10 resor till kända inspelningsplatser från populära film & tv-serier

Inta din rättfärdiga plats vid järntronen eller hoppa på din magiska kvast till Hogwards. Förlora dig själv likt Lady Whisledown i regencytidens skandalomsusade 1800-tals romantik, strosa längs Paris gator likt Emily in Paris eller uppsök platserna som gett inspiration till en av världens mest kända animéfilmer. Detta är resorna som tar dig med till inspelningsplatserna till några av våra mest kända och älskade film-& tv-serier.1. Bridgerton-resa till Bath

Har du också förlorat dig själv i den omsusande societetens 1800-tals romantik och skandalösa intriger? Serien Bridgerton som visas på Netflix är lika beroendeframkallande som böckerna och även om de skiljer sig något åt i handlingen sinsemellan, har de båda samma underbara anda. Serien om familjen Bridgerton blev bl.a känd för sin kulturella modernisering av regency-tiden men också för sina passionerade kärleksscener, skandaler samt trollbindande handling. Kärleksdrama och skandaler avlöser varandra och den mystiska Lady Whistledown (1800-talets svar på Gossip Girl) verkar alltid vara på plats när något riktigt skandalöst inträffar.

För den som älskar Netflix-succén ”Bridgerton” är staden Bath i grevskapet Somerset i sydvästra England den ultimata destinationen att resa till. För trots att serien utspelar sig i 1800-talets London så är de flesta utomhusscener filmade i Bath. Detta är inte så konstigt med tanke på att varje gata, gränd, byggnad, hus och trädgård i Bath påminner om en annan tidsera.

Så följ med på en tidsresa tillbaka till regency-tiden till den historiska staden Bath som på 1800-talet var en riktig societetsstad. Packa resväskan full med pastelliga klänningar, spetshandskar och tiaror och lev ut dina mest drömmiga Bridgerton-drömmar runt Baths gator. Se också till att besöka de många inspelningsplatserna, dricka mycket te, lyssna på skvaller, frossa i färgglada macarones samt unna dig en Bridgerton tematiserad afternoon tea .

Läs mer om min resa till Bath här: En Bridgerton inspirerad resa till Bath i England2. Game of Thrones-resa till Nordirland

Är du som jag ett stort fan av HBO’s Game of Thrones? Då kan man göra en spännande resa till Belfast och Nordirland. Upplev det riktiga Westeros, Winterfell och Iron Island. Ta en promenad i sagolika Tollymore Forest, träffa varghundarna Summer & Grey Wind, klä ut dig till din favoritkaraktär, vem vet kanske blir det du som intar järntronen i slutet av resan.

Välkommen till Westeros, navet till ”The Seven Kingdoms” och hem till ”Sagan om is och eld”. Belfast och Nordirland är Game of Thrones hemmaplan. Därav finns det naturligtvis flera spännande saker att se och upptäcka för GoT-fans i Belfast samt i trakterna runt om. Dessa tar dig med till flera spännande inspelningsplatser som Winterfell, Iron Island och Hounted Forest, drömmen för alla GoT-fans att besöka. Man får heller inte missa att leta efter de vackra GoT-dörrarna (10 st dörrar som finns gömda runt om på pubar och värdshus i Nordirland) samt de unika specialmålade GoT-fönsterna som poppat upp på flera olika platser runt om i Belfast.

Här kommer mina allra bästa tips för Den ultimata GoT-resan till Belfast & Nordirland.

Sansa Stark?

Ironborn?
2. Emily in Paris-resa till Paris

Gör en resa till Paris i Emily Coopers fotspår och besök några av de mest ikoniska inspelningsplatserna från Netflixsuccén ”Emily in Paris”. Promenera i Emilys kvarter och gör ett besök vid Emilys lägenhet, Gabriels restaurang samt platsen för pr-byrån Savoir där Emily arbetar. Strosa längs med Rue de l’Abreuvoir, slå dig ner på bänken i Jardin du Palais Royal där Emily träffar Mindy samt köp crossianter från Emilys favoritbageri La Boulangeri Moderne.

För er som inte känner till serien så handlar den om unga Emily Cooper från Chicago som flyttar till Paris för att jobba ett år på den franska marketingfirman Savoir. Medan Emily kämpar med diverse kulturkrockar samt för att passa in på sin nya arbetsplats träffar hon kärleken samt flera nya vänner vars relationer visar sig vara lite mer komplicerade än vad hon först trott. Till allt att döma är det som Camille säger, att Paris bara är en småstad trots allt.

Under min senaste resa levde jag mig in i rollen som Emily Cooper från Chicago som just anländer till Paris för att arbeta på den franska pr-byrån Savoir. För att leva ut denna dröm var resväskan fullpackad av obligatoriska ”Emily in Paris-outfits” som den ikoniska ”bucket hatten” samt en hundtandsfärgad kappa. Emily Coopers spektakulära outfits från Netflix succéserie ”Emily in Paris” brukar på franska beskrivas som ”Je ne sais quoi”. Detta betyder mer eller mindre något som inte riktigt kan identifieras eller beskrivas med ord. Läs mer om min ”Emily in Paris-resa här:

20 ikoniska ”Emily in Paris-inspelningsplatser”3. Harry Potter-resa till Storbritannien

Har du någonsin drömt om att en uggla en dag ska finna sin väg hem till dig och att det där brevet med en inbjudan till Hogwarts ska dimpa ner genom skorstenen? Tillhör du dem som i hemlighet önskat att få tillhöra J.K Rowlings trollkarlsvärld av häxkonster, mugglare och fantastiska vidunder, om så bara för en liten stund? Ja, då förstår du hur magiskt det var för mig när jag fick mitt brev med en inbjudan att följa med på ett stort äventyr genom Storbritannien i Harry Potters fotspår. 

Oavsett om man väljer att resa till London, Oxford, York, Edinburgh eller the Highlands i Skottland väntar en hel rad med magiska äventyr. Besök platserna som varit inspirationen till böckerna, strosa i verklighetens Diagon Alley, besök några av inspelningsplatserna för filmerna samt hoppa ombord på det ångloksrykande Harry Potter tåget mot Hogwarts.

Läs mer här: En magisk Harry Potter-resa till Storbitannien, Den ultimata guiden för Harry Potter-fans i York, En guide för Harry Potter fans i Edinburgh4. Spirited Away-resa till Jiufen

Någon som har sett den populära animéfilmen ”Spirited Away”? I så fall kanske Jiufen i norra Taiwan ser lite bekant ut. Det är nämligen så att Jiufen var inspirationen till staden som Chichiro och hennes föräldrar kommer till efter att de gått in i den hemliga tunneln som leder in till andevärlden. Och gissa vad? Det finns en hemlig tunnel även här.

Den japanska animerade långfilmen regisserades av Hayao Miyazaki och gick på bio 2001. Filmen har blivit kritikerrosad över hela världen och vunnit en Oscar för bästa animerade film.

Spirited Away handlar om den unga Chichiro som tillsammans med sina föräldrar är på väg till sitt nya hem. De stannar till vid vägen och finner en tunnel som de tror är en genväg. När de kommer ut ur tunneln på andra sidan finner de vad de tror är en övergiven stad. Där det finns fullt av övergivna matstall med kolossala mängder mat. Chichiros föräldrar börjar genast vräka i sig av maten. Staden är dock inte lika öde som den först verkar utan tillhör i själva verket andarna och spökena som för tillfället befinner sig i badhuset. (Chichiro och hennes föräldrar har promenerat rakt in i andevärlden.) När andarna kommer tillbaka förvandlar de Chichiros föräldrar till grisar. Chichiro måste nu stanna i spökstaden och hitta ett sätt att rädda sina föräldrar.

I Jiufen finns en rad med platser som mycket väl skulle kunna ha gett stor inspiration till filmen. Vi har t.ex Old Street, den branta trappan som kantas av röda kinesiska lyktor, det berömda tehuset A Mai Tea House, Museum of Ghost Masks, drakarna och naturligtvis tunneln. Läs mer här: Jiufen, staden som gett inspiration till Spirited Away
6. Gossip Girl-resa till Paris

Gossip Girl är förvisso en serie som utspelar sig till största delen i New York men i episod 4 får vi följa Manhattans elit i Paris. Packa resväskan med dina finaste klänningar, baskrar, samt högklackade skor och inta uteserveringar likt Serena och Blair. Skåla i champagne på Le Louis Philippe, drick lyxig varm choklad på Café de Flore och frossa i pastellfärgade macarons från Ladurée. 

Om du av någon anledning missat den populära serien om Manhattans rika tonårselit som spelades in mellan 2007-2012 så misströsta inte. Hela serien (6 säsonger) går nämligen att se på HBO. Serien utspelar sig i New York men i säsong 4 utspelar sig de första avsnitten och en stor del av handlingen även i Paris. Där får vi se Serena och Blair hänga på några av Paris trendigaste restauranger, ha en date med kronprinsen av Monaco samt shoppa i några av Paris mest exklusiva butiker. Vi får också följa Chuck i kvarteren där han gått under jorden efter att ha blivit rånad och försöker starta ett nytt liv tillsammans med den franska skönheten Eva.

Läs mer om inspelningsplatserna här: Upplev Paris som i Gossip Girl7. Sex and the city-resa New York

Sex and the City never gets old. Jag står för att den fortfarande är den bästa serien för tjejer som någonsin gjorts. Carrie, Charlotte, Miranda och Samantha har en alldeles särskild plats i mitt hjärta då jag en gång i livet ansåg dem vara mina allra bästa vänner. Kanske bidrog även Carries spalt till att jag fick upp intresset för att själv börja skriva.

Reser man till New York finns det en hel rad med roliga SATC-inspelingsplatser att besöka. Allt från Carries berömda trappa till restaurangerna och de då heta klubbarna som de brukade besöka. Det finns t.o.m. en egen Sex and the City bus tour man kan åka med på.
8. Jane Austen-resa till Bath

Gör en resa till Bath i grevskapet Somerset i sydvästra England i Jane Austens fotspår. Besök miljöerna som inspirerade och beskrevs i några av hennes mest kända romaner, vandra på hennes upptrampade stigar, drick te med Mr. Darcy och låt dig slungas med tillbaka till regencytiden. För Jane Austen-fans i Bath finns flera spännande platser att upptäcka.

Jane Austen föddes inte i Bath men bodde där några viktiga år av hennes liv mellan 1801-1806. Det som gör staden så speciell är att den fortfarande på många platser ser precis ut som den gjorde under hennes tidsera. Vilket ger besökaren en glimt av hur det var att leva som en ung Jane Austen under regencytiden. Även långt efter att Jane lämnat Bath refererade hon till staden i några av hennes romaner som t.ex Northanger Abbey och Persuasion som också blivit filmer som bl.a spelats in i staden.

10 platser att besöka i Jane Austens fotspår
9. Paddington-resa till London

När jag såg filmen om den marmeladälskande björnen Paddington första gången uppstod kärlek vid första ögonkastet. Det var inte bara den söta historien om Paddington som jag föll för utan även den magiska Londonmiljön som filmen utspelar sig i. Har man inte tidigare haft en längtan att resa till London så får man det definitivt efter att man sett filmen. På min senaste resa kunde jag inte låta bli att ta mig till tågstationen där allt började samt några av de andra miljöerna där filmen spelades in.

Paddington-inspelningsplatser i London
10. Heart beat- resa till Yorkshire

Under en resa till North Yorkshire gjorde jag ett kort stopp i den pittoreska byn Goathland som även är känd som den påhittade byn Aidensfield från den brittiska dramaserien Heart beat. För den som tittade på serien som utspelar sig i 60-talsmiljö är ett besök i Goathland som en riktig nostalgitripp. 

Serien var omåttligt populär mellan 1991-2009 och filmades i hela 18 år.

På den lilla gågatan i Goathland har många Heartbeatscener utspelat sig och man finner flera kända platser från serien med nära avstånd till varandra som ”Garage & Funeral Directors”, ”Aidensfield Pub” samt tågstationen.

Inspelningsplatsen för den brittiska serien Heart Beat

LÄS OCKSÅ: Åk på temaresa till Storbritannien

6 thoughts on “10 resor till kända inspelningsplatser från populära film & tv-serier

  1. Här måste jag bara få lägga till maffiga Alnwick Castle som också använts i Harry Potter (och Downton Abbeys julspecial för den delen). Ja och så att Heartbeat också utspelar sig i Whitby som är nära Goathland och väldans mysigt.

  2. Åh jösses så inspirerande resor!
    Jag har flertal gånger varit på ställen där det spelats in filmer eller liknande, men aldrig rikigt tänkt att det skulle vara en anledigt till att resa just dit. Även om jag måste erkänna att serien Outlander är den som inspirerade mig till att resa till Edinburgh 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.