15 ”japanska saker” att se & göra i Göteborg

Vandra i en japansk granskog, ha en picknick under körsbärsblommen, prova en vacker kimono eller ta selfies i fantasifulla fotobås. Fresta smaklökarna med en bubble tea, en enhörningsglass eller varför inte en rykande het skål med ramennudlar. För den som vill gå ”all in” rekommenderas ett besök på en traditionell Izakaya med omakase och tillhörande sakeprovning. Mer Japan än så blir det inte i Göteborg. 

 

Den här guiden om ”japanska saker” att se & göra i Göteborg är till alla er som älskar Japan och som drömmer om att en dag resa dit. Förhoppningsvis kommer ni att kunna resa dit en vacker dag inom en snar framtid, men tills dess hoppas jag att den här guiden kan stilla er Japanabstinens något. Den skulle å andra sidan även kunna bidra till det motsatta och göra längtan ännu större. Sorry, i så fall. Vilket av alternativen ovan som än drabbar dig så vill jag med den här guiden inspirera till att fortsätta drömma om japan men samtidigt rikta blicken mot vad som finns på hemmaplan. Här är nämligen 14 fantastiska ”japanska saker” att se & göra i Göteborg.

 

Japanska saker att se & göra i Göteborg

 

1. Körsbärsblom i Botaniska trädgården

Börja din ”japanska dag” i Göteborg med att vakna tidigt på morgonen. Drick en kopp grönt te och packa ryggsäcken med kameran och andra nödvändigheter. Nu är det dags att bege sig ut på äventyr. Första stoppet för dagen blir på Botaniska trädgården. Kommer du dit någon gång på vårkanten kan du ha turen att få uppleva sakura då den vackra körsbärsblommen får parken att skifta i rosa och vitt. Även utan körsbärsblom finns många andra japanska träd och växter i parken som är spännande att utforska. (Just nu är firandet av Hanami inställt pga pandemin men förhoppningsvis är firandet igång igen nästa år. Då fylls parken av alla möjliga japanska aktiviteter som japansk dans, kampsport, cosplay och koisläpp m.m).

 

2. Japandalen & den japanska trädgården 

Forsätt vandra längre in i parken. Slutligen kommer du fram till Botaniska trädgårdens vackraste del, Japandalen. Platsen är så magiskt vacker att den blivit en populär plats för brudpar att gifta sig på.
Det är inte svårt att förstå varför. Platsen ser ut att vara hämtad från en trädgård i ett japanskt tempelområde. Jag och min man är några av dem som valde att gifta sig just här.

 

3. Vandra i en japansk granskog

Äventyret fortsätter allt djupare in parken. När du kommer fram till grinden vid parkens slut öppnar du den och fortsätter in i naturreservatet. Du kommer att komma fram till ett vattendrag där du på vänster sida hitttar en stig som är kantad av stora vackra japanska granar längs med vattnet. En unikt undangömd plats i Göteborg som få turister eller stadsbor känner till. När man går under de stora gröna granarna känns det nästan som att befinna sig mitt i en skog i Japan.

 

4. Handla på Kwaii Shop i Haga

Nu är det dags att lämna naturupplevelserna bakom sig och ägna sig åt lite shopping istället. På Kwaii Shop i Haga hittar man supersöta japanska prylar, accessoarer & cosplaykläder. Nästan som i Harajuku fast i miniatyr.

 

5. Klä ut & fota dig i fantasifulla fotobås 

Efter shoppingen rekommenderas ett besök på Milajkis Pop Up i Göteborg. Här stiger man rakt in i en magisk Portal. Milajkis Pop Up koncept är en ”drömmig” värld fylld av regnbågar, enhörningar, flamingos och knasigheter (varje instagrammares dröm). Kom hit, fota och ha kul. Klä dig i pastelliga tyllkjolar, glittriga mantlar och färgglada peruker samt ta underbara bilder i de fantasifulla fotobåsen med olika teman. Detta konceptet känns så ”japanskt” så att man hade lika gärna kunnat hitta det i den ultracoola stadsdelen Shibuya i Tokyo. Missa inte enhörningsglassen som går att köpa i entrén.

(Note: Milajki har nu flyttat till Stockholm)

 

Japansk mat & dryck i Göteborg

Nu har vi kommit fram till delen om mat & dryck som förtjänar ett helt eget kapitel för sig. Välj ut dina favoriter eller besök allihop. Här finns förslag för både frukost, lunch och middag med det där lilla extra som gör så att Japan känns lite närmare och mindre avlägset.


6. Japansk frukost på Vrå 

Vad passar bättre än att börja smakresan med Teishoku på Vrå? Teishoku äts ofta till frukost men går naturligtvis att äta under alla tider på dagen. Rätten består av misosoppa, ångat ris med furikake, picklade japanska grönsaker, tamago och stekt regnbåge. Vrå är beläget inne på Clarion Post Hotel ett stenkast från centralstationen och är en av Göteborgs mest omtalade restauranger med fokus på nordiska råvaror tillagade med japanska metoder. Kommer man hit på kvällen serveras bl.a avsmakningsmeny och här finns även en sakebar.

 

7. Kuruya -Donburi Bar

Kuruya – Donburi Bar är en nyöppnad restaurang i stan som både till utseendet och  dess smaker på menyn tar med sina besökare hela vägen till Japan på riktigt. Konceptet är med fokus på Donburi en japansk ”rice bowl-rätt” som serveras med olika typer av toppings som fisk, kött och grönsaker. Rätten serveras ofta i väldigt stora ”over sized” risskålar. Förrutom donburi på menyn finns också Moriawaze, en japansk avsmakningsmeny som serveras kvällstid och består av 8-10 rätter. Kuruya är ett litet ställe med endast ett fåtal sittplatser i baren samt ett par träbås. Den påminner mig mycket om de små mysiga izakayorna som vi besökte i Tokyo samt de pyttesmå barerna som man kunde hitta i mitt favoritområde Golden Gai i Shinjuku. Vilket får mig att bli helt nostalgisk.

 

8. Moriawase- japansk avsmakningsmeny 

Kuruya kan man även få uppleva Moriawase, en japansk avsmakningsmeny med 8-10 serveringar av mindre rätter. Kombinationen av miljön och de japanska smakerna som serveras transporterar oss hela vägen till Japan som i ett trollslag. Det är sällsynt att få komma så här nära ett land utan att kroppsligt resa dit. Det har med atmosfären att göra, de unika smakerna samt det faktum att kocken Shohei kommer från Fukuoka i Japan och endast bott här sedan december förra året. Medan serveringen pågår sitter vi i baren, ser på medan han tillreder vår mat och vi småpratar på engelska om lite allt möjligt. Som en nostalgitripp ”back in time to our good days in Japan”. De 10 rätter som serverades under kvällen var ett urval från Kurayas meny. Vi blev bl. a serverade Kinpira (pan fried lotusroot), Miso soup, umami bakuda (rorched egg white, gods ear & sweet soya), Kara-age Don (fried chicken), Sake Don (tourched salmon, ikura, ponzu sauce) och Yakiniku Don (entrecote med yakinikisås) m.m. Till maten tog vi även in en sakeprovning som bestod av tre olika sorters sake som passade utmärkt till de olika rätterna. Kvällen avslutades på bästa sätt med yuzudrinkar.

 

9. Sakeprovning

Det finns ett par ställen i Göteborg där man kan avnjuta och testa sake. Man kan ha sakeprovning på bl.a Kuruya, Koizen samt Vrå. Sakeprovning rekommenderas varmt att göras i samband med Moriawase, Omakase eller annan japansk mat.

 

 

10. Matcha House

I Matcha House något enkla miljö serveras desto mer exotiska sötsaker och drycker. Vad sägs om matcha milk teas, bubbles teas och andra mjölkdrinkar i alla möjliga variationer och smaker. Här finns också gröna matcha bakverk, gröna matcha rulltårtor och färgglada macarons. Höjdpunkten är våfflorna med godis och glass som för tanken till Harajuku i Tokyo. Nästan som att vara tillbaka på Takashitadori.

 

11. Koizen- Omakase Experience

Koizen Omakase experience är förmodligen den största japanska matupplevelsen som går att hitta i Göteborg. Omakase är en japansk avsmakningsmeny där man under två timmar blir serverad mindre rätter och smakbitar från det japanska köket som kocken väljer ut för kvällen. Menyn kan ändras från dag till dag och endast de bästa råvarorna väljs ut att serveras efter säsong och tillgänglighet. Även den här restaurangen är i en mindre storlek med endast ett fåtal platser runt bardisken. Den påminner mycket om en traditionell Izakaya i Japan som känns igen av att där brukar hänga ett skynke framför dörren med japanska tecken. Inuti restaurangen sittar man runt en bardisk där man ser på medan de duktiga kockarna tillagar rätterna som serveras under kvällen. Vi har inte ätit på Koizen Omakase Room ännu utan har än så länge bara testat deras Omakase take away. Just nu finns det nämligen för dem som inte vill äta ute i dessa tider, en mycket prisvärd Omakase take away box som går att förbeställa.

 

12. Rullbandsushi

Rullbandssushi är ett fenomen jag gärna vill se mer av i Göteborg och som är vanligt i de flesta större storstäder. Vill man uppleva sushi på rullband i Göteborg finns i dagsläget Haiku Sushi Lounge samt Super Rullaband Sushi som serverar både sushi samt kinesiska rätter. Vill du bli serverad sushi med expresståg ska du besök Super sushi på Drottninggatan. 

 

13. Ramen Ya

Ramen Ya`s handgjorda färska ramennudlar i en välsmakande buljong gjord från grunden har en förmåga att föra Japan lite närmare. Specialiteten är Tonkutsu Ramen, en krämig japansk soppa som förbereds i 12 timmar innan servering med tillbehör som chaschu (sidfläsk), skogsöron, tamago, menma (bambuskott), pak choi och tofu i olika typer av buljonger. Mina favorit på menyn är Chili Vegan Ramen som består av en mix med chili, sesam och sojamjölk som serveras med tofu, böngroddar, menma, pak choi, vårlök och nori. Riktig ”comfort food” som gör mig glad i både hjärtat och själen. Goda japanska öl och sake finns naturligtvis också på plats.

 

14. MIKADO- Göteborgs äldsta japanska restaurang 

Mikado, Göteborgs första japanska restaurang slog upp sina dörrar redan för första gången 1984. På den tiden var maträtter som Teppanyaki, Shabu shabu, Sukiyaki och sushi extremt exotiska inslag i vardagen. Sedan dess har Mikado hunnit stänga och öppna igen på ny adress, men målsättningen är den samma. Att servera göteborgarna det bästa japanska anrättningar med högklassiga råvaror.  Mitt första besök på Mikado var lite som att komma hem. För restaurangen har något i atmsofären som påminner mig om min barndom och de få restaurangbesök jag upplevde då. Samtidigt har man lyckats konkurera mot de mer moderna restaurangkedjorna och fortfarande hålla sig starka 30 år senare, vilket är förundransvärt. Nostalgi är ordet men samtidigt känns det fortfarnde unikt, högtidligt och speciellt att få komma hit och få se teppanyakikocken tillreda maten vid stekbordet medan gästerna sitter runt om. Eller att ha en ryknade sukiyakigryta mellan sig vid bordet eller få sin sashimi serverad i en båt av trä.

 

15. Kimonos, lyckokatter & Bubble tea på Floridas

Floridas kan du handla traditionella och moderna kinesiska och japanska kvalitetsprodukter. Här hittar du t.ex. vackra kimonos, lyckokatter, porslin och sakeservis. Man kan också komma hit för att avnjuta en äkta bubbel tea som finns i en hel mängd kombinationer och smaker.

Läs även: 30-annorlunda saker att göra i Göteborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.