”Taste of Prague food tour” – en matupplevelse utöver det vanliga

Är du en foodie, ute efter lokala matupplevelser utöver det vanliga och kanske till och med är beredd att gå upp ett par kilo i vikt? Vill du träffa resenärer från hela världen, sitta ned till bords samt dela på en bit mat tillsammans? Då är ”Taste of Prague food tour” verkligen något jag kan rekommendera för dig. Den här guidade turen bjuder på fantastisk mat och dryck samt tar dig med till några riktiga guldkorn i Prags mest bubblande gastronomiska stadsdelar.

 

 

Vilka är ”Taste of Prague”?

Taste of Prague startades i Prag 2011 av Zusi, Jan, Karolina, Markéta & Martin. De hade en önskan om att få möta och sammanföra resenärer från hela världen och sitta ner till bords tillsammans med dem över en bit god mat & dryck. Deras två grundmål är följande: Du ska lämna Prag och känna att du älskade allt med att vara där och du ska ta med dig ett par extra kilon hem i resväskan (i egen vikt då förstås). Jag kan själv intyga att deras plan lyckades galant.

Under vår ”food tour” var Karolina vår guide. Hon var som en enda stor solstråle med en härligt sprudlande energi samt passion för det hon gör. Vår lilla grupp från Sverige mixades med tre härliga tjejer från Norge och Karolina såg till att vi genast bekantade oss med varandra. Vi tillbringade därefter flera timmar i varandras sällskap med god mat och dryck på några av Prags mest spännande lokala restauranger.

Titta in på Taste of Pragues hemsida för priser, mer info & inspiration inför din resa.


Resan till Tjeckien var en pressresa arrangerad av visit czech republic.

 

1.  LOKAL

Vår ”food tour” startade på en lokal pub/ölhall som passande nog även hade just namnet ”Lokal”. Detta är Prags längsta och mest långsmala pub. Det som också är lite speciellt med det här stället är att man behållit den gamla inredningen i kommunistisk stil med temat minimalism. Puben är enkelt inredd med träbänkar, inristningar i väggar (precis som det var förr) samt stora öltankar i rostfritt stål direkt under kranarna. En gång i tiden var det så här alla ölhallar såg ut runt om i staden. På Lokal serveras traditionell hemlagad tjeckisk mat, klassiska pubrätter samt pilsner Urquell eller Kozel direkt från tanken.

Första serveringen:  På Lokal fick vi in mängder av småtallrikar med friterad ost med tartarsås, korvar, inlagd sill, inlagd färskost samt skinka med pepparotskräm. Detta sköljde vi ner med varsin kall kozel direkt från tanken.

Detta ska ni veta var bara början på vårt matäventyr. Det skulle visa sig komma mycket mer.

Dlouhá 33, 110 00 Staré Město, Tjeckien

 

2. KANTYNA

Nästa ställe som vi besökte var Kantyna en restaurang som kändes som en blandning mellan en saluhall, en elegant köttrestaurang samt ett besök hemma hos den lokala slaktaren. De stora köttstyckena och benknotorna som hängde i skyltfönstret gav en försmak av vad som komma skulle. Innanför var det sorligt med mycket liv och rörelse. I mitten av salen står ett långsmalt marmorbord med plats för flera personer att stå och äta under ljuskronan (som är formad som ett köttben). De olika kötträtterna beställer man från de olika matstånden inne i restaurangen precis som i en saluhall eller på en matmarknad.

Andra serveringen: Serveringen på Kantyna bestod av ”beef tartar”, ”slowly rosted beef”, holandsky rizek (mald schnitzel), ”pulled pork shin” samt bröd och picklade grönsaker. Till maten kunde man välja mellan kozel öl eller lokalt tjeckiskt vin från Moravia (Märhen).

Politických vězňů 1511/5, 110 00 Nové Město, Tjeckien

 

 

3. KRO

På tjedje stoppet på vår ”food tour” hamnade vi i den bubblande gastronomiska stadsdelen Karlin. Här gjorde vi ett besök på Kro Kitchen som jag lätt vågar ge mig på att påstå serverar Prags godaste kyckling. Den här restaurangen är verkligen ett sånt där ställe man ska besöka om man vill hela sig själv med god mat. Allt smakar ljuvligt.

Tredje serveringen: Bestod av grillad kyckling, pulled chicken, pulled beef med aprikossås, potatispannkakor, ris med poppande bovete, pommes, hemlagad kimchi och kålsallad. Ja ni hör ju själva. Till maten drack vi husets populära rosévin Rešak wine by mr. Osicka. Vilken perfekt kombo!!

 Vinohradská 66, 130 00 Vinohrady, Tjeckien

 

4. ESKA

Sist men naturligtvis inte minst hamnade vi på Eska en oerhört populär och trendsättande restaurang, även den belägen i den gastronomiska stadsdelen Karlin. Eska är en modern restaurang/bageri som blandar modern matkonst med det traditionella. Detta gäller både i miljön samt när det kommer till resultatet som hamnar på tallriken. Restaurangen har två våningar med stora öppna fönsterpartier i taket som släpper in härligt med ljus i lokalen. Eska är ett perfekt ställe att komma till för att äta lunch eller brunch, vilket de också blivit mycket kända för.

Fjärde serveringen: Sista serveringen bestod av Eskas ”flame-baked” bröd med smör samt potatis i aska i krämigt potatisskum. Men det tog inte slut där. Det blev även vetrnik och plommonsorbet till efterätter samt en god kopp filterkaffe. Sen måste jag nog i ärlighetens namn säga att det inte fanns plats för mycket mer mat. Vilket var tur för här tog vår food tour med Taste of Prague slut.

 Pernerova 49, 186 00 Karlín, Tjeckien

Mätta och belåtna sa vi farväl till vår guide Karolina med vetskapen att vi alla säkert gått upp ett par kilo extra i vikt men ändå skulle lämna Prag nöjda och lyckligare än någonsin.

 

Läs också: Prags bästa ölpromenad för dig som gillar hantverksöl & 5 fantastiska platser att dricka vin på i Prag

Glöm inte föja @fantasydining på Instagram

2 thoughts on “”Taste of Prague food tour” – en matupplevelse utöver det vanliga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.