Bo i en ”kärnkraftsbunker” på Nuclear Shelter 10-Z i Brno

En av de mest märkliga saker man kan hitta i Brno är förmodligen Nuclear Shelter 10-Z. Detta är något så annorlunda som ett skyddsrum som förvandlats till museum samt ett hostel. Skyddsrummet som än idag sägs vara fungerande mot massförstörelsevapen, kunde skydda 500 människor i upp till tre dagar. Fram till 1993 klassades dessutom bunkern som topphemlig av den tjeckiska armén. 

 

Så visst måste jag erkänna att det är en rätt märklig känsla att vandra omkring inuti Shelter 10-Z, i vad som idag är ett kombinerat museum samt hostel. Men vad som antagligen är ännu mer märkligt är nog att sova över här en natt i något av de tematiserade rummen. Jag lovar att om jag hade haft mer tid i Brno hade jag varit så illa tvungen att checka in här (för bloggens skull förstås) samt för att stilla min ständiga nyfikenhet för annorlunda grejer. Så jag vet inte om det var tur i oturen eller inte, att tiden i Brno inte räckte till för ett extra äventyr? Vad tror ni?

 


RUNDTUR INNE PÅ MUSÉET

Istället för övernattning fick jag tillbringa ett par timmar inuti bunkern tillsammans med en guide som visade mig runt i muséets olika delar. Han förklarade och visade mig de maskiner och generatorer inne i bunkern (inte långt ifrån ett maskinrum på ett fartyg) som var anledningen till att så många människor skulle kunna överleva här i upp till tre dagar vid en attack. Dessa maskiner sägs även fortfarande fungera dessutom.
Guiden ledsagade mig genom de smala korridorerna och förklarde i detalj vad varje rum brukade användas till. En del rum mindre trevliga än andra.
Då och då hördes ljudet av ett alarm eller en siren vilket genast fick mig att hoppa till och inse allvaret som ligger bakom det som bunkern faktiskt en gång var menad för.

Låt oss verkligen hoppas att skyddsrummet aldrig ska behöva användas för sitt ursprungliga syfte. Men oj vilken flax man skulle ha om man råkat checka in här just då. (Förlåt, det skämtet kunde jag inte låta bli att dra).

Efter rundturen inne i muséet (som både var fascinerande och läskigt på samma gång) fick jag chansen att titta in i köket, frukostmatsalen, badrummen samt i flera utav de olika rummen som man kan bo i. Det här var vad jag gillade allra mest. Sist men inte minst visade guiden mig den hemliga utgången/flyktvägen genom ett tunnelsystem som leder upp till den gröna Spilberk kullen.

 

BO I ETT TEMARUM

På Nuclear Shelter 10-Z checkar man antingen in i ett rum som man delar med andra resenärer i våningsängar eller för sig själv i ett enkel- eller dubbelrum. Samtliga av rummen har någon form av tema som hör samman med skyddsrummet och de människor som vistades här en gång i tiden.

Jag fick bl.a titta in i polisens och doktorns rum. Inne i dessa temarum ser det ut som att tiden stått stilla. Här står en enkelsäng i ett hörn, en första hjälpenväska hänger ner från en krok, skrivmaskinen står laddad med papper och en batong och skyddskjöld står lutade mot väggen, nästan som att man just precis lagt dem där innan man krupigt till sängs.

 

SJUKHUSRUMMET

 

POLISRUMMET 

 

NÅGRA ANDRA RUM

Inne på hostlet finns toalett och dusch i korridoren. I alla korridorer och gångar hänger skyddskläder, hjälmar och andra föremål. Detta är en del av själva muséet.

 

Det hänger en gammal skylt kvar på en av väggarna där det står ”Swing tangen verboten” översatt till svenska betyder det ”dans är förbjuden”. Man fick absolut inte dansa och ha kul nere i bunkern (hur skulle det se ut). Men som tur är är det en betydligt mer glädjefylld plats idag där dans faktiskt är mer än tillåten. Det finns till och med en swing-dansklubb som brukar ha regelbundna träffar och dansa inne i bunkerns största salong.

 

 

 

FRUKOSTMATSAL/KOMMUNISTISK ”MILK BAR”

Inne på hostelet finns ett gemensamt kök med utrymme för enklare matlagning samt en stor frukostmatsal. Där frukostmatsalen är idag fanns tidigare en ”milkbar” i sann kommuniststil där man kunde bli serverad lokalt öl samt specialitéer a la krigstiden. Tyvärr har man stängt igen baren för tillfället. Vi får hoppas den öppnar upp på nytt inom en snar framtid. För jag tycker absolut det här stället ska ha sin egna temabar för att förstärka upplevelsen ytterligare.


När mitt besök inne på Nuclear Shelter 10-Z började närma sig sitt slut frågade guiden om jag ville se den hemliga flyktvägen? Jag blev ledd genom en tunnel som ledde uppför flera branta trappsteg fram till en hemlig dörr i bergrummet på Spilberk kullen. När dörren stängs igen och jag är ute i friheten, tar jag några extra djupa andetag. Det är skönt att vara ute i friska luften igen och vara fri att fortsätta min dag i Brno, precis som jag vill.

Jag skulle verkligen vilja rekommendera ett besök på Nuclear 10-Z. Det är en intressant plats i Brno med mycket historia. Man behöver nödvändigtvis inte bo här utan man kan naturligtvis besöka enbart muséet (så som jag gjorde). Men för den som är mer äventyrslysten samt vill bo på hostel för en billig peng blir säkert en övernattning här en annorlunda upplevelse samt ett minne för livet. Hade jag haft mer tid hade jag definitvt inte kunnat låta bli att prova.

HITTA HIT: Husova, 602 00 Brno-střed, Tjeckien

Läs också:

Den ultimata ”gastroguiden” till Brno 

Super Panda Circus- en fantasifull & exentrisk cocktailbar i Brno

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.