5 fantastiska platser att dricka vin på i Prag

Vill du dricka vin på en härlig takbar, i en mysig gränd, under Karlsbron, nära kanalen eller varför inte på en vingård på hög höjd? Letar du efter de platser i Prag där det passar lite extra bra att dela på en flaska vin i solnedgången med vyer som blir magiskt vykortsvackra på bild? Här är mina bästa tips på 5 fantastiska platser att dricka vin på i Prag.

 

 

TJECKISKT VIN

Öl må förknippas med Tjeckiens huvudstad och är det land där det dricks mest öl i hela världen, men man ska inte glömma att det produceras en hel del vin också. Det tjeckiska vinet är intressant och spännande att upptäcka. Tjeckien har otroligt mycket bra viner som tyvärr aldrig kommer så långt som till Systembolagets hyllor här hemma i Sverige. Vilket är synd, så man ska verkligen passa på att dricka det tjeckiska vinet när man är på plats.

Moravia (Märhen) i sydöstra Tjeckien är den största vinproducerande regionen i landet. Den största staden i regionen är Brno som är den näst största staden i landet efter Prag. Regionen står för hela 94% av Tjeckiens hela vinproduktion, så mycket av vinerna som serveras i hela landet kommer därifrån.

I Tjeckien producerar man både vitt och rött vin på ett femtiotal olika druvor ifrån både internationella och inhemska druvsorter. Det vita vinet står för majoriteten av produktionen och är oftast i stilen friskt och fruktigt. Många av de tjeckiska vita vinerna har blivit tilldelade priser i internationella vinsammanhang samt i prestigefyllda tävlingar, vilket talar för en riktigt hög kvalitet. Vanligaste gröna druvsorterna är muller-thurgau, riesling, chardonnay, gruner veltliner och welschriesling (druvsorter som vi känner igen från Tyskland och Österrike). Pálava är en inhemsk druvsort som förknippas med Moravia i sydöstra Tjeckien. Druvan är en korsning mellan muller thurgau och gewurztraminer. Många tror att den här druvan kommer att skapa väldigt bra viner och ha ett strarkt id som kommmer att förknippas med Tjeckien i framtiden. Jag tror personligen att det bara är en tidsfråga innan tjeckiska viner blir lika trendsättande och efterfrågade som t.ex grannlandet Österikes.

Även om de vita vinerna är de som blir mest prisade samt får mest uppmärksamhet, tycker jag att de röda vinerna är riktigt bra de också. Det kallare klimatet (jämfört med många andra vinländer) bidrar till att de röda vinerna oftast produceras i en lättare bärig stil med en ungdomlig smak, hög syra med inslag av blåbär, hallon, färska örter samt med en viss mineraliet. Det finns naturligtvis rött vin även i andra stilar där man använt sig både av fatlagring och andra metoder för att skapa viner med mer karaktär, fyllighet och strävhet. Vanligaste blå druvsorterna är pinot noir, merlot, sankt laurent, blaufränkrisch och zwigelt. Många vingårdar satsar även på ekologiska -och biodynamiska odlingar.

 

1. St. Wencelas vinyard- vingården intill Prag Castle

Vill man börja bekanta sig med tjeckiskt vin, varför inte börja direkt på en vingård i hjärtat av centrala Prag. I sluttningen intill Prag Castle hittar man Villa Richter och St. Wencelas Vinyard. Den här legendariska vingården har en 1000-årig historia och är regionen Bohemias (Böhmens) äldsta vingård. Man började plantera rotstockar här redan på 900-talet. Idag odlas här främst riesling och pinot noir och självklart säljs båda vintyperna på glas eller flaska för provsmakning. Vingården har en stor servering med en makalös utsikt mot takåsarna alldeles intill odlingarna med vinrankor som sluttar ner från berget. I den här miljön där man nästan kan skåla med vinrankorna smakar vinet naturligtvis lite extra gott.

Prague 1, Tjeckien

 


2. Terasa U Prince-
takbar med vyn över Old town square

Terasa U Prince har blivit rankad som en av de ”topp 15 bästa takbarerna i världen”. Med sin enastående utsikt över Old town square är Terasa U Prince ett riktigt ”hot spot” dit man kommer för att äta, dricka, njuta av utsikten samt även för att synas. Många vackra bilder i flödet på instagram är tagna från takterrassens egen ”dubbel view point”. En hörna med den mest fantastiska utsikten inramad med vackra blommor. I den vackra miljön där man sitter under bar himmel serveras välgjorda cocktails och lokala viner. Jag slog naturligtvis till på det senare och provade ett glas Svatovavřinecké rosé från Mikrosvín Mikulov gjort på druvan St Vincent. Till vinet tog jag in diverse småtallrikar som tonfisktartar, grillad bläckfisk och grillad scampi.

 Hotel U Prince, Staroměstské nám. 29, 110 00 Staré Město, Tjeckien

 

3. Restaurant Café Marnice- vid kanalen under Karlsbron

Alldeles under Karlsbron intill kanalen hittar man detta café som känns som en romantisk date mellan Venedig och Paris där kärleksbarnet blir Prag. Här sitter man i en lugn och stillsam miljö aldeles intill kanalen på rosa fluffiga sittdynor i en miljö bland rosa blommor. Restaurangen serverar tjeckiska och europeiska specialitéer och erbjuder tjeckiska viner på glas. Den perfekta platsen för en romantisk lunch om man reser med sin käresta eller för att ta med sig en bra bok och smutta på ett glas vin om man reser ensam.

U Lužického semináře, Malá, Praha, Tjeckien

 

4. Velkopřevorský Mlýn- balkongerna vid vattenkvarnen

Velkopřevorský Mlýn som restaurangen heter har fått sitt namn efter den historiska kvarn som man ser på andra sidan av den lilla kanalen. Restaurangens populäraste platser är på de balkonger so har utsikt mot kanalen och kvarnen. En romantisk plats i Prag dit man ska gå om man vill dela en flaska vin och äta en god tjeckisk måltid med sin käresta. Skulle man inte få plats på den populära balkongen finns en mysig innergård som också ser väldigt inbjudande ut.

Hroznová 489, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

 

5. Restaurant Čertovka- vid Prags smalaste gränd

Restaurant Čertovka är ett mycket speciellt ställe som man hittar vid Prags allra smalaste gränd. Gränden är så smal att det sitter ett trafikljus intill som visar när det är grönt eller rött. Man kan inte mötas i gränden då blir det genast trafikstockning och kaos. Den smala gränden leder ner mot kanalen och där hittar man Čertovka´s otroligt härliga uteservering vid vattnet. Som gjord för att njuta av livets goda, undangömt en bit bort från de mest turisttäta gatorna. Čertovka-kanalen sägs förresten fått sitt namn efter en djävulsk kvinna på 1800-talet.

 U Lužického semináře, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

Läs också:

8 rysliga, gåtfulla & mystiska platser i Prag

 Den ”ultimata gastroguiden” till Brno

Glöm inte följa @fantasydining på instagram för mer resetips & inspiration.

2 thoughts on “5 fantastiska platser att dricka vin på i Prag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.