Min Guide- till Långgatorna i Göteborg

SAMSUNG CSCLånggatorna i Göteborg var tidigare ett ökänt området känt för fylla, bråk och stök. Det gamla hamnkvarteret hade en osmickrande stämpel som ett nerkissat slumområde där bara alkoholisterna höll till. Mycket har hänt sedan dess. Precis som i så många andra storstäder har Långgatorna rustats upp från det ”ruffiga” området till de nya ”it”-stället i staden. Där alla vill vara och där nya hippa barer och restauranger slår upp dörrarna lika ofta som man säger amen i kyrkan.

Man kan nog säga att det blivit så med Långgatorna i Göteborg. Hit kommer nu såväl välklädda som alternativa, hipsters, hårdrockare, fattiga studenter och after workare med välfyllda plånböcker. Långgatorna har på relativt kort tid blivit ett av Göteborgs allra viktigaste barområde. Långgatorna består av fyra gator men det är Andra och Tredje Långgatan som är de mest populära och intressanta. Här ligger ölhaken, vinbarerna, matställena, barbershopsen, vintagebutikerna och Göteborgs mest avslappnande nattliv tätt inpå varandra. I den här guiden kommer jag lista barerna och matställen som jag tycker man bör känna till innan man besöker Göteborgs trevligaste ”bar-hopping” område.

ANDRALÅNG

Precis i början av gatan från Järntorgets sida finner man Jerntorgets brygghus som är Andra Långgatans största ställe. Välkänd mötesplats och ofta börjar man och slutar sin kväll här när man befinner sig i området.

Fortsätter man sedan gatan upp kommer man gå förbi följande ställen.

SAMSUNG CSCDown Under Bar Som namnet antyder är detta en Australiensisk bar som ligger en trappa ner i en källare. Mysig inredning, flera australiensiska ölsorter och mat.

SAMSUNG CSC

Yammy Kitchen är ett självklart stopp för många av våra asiatiska turister som besöker Göteborg då restaurangen är känd för sin koreanska och japanska goda och prisvärda mat. Det är nästan så att de känner till detta smultronställe mer än vad vi själva gör som bor här. På menyn finner man rätter som koreansk barbeque, bibimbap, ramen nudlar och japansk sukiyaki.

SAMSUNG CSC

Soho Beer House är ett nytillskott på gatan som man numera kan lägga till på barrundan. Här har specialiserat sig på öl i alla dess former.

SAMSUNG CSC

9:áns Ölhall ligger på Andra Långgatan 9 är ett litet trevligt vattenhål som serverar öl, vin och enklare maträtter. Har även en liten solig uteservering.

SAMSUNG CSC

Street Life är en familjeägd bar. Här dricker man öl, lyssnar på musik och äter Indonesiska specialiteter.

Dansken på Dansken dricker man dansk öl på fat och flaska med tillhörande smörrebröd såklart.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Dirty Records Café Är en en kombination av gamla Dirty Records café och nya Santo Domingo Café. Allt som serveras är ekologiskt och man serverar endast dominikanskt  kaffe arabica-typ.

SAMSUNG CSC

The Rover kallar sig själv för ditt andra hem. Detta stället är verkligen något för öl fantasten. Här finns nämligen 32 stycken oberoende kranar som det är stor rotation på och ca ett 50-tal öler av bättre sort på flaska.

SAMSUNG CSC

Café Publik -Café och bar med fokus på öl och kaffe. Ett vattenhål för stadens unga och trendiga.

Pompom– Är Göteborgs första Cideria och är precis nyöppnat. (full rapport om detta stället kommer senare i veckan) Här finns mist 50 olika cidersorter att välja bland och på menyn finner man rätter inspirerade från det Baskiska köket.

Tvärgatan mellan Andra- och Tredje långgatan ligger Nordhemsgatan. På denna gatan finner man Le Pub 

SAMSUNG CSCGöteborgs mysigaste vinkällare som har en helt unik inredning med bjälkar i taket, knarrande trägolv och och balkongräcken som löper längs hela övervåningen. Djupare in i vinkällaren finner man grusgolv, stora ljuskronor i taket och dammiga vinflaskor. Vinkällaren har vinfack för uthyrning, så här kan man lagra sitt egna vin. I restaurangen hittar man en fransk inspirerad meny.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSCMitt emot Le Pub ligger populära Nothing Hill som är en enkel, mysig och ombonad engelsk pub.SAMSUNG CSC

Här svänger vi sedan vidare till..

TREDJELÅNG & LÅNGGÅRDARNA

På Tredje Låggatan byts karaktären och miljön ut och blir snäppet modernare. Vi går först förbi Byns Bistroen populär krog med matsal, stor bar och privata rum. Inriktningen i köket är svenskt/ franskt. Utbudet i baren är stort och hit kommer man gärna för after work.

SAMSUNG CSC

På Långgårdarna, innergårdarna till Göteborgs före detta aktionsverk hittar man flera hippa restauranger och caféer. Fyra av dessa drivs av Avenyfamiljen. Dessa ställen har drastiskt hjälpt till att göra Tredje Långgatan till en av de mest trendiga restauranggatorna i staden just nu.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSCTacos & Tequila Här hittar man spännande mexikansk mat i en modern, industriell miljö och med en härligt solig uteservering på innergården.

SAMSUNG CSCTaverna Averna är en Italiensk bistro med mycket konst på väggarna, läcker mat och härlig uteservering.

Olssons vin Vinbar & deli som serverar läckra chark och ost tallrikar.

Made in China är en moderna kinesisk Dim sum restaurang med många spännande rätter på menyn och exotiska cocktails. Här beställer man in flera ”sharings” och äter maten som kinesisk tapas. Softisikerat och dyrt.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCCafé Magasin serverar både frukost, lunch, middag och fika. Prova gärna deras grillade mackor som är supergoda.

SAMSUNG CSCMitt emot långgårdarna hittar man Brewers Beer Bar som är ett riktigt coolt ställe med en slogan som går ”Vi byter öl oftare än vad vi byter underkläder”. Man har specialiserat sig på hantverksöl och surdegspizza. Pizzorna är mist sagt ovanliga. Inte nog med att degen är gjord av 7-årig surdeg den har också väldig ovanliga ingredienser, kombinationer och skojiga namn som brie my baby, popeye, hunny bunny och getebra.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCI den här Miniguiden om Långgatorna i Göteborg så har jag skrivit om barer och restauranger som jag finner intressanta. Det finns naturligtvis många fler bra ställen i dessa kvarter som är värda att besöka.

Detta är min andra Miniguide till Göteborg läs min tidigare guide här.

6 thoughts on “Min Guide- till Långgatorna i Göteborg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *