade in i vårt polkagrisrandiga rum och dagen till ära bytte jag om till min rödvita klänning för att matcha mitt favoritgodis. Jag äter nämligen inte så mycket godis i vanliga fall, men polkagrisar har alltid varit en storfavorit. Särskilt när man kan få smaka på dem varma och nygräddade.

 

Amalia Erikson- Polkagrisens skapare

I centrala Gränna finner man en staty på Amalia Erikson som var den kvinna som uppfann polkagrisen. Hon var en fattig änka som fick tillstånd att driva ett sockerbageri för att kunna försörja sig. Vilket var ovanligt på den tiden. Här började hon tillverka polkagrisen som idag är ett kännetecken för Gränna och en av Sveriges nu populäraste souvenirer.

 

Polkagriskokeri i gamla stan

I gamla stan i Gränna ligger polkagrisbutikerna med sina många kokeri på rad. Flera av dem bjuder in med nygräddade polkagrissmakprover och innanför glasfönster kan man se på hur polkagristillverkningen går till. Sockret och de övriga ingredienserna kokas upp till 150 grader. De sega degarna knådas, rullas och klipps. Vi smakar på allt från traditionella polkagrisar till nyare varianter som smaksatts med mojito, jordgubb och champagne. Även om de modernare varianterna av polkagrisen är kul så är det fortfarande den traditionella som vinner i längden. Vi går runt bland de olika kokerierna hela förmiddagen och jag hoppas att polkagrisdoften ska fastna i håret så att jag kan sniffa på det resten av dagen.

5 kända Polkagriskokeri att besöka i Gränna

Mer att göra i Gränna

Förutom att äta polkagrisar finns det naturligtvis mycket mer att se och göra i och runt om Gränna. Man kan bl. a utforska ruinen av Greve Brahes lustslott eller göra en båttur till närliggande Visingsö där det finns allt från soliga uteserveringar till sagolika ruiner. På Visinsgö kan man också göra en guidad tur runt ön med hästdroska så kallad remmalag.

Läs också om min upplevelse på närliggande Urnatur i Ödeshög.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.