8 unika barer i Wien- från vin & hantverksöl till hemliga lönnkrogar 

Beställ in ett glas vin från mannen bakom orgeln, hitta till stans trendigaste ölhak, drick fantasifulla rykande cocktails med namn från första och andra evangeliet eller leta efter hemliga ingångar i toalettkön. Ska du resa till Wien och är intresserad av att hitta till några unika vinbarer, ölhak och kanske rent av även till en hemlig speakeasybar?
Ja, för den som vill kan en kväll i Wien bli mycket mer än en wienersnitzel tillsammans med ett glas Grüner veltliner på restaurang före läggdags (även om detta också är väldigt trevligt). För den som är på jakt efter en djupdykning i stans intressanta nattliv av vinbarer, cocktailbarer och annat kul så finns det mycket att upptäcka runt om i staden. Här kommer några tips på några av mina personliga favoriter att besöka under en utekväll i Wien.


1. Wienorgel

Wienorgel är en mysig genunin vinbar mitt i stans centrum som erbjuder en mängd olika viner på både glas och flaska i en miljö inredd i mörkt trä med en stor orgel bakom baren. Här finns ett stort utbud av exklusiva österrrikiska och internationella viner att botanisera bland. Men ska jag vara helt ärlig är jag endast intresserad av att prova österrikiska viner när jag är här. Ett glas Blaufränkisch eller Zweigelt lockar mycket mer i den här miljön än en fransk Bordeaux. Eller vad tycker ni?


2. Die Perfumerie

Die Perfumerie är en näst intill hemlig cocktailbar i Wien. Från utsidan finns ingen stor blinkande reklamskylt för att locka in folk utan istället en liten skylt där det endast står bar. De som vet, de vet liksom. Baren är liten och intim med en behaglig belysning och bakom baren blandas cocktails av det mer seriösa slaget med ingredienser och blandningar som det inte är säkert att du hört talas om innan. En bar att besöka om du tar din cocktailkväll på allvar.


3. The Chaptelbar Speakeasy

Vill du däremot göra ett besök på en riktigt hemlig cocktailbar, en så kallad ”speakeasy” så ska du bege dig till The Chaptelbar. Den här baren kräver en liten utmaning för att hitta för den ligger nämligen dold innuti en en helt annan restaurang vid namn Let´s be Frank. Omöjlig att hitta om du inte känner till var du ska leta. Denna helt fantastiska cocktailbars ingång hittar man nämligen innanför restaurangens toalettkö bakom en kamouflerad svart vägg med en tavla av en nunna. Tar man en ordentlig titt på tavlan så märker man förvisso att nunnan kanske har en liten hemlighet. Prova att röra och putta på väggen för att se om det finns en lönngång. Du kommer bli förvånad över vad som gömmer sig där bakom. Väl innanför hittar man en elegant cocktailbar som serverar cocktails och drinkar med namn från första och andra evangeliet. Bli inte förvånad om din drink kommer serverad från en rykande skattkista eller blomsterklädd fågelbur. Här kan allt hända och du kommer förmodligen inte vilja ge upp din plats på hela kvällen. Om du får en sittplats från första början vill säga..


4. Anmutson beer bar

Ölälskaren har många alternativ att välja bland i en stad som Wien, men jag fick tipset om att det hetaste ölhaket i stan just nu är Ammutson beer bar. Detta är ett norskt microbryggeri som nått stor framgång och som serverar hantverksöl i Wiens 6:e distrikt. Är man sugen på en riktigt god ipa, apa, nipa eller dipa är det hit man ska gå.5. Schilling

Jag var ute efter att hitta till en österrikisk traditionell vinbar lite bortom de mest populära turiststråken i Wien med bra priser för budgetresenären. Jag hittade då Schilling med sin varma miljö, trevliga personal och framför allt med väldigt bra priser. Här kan man få ett glas Zweigelt eller Gruner Veltiner för 3,50 euro. Prisvärt.


6. Zwölf Apostelkeller

Zwölf Apostelkeller är en österrikisk restaurang djupt nere i vad som ser ut som ett medeltida klosterkällarvalv. Miljön nere i källarvalvet är verkligen unik och även om man inte tänkt äta är det en perfekt plats för en öl eller att dela på en karaff vin. På menyn hittar man traditionella rätter som wiersnitzel och gulash.


7. Hundertwasserhause

Hundertwasserhause är ett bostadsområde i Wien som blivit en sevärdhet p.g.a sin annorlunda arkitektur som skapades av konstnären Friedensreich Hundertwasser. Det ser lite ut som ett bostadshus för seriefigurer. Mitt emot ligger Hudertwasser village där det med tiden vuxit fram och blivit ett köpcenter med flera butiker och barer. Det ligger en bit ifrån stadens övriga sevärdheter men är definitivt värt en extra promenad. Och som tur är kan man ju göra en paus för något att dricka på Hundertwasserhauses uteservering uppe på balkongen.
8. Nachtmarkt

Populära Nachtmarkt är ett område som består av en lång remsa som är omgiven av matvaror, marknadsstånd samt mängder av små barer & matställen. Drömmen för en foodie. Jag bestämde mig genast för att jag vill spendera min sista kväll i Wien på någon av de många uteserveringar längs med remsan. Jag slog mig ner vid ett ledigt barbord intill en ostbutik vilken serverade färdiga osttallrikar med 5 sorters inhemska ostar. Ljuvligt gott till både ett glas vitt Grüner veltliner samt ett glas rött Blaufränkisch. Jag kunde inte välja så jag beställde in ett glas av varje. Denna lilla men exklusiva måltid, var ett perfekt avslut på min mat- & dryckesresa till Wien. Ett ställe man bara inte får missa när man är i Wien.

Läs också: 5 bra restauranger i Wien- för traditionell österrikisk mat-& dryck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.