Prags bästa ölpromenad- för dig som gillar hantverksöl

”Prague craft beer tour” bjuder på en unik upplevelse för dem som verkligen gillar hantverksöl. Detta är något helt annat än en vanlig ”pubcrawl” där man får samma blaskiga stora stark vart man än kommer. Istället får man på den här guidade ölpromenaden testa några av Tjeckiens mest intressanta öl på noga utvalda barer som är specialiserade på hantverksöl. 

 

 

VIILKA ÄR ”PRAGUE CRAFT BEER TOUR”?

Är det inte konstigt att man inte hört talas så mycket om tjeckiskt hantverksöl? Visste ni t.ex. att det finns 450 mikrobryggerier i Tjeckien? Om man vill sätta detta i perspektiv så har Österrike t.ex bara 80. Trots detta och att det finns så mycket att erbjuda så upptäcker de flesta turister inte de riktigt goda tjeckiska hantverksölen. De vet helt inte vart de ska gå.

Gänget bakom ”Prague craft beer tour” är två vänner (Jakub och Martin) som har en lång historia tillsammans. De möttes i Spanien 2015 där de studerade och arbetade. Båda två har arbetat som reseledare och guider i många år och de uppmärksammade att öl i Prag inte är väl presenterat för turister. Det fanns då bara krogrundor ”pub crawls” med syftet att dricka så mycket som möjligt och det som serverades var blaskiga stora stark. Så 2019 bestämmde de sig för att göra något åt detta och startade ett nytt koncept som de kallade för Craft Beer Tour. Än idag är de fortfarande ensamma om detta koncept på marknaden samt om att erbjuda upplevelsen av tjeckiskt hantverksöl i Prag.

Både Jakub och Martin är oerhört kunniga ölsommelier och arbetar med öl på heltid. Jakub jobbar för Czech Brewmasters, som bygger bryggerier runt om i världen (teknik och bryggmästartillbehör), och Martin är försäljningschef för Proud Microbrewery, som ligger i Pilsen. De har därför lätt att ta människor till platser de inte skulle hitta till på egen hand samt i många fall känner de bryggmästarna personligen. Man kan därför alltid räkna med att få prova mycket bra öl på deras ölpromenader.

 

VAD INGÅR

Regular tour: Besök på en hantverksölbar & ett hantverksbryggeri, minst 1,5 l hantverksöl i minst 6 olika varianter, 2 typiska tjeckiska pubrätter som passar till ölen. Pris: 49 €

Premium tour: Besök på 3 hantverksölbarer & ett hantverksbryggeri, minst 2,5 l hantverksöl i minst 11 olika varianter, 3 typiska pubrätter som passar till ölen. Pris 79 €

Max antal: 10 pers


Resan var en pressresa arrangerad av visitczechrepublic.com

 

TJECKISKT HANTVERKSÖL & ÖLBARARERNA VI BESÖKTE 

 

1. Hostomicka nalevarna

Den första stället vi besökte under vår” craft beer tour” var ölbaren Hostomicka nalevarna, en liten hantverksölbar som vi med all förmodan aldrig hade hamnat på om vi inte följt med vår guide Jakub. De allra flesta av bord och stolarna här inne var redan upptagna av lokala stammisar. Inte en enda turist i sikte, de hittar nämligen sällan hit. Men tack vare vår guide Jakub fanns det ett ledigt bord som väntade på oss. Här började vi ölprovningen på riktigt med 4 smakprover på tapp från Hostomice microbrewery. Vi testade Fabián 10, Fabián 12, mörk Fabián14 samt en fresh hops special 13. Till detta fick vi in bröd och  bredbart grisfett. En traditionell pubrätt som är bra att grunda med innan eller till ölen. Min personliga favorit av de ölsorter vi fick testa var Fabián 12 , en ljus lager i traditionell tjeckisk stil med maltig smak.


ÖLKUNSKAP: Tjeckisk underjäst öl bryggs traditionellt i två olika varianter som man kallar för ”10%” och ”12%” detta har dock ingenting med alkoholstyrkan att göra som man kanske först kan tro, utan har istället med sockerhalten att göra som brukar anges som stamvörtstyrka. 10% betyder att det är 10% maltsocker i vörten. (Dock är det mindre alkohol i 10an än i 12an). Det bryggs även andra varianter som t. ex. 11 och 13, den sistnämda och uppåt är oftast mörka. Stamvörtstyrkan anges oftast tydligt på etiketten medan man hittar alkoholprocenten i innehållsförteckningen där bak.


Läs också: Taste of Prague ”food tour”- en matupplevelse utöver det vanliga

 

2. Pivovarsky klub

Pivovarsky klub är Prags allra första ”craft beer bar” och är belägen i den allt växande, trendsättande och restaurangtäta stadsdelen Karlín. Här serveras bl.a Benedict 12 lager som sägs var en av landets bästa.

 

 

3. DVA KOHOUTI BREWERY

Vad sägs om att dricka en Apollo Galaxy (en av de bästa alerepresentanter för hantverksölrörelsen) direkt från tapp inne i en bar som ligger mitt inne i ett bryggeri? Ganska coolt, så jag tänkte väl det. Bryggeriet drivs av det större Matuska bryggeriet, som är ett familjeföretag där pappa startade och sonen därefter fortsatte. Microbryggeriet med taproom är beläget mitt i den hippa stadsdelen Kalín och är oerhört populärt bland lokalbefolkningen. Jag menar man står ju praktiskt taget mitt i ölbryggningen bland tankar och kranar i en industriell miljö. Drömmen för en ölfantast.

 

4. PIVOTÉKA VÝCÉP

Sista stoppet på vår ”craft beer tour” var på en ny konceptbar vid namn Pivotéka Výcép. En liten hantverksölbar med 8 olika ölsorter på tapp samt ett stort sortiment på flaska.  Det här ställets unika koncept är att kyla ölen hela vägen från fat till kran. Vi fick faktiskt till och med följa med ner i kylrummet i källaren för att få se med egna ögon slangen från fatet som leder upp hela vägen genom taket till kranen. Något som är ovanligt att få se. Vi fick välja vilken sort vi ville prova här och valet föll på Muflon13 Red Ale – en överjäst ofiltrerad öltyp, rubinröd till färgen. Till detta fick vi in fläskrilette, bröd, ost och lite annat gott som passar till ölen. Här avslutades ölpromenaden och vid det här laget var vi rejält mätta och belåtna. Tips: Vill du handla med dig tjeckisk hantverksöl hem så får du inte missa att göra det på det här stället. Här finns jättemycket kul att välja bland som du inte hittar i de vanliga butikerna.


ÖLKUNSKAP: Vet du skillnaden på underjäst och överjäst öl? Underjäst öl är den vanligaste öltypen som t.ex pilsner och lager. Jäsningen sker vid en längre men lägre tempratur och man använder en typ av jäst som sjunker till botten. Underjäst öl är ofta mildare i smaken än den överjästa med mindre smakaromer. De överjästa öltyperna som ale, porter och stout sker under kortare jäsning under högre temperatur där jästen stiger till ytan när jäsningen är klar. Överjäsning är den äldsta tekniken att brygga öl på.


Läs mer om Prague Craft Beer Tour här: Prague Craft Beer Tour

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.