Gör en tidsresa i familjen Löwanders fotspår och besök några av ”Vår tid är nu:s” mest spännande miljöer och inspelningsplatser. Serien som tar sin början 1945 vid andra världskrigets slut är en dramaserie om familjen Löwander och restaurang Djurgårdskällaren i Stockholm. Men visste ni att trots handlingen utspelar sig i huvudstaden är de flesta platserna från serien inspelade i och strax utanför Göteborg?
Ta spiraltrappan upp till tanten på taket, titta in i Ninas rosa sovrum eller i matsalen där Helga blir serverad Calles champinjontoast. Detta är bara några av de spännande miljöer som man möts av strax utanför Göteborg på anrika Nääs slott. I Göteborgs innerstad finns flera intressanta adresser som är enkla att hitta till på egen hand som blivit flitigt använda under inspelningen. Däribland entrén som man använde till Djurgårdskällaren samt parken där Calle friar till Nina. Dessutom går det att besöka flera lägenheter och hus som i verkligheten fungerar som museum, som vi känner igen som några av karaktärernas hem.
Foto: Johan Paulin /SVT
(Det här reportaget kommer att fyllas på allt eftersom för att få med så många inspelningsplatser som möjligt).
Läs också: 30 annorlunda saker att göra i Göteborg
1. Helga Löwanders sekelvåning- Nääs Slott
Nääs slott är beläget i ett naturskönt område strax utanför Göteborg. Allt på slottet är i original och orört sedan 1898 samt använt av August Abrahamsson själv som köpte byggnaden 1868. Läs mer om kulturarvet på Nääs slott här.
Scenerna från Helga Löwanders sekelvåning i ”Vår tid är nu” är inspelade på Nääs slott. Trots att man ändrade om lite och använde sig av en del andra möbler så känner man genast igen sig i några utav slottsrummen. Tittar man efter noga ser man dessutom att det på flera ställen är samma konst och tapeter.
Ninas sovrum där Calle gömmer sig under sängen, den stora matsalen där man äter julmiddag, skrivrummet där Ester letar efter Helgas testamente samt spiraltrappan som leder upp från köket på Djurgårdskällaren till Helgas våning är bara några av de platser som man kanske finner bekanta. Är du också nyfiken på att se dessa platser i verkligheten ska du hålla utkik efter slottets guidade visningar med temat ”Vår tid är nu”. Under dessa får man möjlighet att uppleva miljöerna från serien samt lyssna på spännande anekdoter från inspelningen. Läs mer om Vår tid är nu- visningar på Nääs slott här. Dessutom händer det att man i samband med dessa visningar serveras Calles berömda champinjontoast i slottsrestaurangen.
Helga Löwanders matsal där Calles champinjontoast föll henne i smaken.
Fönstret där Nina tittar ut i första avsnittet då andra världskriget är slut.
Ninas och Helgas rosa sovrum. Kommer ni ihåg när Calle gömde sig under Ninas säng?
Spiraltrappan som i serien leder upp från köket på Djurgårdskällaren till Helgas våning.
Samma väg som köksmästare Backe tar, då han knackar på Helgas dörr.
Andra miljöer som skymtat förbi i serien.
2. Entrén till Djurgårdskällaren- Haga Kyrkogatan 28
Ingen annan miljö känns väl igen så väl ifrån serien som ingången till restaurang Djurgårdskällaren (som i tredje säsongen bytt namn till Ninas). Här utanför har flertalet intriger och händelser utspelat sig under samtliga säsonger. Det är även i den här byggnaden Nina Löwander och dottern Christina bor i tredje säsongen.
Entrén till Djurgårdskällaren är nog den mest kända miljön från ”Vår tid är nu”.
Kanske känner ni igen fönstret där Christina tittar ut då John spionerar på henne nere från en bil på gatan?
Det vackra huset med entrén till Djurgårdskällaren filmades flitigt under inspelningen.
3. Parken där Calle friar till Nina- Vasaparken
Platsen där Nina och Calle brukade träffas i smyg i första säsongen samt där Calle friar till Nina finner man i Vasaparken. Det känns som att Calle skulle kunna dyka upp när som helst för att möta Nina vid parkbänken.
4. Calles och Maggans hem- Hem i Haga
Calle med familjs (mamma och lillebror) enkla boning där även Maggan bor i första säsongen hittar man på mysiga Haga Nygata i Göteborg. Under en visning av Hem i Haga som arrangeras av Göteborgs stadsmuseum får man möjlighet att titta in ett par historiska hem. En tidsresa från 1700-talet till 1930-talet. Några av dessa rum fick agera hem till karaktärerna i första säsongen.
5. Calles gård- Bangatan 10
Calles gård däremot hittar man inte i Haga utan istället på innergården till Bangatan 10 i Majorna. Innergården som har kvar lite av sitt ruffiga utseende samt sitt gamla utedass på gården är en fläkt av gamla tider mitt i dagens moderna samhälle.
6. Calles & Sonjas hem – Kortedala Museum två rum & kök
Så fort man stiger innanför dörren på Kortedala museum två rum och kök slungas man tillbaka till Sverige på 50-talet. En plats som passade perfekt som Calles och Sonjas lägenhet. När jag besökte muséet kände jag genast igen mig i hallen och i vardagsrummet som förövrigt också användes som Angelos lägenhet i scenen då tegelstenen flög in genom fönsterrutan. En del möbler och inredning byttes ut inför inspelningen medan föremål som t.ex radiobänken, bokhyllan och den röda mattan fick stanna kvar. Förutom ”Vår tid är nu” har flera andra svenska filmer och serier använt muséet som inspelningsplats de senaste åren. Några av dessa är t.ex Monica Z, Springfloden samt Enkelstöten. Kortedala museum har öppet de flesta söndagar 11- 15. Läs mer om öppetiderna här.
7. Gustav Löwanders hem- Lilla Änggården
Gustav och Astrid Löwanders hem valde man att filma på Lilla Ängården. (Göteborgs stadsmuseum´s sommarfilial). Det välbevarade hemmet med möbler från tre sekler och kaffestuga går att besöka under sommarmånaderna. Läs mer på Stadsmuséets hemsida här.
8. Reymers- restaurang Levantine
Restaurang Levantine på Aschebergsgatan fick byta namn till Reymers i tredje säsongen. Detta är restaurangen där Calle jobbar som köksmästare då Nina och Nina’s behöver hans hjälp.
9. När Nina träffar Christina- Naturhistoriska muséet
När Nina får lov att träffa sin dotter Christina för första gången på mycket länge tar hon med henne till ett spännande museum. Platsen de besöker är i verkligheten däggdjurssalen inne på Naturhistoriska muséet i Göteborg. En plats jag själv besökt många gånger både som barn och vuxen.
10. När Helga och Nina ska handla inför bröllopet: Knapp- Carlsson
När Helga och Nina ska göra några inköp inför Ninas och Eriks bröllop i första säsongen går de till handarbetsaffären Knapp-Carlsson. En butik som grundades 1910 och som har legat i samma lokal på Kyrkogatan 34 sedan 1918.
11. Svartklubben- Köpmansgatan
Visst hade man nästan önskat att det gömde sig en riktig svartklubb nere i källaren på Köpmansgatan även i verkligheten. Det är hit Lilly tar med Maggan på svartklubb, vilket leder till att Maggan får stora problem.
12. Matrosvägen i sista avsnittet av säsong 3- Majorsgatan
En av de sista miljöerna från Göteborg får vi se i det sista avsnittet av säsong 3, då Peter och hans dotter stannar bilen alldeles utanför kemtvätten på Matrosvägen (som i verkligheten är Majorsgatan i Linné). Peters dotter anklagar honom för att vara totalt tondöv för andras känslor. Är det här en av de avgörande scenerna som får Peter att ändra sig och bestämma sig för att rädda Nina’s.
13. Calles & Angelos restaurang- Tidbloms
När jag såg det sista avsnittet i säsong tre där några av scenerna utspelar sig vid Calles & Angelos nya restaurang Nostro, kände jag genast igen restaurangens utmärkande plåttak. Det tog inte lång tid innan jag kom på att det där stället i verkligheten är Tidbloms hotell och restaurang. Hotellet är beläget i Olskroken i ett vackert sekelskiftshus från 1897. En av de finaste scenerna i slutet av serien tycker jag är när Nina kommer till Nostro för att be Calle komma tillbaka. Inte till restaurangen som han först tror, utan till henne. Slutet gott allting gott och vi gillar lyckliga slut.
Foto: SVT
Källor: Källorna till inspelningsplatserna i den här artikeln kommer från goteborg.com, Nääs slott, Kortedala museum två rum och kök, Göteborgs stadsmuseum samt ett intensivt googlande på internet och sociala nätverk.
Foton: Alla foton är tagna av mig förutom de två utmärkta fotona från serien som kommer från SVT´s pressrum
Vår tid är nu-julspecial 2020
Tillsist en glädjande nyhet för alla ”Vår tid är nu-fans”. Visste ni att man kommer att sända en ”Vår tid är nu-julspecial”? De 4 avsnitten i specialen kommer att släppas julen 2020 och blir en tidsresa tillbaka till 1951. Detta kommer innebära en del kära återseenden samt att vi äntligen kommer att få veta vad som egentligen hände sommaren 1951. Jag längtar redan efter att få bänka mig hemma i tv-soffan igen.
Läs också: Den ultimata Game of Thrones-guiden till Belfast & Nordirland
Vilket roligt inlägg!
Tusen tack !!! 🙂 Det kommer fyllas på allt eftersom.
Aaah, ungdomsminnen. Jag bodde ju längre upp på gatan så ”Djurgårdskällaren” promenerade jag förbi så fort jag skulle ut och fika eller annat och det var min väg till gymnasiet. Vasaparken hade vi champagnefrukost i inför studenten…
Hade ingen aning om huset i Kortedala som man ju vill se.
Fantastiskt! Vilket enormt jobb du lagt ner! Imponerande!
Vad är det för resturang som används i det 4 avsnittet
Hej, skrev ett svar ovan om sommarresturangen 🙂
Vilken restaurang får agera som sommarrestaurangen i serien? Vilken restaurang och var finns den?
Hej!
Jag har ännu inte skrivit någon ny guide om de nya inspelningsplatserna. Vad jag däremot vet är att inspelningen av sommarrestaurangen ska ha skett i ett hus intill Nääs slott 🙂
Kommer att göra en ny guide så småningom.
Sommarrestaurangen är Vänhem, ta vänster innan bron över Sävelången.
Det är dock inte någon restaurang, mera festvåning att hyra.