Skidorten Courchevel -Alpernas kulinariska huvudstad

Dagens inlägg är ett reklamsamarbete som innehåller länkar.


Visste ni att skidorten Courchevel i Les Trois Vallées i Frankrike brukar kallas för Alpernas kulinariska huvudstad? Detta p.g.a det faktum att det är den skidorten i alperna som fått flest priser från Michelinguiden. En destination man helt klart ska besöka om man gillar att kombinera skidåkning med riktigt bra mat och vin.Courchevel är etta på listan över bästa skidorter för foodies. Är det stjärnor man är på jakt efter så har man definitivt kommit till rätt plats. På orten finns hela sex restauranger som blivit tilldelade stjärnor av Guide de Michelin. Restaurangen Le 1947 har fått tre stjärnor och restaurangerna Le Sarkara, Le Chabichou by Stéphane Buron samt Le Montgomerie har blivit tilldelade två stjärnor. En stjärna har restaurangerna Sylvestre, Wahid och Baumaniére 1850. Dessutom finns det många andra riktigt bra restauranger som inte har stjärnstatus men som levererar riktigt hög klass ändå. En foodie på besök i Courchevel behöver aldrig ha tråkigt då den kommer få fullt upp med alla restauranger som ska betas av under resan.

Vill man lyxa till det ordentligt kan man även bo på lyxhotell med Michelin-restauranger i Courchevel. De flesta av restaurangerna med tre eller två stjärnor tillhör nämligen inte helt oväntat några av ortens mest exklusiva 5-stjärninga lyxhotell.


Courchevel ligger i Saovieregionen i franska alperna och är det största sammanhängande skidområdet i världen. Detta stora skidområde har hela 119 pister som sträcker sig över 150 kilometer pistad mark. Därtill tillkommer ett stort område som lämpar sig för offpiståkning.

Detta område har jag koppling till, inte för att jag var där på plats utan för att jag älskar dess viner. Saovieviner eller ” alpviner” som de också ibland brukar kallas för är nämligen mycket trendiga inom vinvärlden. Druvsorterna som är vanligast I Saovie är de gröna druvorna jacquère, altesse, roussanne samt den blå druvan gamay. Dessa viner hittar man oftast på narturvinsbarer eller inneställen här i Sverige som satsar på en vinlista utöver det vanliga. Men de mesta vinerna från Saovie konsumeras på plats lokalt i regionen av lokalbefolkningen samt av lyckligt lottade skidturister. Det är också där man får tag på de allra bästa vinerna från regionen.


Ja, för den som verkligen uppskattar riktigt bra mat och vin i kombination är Courcheve en riktig drömdestination. Den har hamnat väldigt högt upp i min egen personliga lista på destinationer jag själv skulle vilja besöka inom närmsta framtid. Dels för att det var länge sedan jag var på en skidresa men kanske allra mest för att jag älskar att kombinera mina resor med riktigt stora mat-och vinupplevelser.

Ses vi i backen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.