12 platser i Sisi’s (Kejsarinnan av Österrikes) fotspår i Wien

Gör en resa till Wien i Kejsarinnan Sisi av Österrikes fotspår. Vandra i de vackra salongerna i de kejserliga slotten eller samma upptrampade stigar som Sisi en gång vandrade i slottsträdgården. Besök den vackra kyrkan där Franz Joseph & Sisi gifte sig, prova violkarameller från 1800-talet och beundra kläderna, accessoarerna som Sisi en gång bar samt de överdådiga vagnarna som hon en gång färdades i.



För den som vill grotta ner sig och veta mer om mystiken runt Österrikes mest älskade och hyllade kejsarinna, som ansågs vara den vackraste kvinnan av sin tid, är Wien än drömdestination. Glöm inte följa @fantasydining på instagram för fler bilder & inspiration.



Elisabeth från Bayern eller ”Sisi” som hon kallades för var älskad av folket och betraktades på 1800-talet näst intill som en gudinna samt som en dåtida kändis, ett kändiskap som lever kvar än idag. Hon är förvisso relativt okänd för oss här i Sverige men i Österrike, Tyskland och Ungern finns det i stort sett ingen som inte känner till hennes namn. I Wien blir hennes närvaro väldigt tydlig då hennes avbild med sitt långa mörka hår som gick ända ner till hälarna finns överallt i form av planscher, tavlor och souvenirer. Det finns även en hel rad sevärdheter där man kan få veta mer om hennes mytomspunna liv under mitten av 1800-talet.



Serier & filmer som skildrar kejsarinnan av Österrike

Tack vare flertalet nya serieproduktioner som skildrar Sisi´s liv börjar vi även här hemma i Sverige få upp ögonen för Kejsarinnan Elisabeth av Österrike. Serien The Empress (2022) går att se på Netflix och serien Sisi (2022) på TV4 play.

Har ni inte sett dessa är det bara att börja sträckkolla med en gång. Netflix version The Empress finns i en säsong (men en andra säsong är redan planerad). Den andra serien som också gjorts nyligen heter Sisi och går att se på TV4 Play. Den finns i två säsonger och är även den väldigt spännande. Jag rekommenderar att se båda dessa serier, eftersom jag inte kan bestämma mig för vilken jag tycker mest om. Tidigare har förstås även gjorts en rad filmatiseringar om Sisi varav den mest kända är Sissi- den unga kejsarinnan (1956).


Men vem var hon egentligen, Elisabeth från Bayern? Hon var Kejsarinna av Österrike och drottning av Ungern. Hon hade också en väldigt speciell personlighet och gjorde saker som var mycket ovanliga för en kvinna i hennes ställning under sin tid.

Med tanke på hur livet kunde se ut på 1800-talet samt hovets extremt hårda etiketter och regler, måste man förstå vilken rebell Sisi faktiskt var. Särskilt med tanke på att en kvinna så lätt anklagades för att vara sinnessjuk så fort hon visade tendenser på en egen fri vilja. Bl. a så vigde hon sitt liv till att resa, hon red, rökte, hade ett kontoversiellt gym i sin kammare, vägra att låta sig fotograferas efter hon fyllt 30, var känd för sin extremt smala midja och hade till och med en tatuering i form av ett ankare som hon skaffade sig vid 50 års ålder. Ankaret sägs varit en symbol för att hon älskade havet och drevs av en längtan att kliva på varje skepp som lämnar en ny hamn.

 “I am a seagull, of no land, I call no shore my home, I am bound to no place, I fly from wave to wave” – Empress Elisabeth

I filmen och seriens värld frammålas hon oftast som en viljestark och livlig person när hon får kejsaren av Österrike på kroken. Precis som i filmen samt seriens värld var det egentligen meningen att Franz skulle gifta sig med Sisi´s syster Helene. Men Franz fastnade för den unga fritänkande Sisi från första stund och bestämde att det var henne han skulle gifta sig med istället. Sisi´s och Franz Josephs kärlek framställs ofta som en vacker saga och är väldigt romantisk. Verkligheten kan dock ha sett något annorlunda ut. Då Sisi långt ifrån verkar ha levt ett helt lyckligt liv. Hennes kärlek till Franz varade inte särskilt länge, hon kände sig fångad i en bur. Från att ha växt upp i ett hem med stor frihet tyckte hon att livet vid hovet och dess stela etiketter var som att leva i ett fängelse. Hennes största dröm var att vara fri. Dessutom togs henns barn ifrån henne av sin stränga svärmor och hon var besatt av sitt utseende och sin smala midja, vilket bidrog till en hel rad rutinmässigt extrema skönhetsrutiner som varade i timmar.

Man vet är att hon älskade hästar och hundar och att hon kunde ge sig ut och rida i långa timmar. De senare åren i sitt liv hängav hon sig åt att resa, då det lindrade hennes åkomma ( som man tror förmodligen idag diognostiserats som någon form av depression) att vara på resande fot.

Det var ironiskt nog också under resande fot, när hon skulle kliva ombord på ett skepp, då hon av misstag blev mördad av en brottsling som egentligen inte var ute efter henne, men som hon råkade komma ivägen för. Hon fick en kniv i sitt hjärta men dog inte förrän hon kom ombord på skeppet när hon tog av sig den hårt snörade korsetten. Hon var då 60 år gammal. Hennes liv varade mellan 1837–1898.

När man väl börjar grotta ner sig i historien kring Sisi inser man att den är bra mycket mer invecklad än romantiseringen av en ung vacker 16 årig flicka som råkar få Kejsaren av Österrike på kroken. En kejsare som väljer henne istället för hennes äldre syster Helene som egentligen var tänkt att bli hans gemål. Historien om Sisi´s livsöde har många fler nyanser och lager, men det gör den också ännu mer mytomspunnen. Oavsett om man föredrar att följa Sisi i filmens eller i verklighetens fotspår så kommer man finna handlingen mycket fascinerande och spännande.




1. Hofburg

En resa till Wien i Sisi´s fotspår börjar vid vackra Hofburg- som varit det kejserliga palatset för Habsburg-dynastin i över 700 år. Det var i den nyare delen av palatset som byggdes på 1800-talet (där Sisi museum och imperial apartments är beläget idag) som kejsar Franz Joseph och Sisi hade sin huvudbostad. Man blir lätt hänförd av det vackra palatset i barock med alla dess detaljer och imponerande kupoltak. Ljudet av klapprande hovar och raden med hästdroskor utanför ingången till palatset bidrar också till att man plötsligt får känslan av att hamnat i en annan tid.




2. Sisi museum & The Imperial Apartments

Vill man se hur Sisi & Franz bodde i de kejserliga salongerna på Hofburg ska man besöka Sisi museum som ligger strax innanför porten till Hofburg Palace. Runt 300 föremål som varit i Sisi´s ägo går att beskåda i de olika rummen inne på muséet. I besöket på Sisi museum ingår även ett besök i The Imperial apartments där man får uppleva de magnifika miljöerna där kejsaren och kejsarinnan en gång levde. På Sisi museum hittar man många av hennes mest personliga tillhörigheter som kläder, accesoarer, skönhetsartiklar, restillbehör, hennes kontroversiella gym, medicinväska, personliga brev m.m. Här finns också några av de mest kända tavlor på Sisi bl.a den kända målningen av konstnären Franz Xaver Winterhalter som visar den unga Sisi iförd en klänning med diamantstjärnor med matchande diamantstjärnor i håret. Med hjälp av autoguide kan man gå runt i salongerna och lyssna till berättelser om Sisi fascinerande liv.





3. Schönbrunn Palace & gardens

Ett annat palats i Wien där Sisi och Kejsarens Franz Joseph hade en av sina sommarbostäder var på Schönbrunn Palace. The Imperial Tour tar besökarna med in till Franz Josephs och Elisabeths salonger samt mottagningsrum med utsikt över palatsträdgården. Här finns bl.a det vackra blå sovrummet som var Sisi´s och Franz Josephs efter bröllopet. Sisi´s kammare är bevarade precis som den en gång var när hon levde. Hon var särskilt förtjust i de stora palatsägornas trädgårdar där hon ofta spenderade sina dagar. Det var också där jag spenderade större delen av mitt besök på Schönbrunn. Strikta hovregler gäller tyvärr fortfarande inom slottets väggar då allt innanför sorligt nog är förbjudet att fotografera. Inte konstigt att Sisi kände sig fångad i bur bland alla orimliga och trista gamla regler. Trots detta får jag väl ändå erkänna att besöket var väl värt ändå. Jag antar att jag får spara de vackra miljöerna inne i min egen minnesbank.


4. The Royal Carrige Museum

Inom Schönbrunns slottsområde ligger även The Royal Carrige Museum, som inte är lika välkänt men som absolut inte bör glömmas bort. Som ett Sisi-fan finns det så mycket att se och uptäcka här. Här kan man bl.a följa kejsarinnan Sisi´s liv genom ett spår av vagnar som hon färdats i vid olika tillfällen i livet. Förutom hennes mer vardagliga vagnar samt dem hon använde för längre resor kan man även beskåda den ikoniska vagnen som hon färdades i innan bröllopet med Franz Joseph samt hennes allra sista färd i den dramatiska svarta vagnen som drog hennes kista genom staden. På The Royal Carrige museum finns också några av hennes vackra originalklänningar, accessoarer samt hennes personliga ridtillbehör som sadel, ridhandskar samt porträttmålningar på hennes älskade hästar.

Den ikoniska vagnen som Sisi färdades i innan bröllopet
Några av Sisi´s personliga tillhörigheter som handskar & solfjäder
Några av hovets vardagsvagnar
Sisi´s porträtt av sina många hästar
Några av hennes vackra klänningar (lägg märke till den extremt smala midjan)
Den svarta dramatiska vagnen som drog hennes kista genom staden efter hennes död.



5. Demel

Vad sägs om att följa Sisi´s fotspår till ett av hennes favoritcaféer i Wien som än idag går att besöka. Demel har legat på samma adress sedan 1786. I de anrika salongerna som passar både kungligheter, kejsarinnor samt även helt vanligt folk kan man avnjuta husets världsberömda Sachertårta med en kopp österrikiskt kaffe Melange. Missa inte att köpa med en ask lila violkristaller som tillverkats under Demels tak sedan 1800-talet. Dessa sägs varit Sisi´s favoritkarameller som hon ofta suktade efter. Efter ett smakprov är det inte svårt att förstå varför. Man kunde det här med godis redan för flera hundra år sedan.

Smaka på Sisi´s favoritviolkarameller från 1800-talet.


6. Augustinian Church

Den tidigare hovkyrkan Augustinian Church har sina anor från 1300-talet. Det var här de kejserliga bröllopen höll till och däribland även bröllopet mellan Kejsaren Franz Joseph med hans 16-åriga brud Elisabeth från Bayern (Sisi). Idag är kyrkan berömd för sitt orgelspel som man ofta får chansen att höra om man gör ett besök i den vackra kyrkan. Jag rekommenderar att slå sig ner en stund på en av kyrkbänkarna och insupa atmosfären. Till tonerna av dramtiskt orgelspel kan man nästan föreställa sig Sisi med sitt enormt vackra släp långsamt gå fram till altaret. Man undrar vad hon tänkte på de där sista sekunderna i frihet innan hennes liv skulle förändras så radikalt.




7. Café Central

Ett annat ikoniskt café som är obligatoriskt att besöka när man är i Wien är legendariska Café Central. Sisi besökte visserligen inte detta café själv, men den eleganta atmosfären med stora pelare med valv hade definitivt passat en kejsarinna. Två vackra tavlor på Franz Joseph och Sisi är dessutom upphängda i mitten av den eleganta matsalen. Däremot besöktes caféet flitigt av andra storheter som kända poeter, filosofer och konstnärer. Missa inte att prova en kaffe melange samt en apfelstrudel med vaniljsås. Jag kan även rekommendera deras Mimosa för lite extra lyx i tillvaron.





8. Volksgarten

Bland Volksgartens grönska och solgula påskliljor kan man besöka minnesmärket av Sisi. Statyn med Kejsarinnan Elisabeth sittandes på en tron är något gömd i en avskild del av parken. När jag kommer hit tidigt på morgonen får jag platsen helt för mig själv. Allt är lugnt och stilla och platsen där Sisi sitter kändes väldigt rogivande och lugn.



9. Capuchin´s Crypt

Under kapucinerbrödernas enkla kloster vilar 400 år av historia i form av de jordiska kvarlevorna från Habsburgs imperliga härskare. Det är en märklig känsla att vandra i den mörka tysta vördnadsfulla kryptan med vedskapen att i dessa kistor vilar några av historiens allra mäktigaste personer. Kista efter kista står uppradade i kryptan, den ena mer överdådligt och utsmyckat än den andra. Däribland finner man både Kejsarinnan Elisabeth´s och Kejsare Franz Josephs kistor vilka båda är förvånandsvärt enkla. Nedanför Sisi´s grav ligger flertalet buketter samt handskrivna lappar med färska blommor. Det känns sannerligen besynnerligt att stå bredvid Sisi´s kista, att komma henne så nära fast ändå inte. Fast det var så länge sedan hon lämnade jordelivet känns det ändå sorgligt. Platsen i sig med kistor och mörka kupoltak i barock ger en känsla av vördnad för det som varit och en påminnelse om att all tid har sin gilla gång. Det är väldigt skönt och befriande att kliva ut i vårsolen igen, tillbaka till min egen tid.


10. Konditori Sluka

Vill man besöka ett till konditori dit Sisi enligt ryktet brukade gå för att äta sötsaker ska man även besöka konditori Sluka från 1891. Detta konditoriet kallades till och med för den Kejserliga konfektyren. Hit kom den högre societeten av ”de creme de la creme” samt lockade dit högt uppsatta affärsmän, konstnärer och politiker. Men den mest berömda av konditoriets stamkunder var nog ändå självaste kejsarinnan av Österrike, nämligen Sisi. Även om Slukas utsida idag ser modernt ut vid första anblick kan man lätt se inne i konditoriets interiör att man bevarat mycket av den gamla stilen. Särskilt om man lägger märke till takets pelare och valv i guld med änglaliknande gestalter.




11. Souvenirbutiker

Gå in i vilken souvenirbutik som helst i Wien och du kommer finna det omöjligt att inte hitta något som har med Sisi att göra. Hennes vackra ansikte pryder allt ifrån chokladaskar, praliner och vinflaskor till vykort, planscher och temuggar. Det finns även en speciell smyckeskollektion med Sisi´s berömda stjärnor som hon bar på den berömda målningen av konstnären Franz Xaver Winterhalter. Dessa stjärnor finns i allt från halsband och armband till ringar och hårsmycken.


12. Schloss Belevedere

Schloss Belevedere är ett annat vackert barockslott som går att besöka i Wien. Detta slott med tillhörande barockslottsträdgård är en av Wiens främsta sevärdheter. Även om Sisi själv aldrig bodde här så är platsen väl värd ett besök. Inne i Schloss Belevedere som idag är ett konstmuseum sägs även finnas en del konst med målningar av Sisi att beskåda. Anläggningen som består av nedre och övre Belevedere skiljs åt av en mäktig slotstträdgård i fransk senbarockstil som anses vara en av Europas mest betydelsfulla historiska trädgårdar med allt från skulpturer och fontäner till blommor samt labyrintliknande höga häckar. En mycket vacker plats att avsluta sin resa i Sisi´s fotspår i Wien på.


Flygresan till Wien var en pressresa med Austria.info






läs också: En resa i Hemingways fotspår till 1920-talets Paris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.