5 bra restauranger i Wien -för traditionell österrikisk mat-och dryck

Ska du resa till Wien och är sugen på att äta på genuina restauranger som serverar äkta traditionell österrikisk mat-och dryck? Lugn, jag har gjort grundlig research före resan. Oavsett om du är ute efter att hitta till stans godaste schnitzel, den mest autentiska miljön eller en plats där man känner stadens puls, så har jag hittat till några av stadens främsta guldkorn.
1. Gasthause Elsner

Gasthause Elsner var den första restaurang som jag besökte i Wien. Jag anlände till mitt hotell rätt sent på kvällen så det var hög tid att ge mig ut och leta efter någonstans att äta så fort jag droppat väskan på hotellrummet. Av alla de tips jag kollat upp innan resan så var Gasthause Elsner den restaurang som låg närmast, så jag chansade och gick dit. Man märkte direkt att detta är en restaurang som är mycket populär bland lokalbefolkningen. Eftersom det inte fanns några lediga bord klämde servitören in mig på en plats mellan två pensionärer som visade sig vara tyskar. De hade inte alls något emot lite sällskap vid bordet så det slutade med att det blev en rätt trevlig middag tillsammans med främlingar. Jag beställde in en gulaschsoppa till förrätt och panerad edamerost till huvudrätt. Gulacshsoppan som jag hört var en av husets specialitéer var väldigt välsmakande i buljongen, men jag var inte beredd på korvbitarna som låg i. Passade inte riktigt mig i smaken men var ändå intressant att smaka på. Den panerade edamerosten däremot smälte i munnen och efter att ha sneglat lite på tyskarnas wienerschnitzel gjorde jag bedömningen att den förmodligen också är riktigt bra här. Restaurangen i sig är mycket enkel med träbänkar och inget överflödigt. Den känns väldigt genuin med mycket lokalbor och inte lika många turister på sittplatserna som man annars kanske är van vid. Vill man prova öterrikisk husmanskost utan krusiduller är det till Gasthause Elsner man ska gå.


2. Zum Figlmuller

Nästa dag i Wien, var jag helt inställd på att jag skulle äta äkta wienerschnitzel till lunch och jag hade en speciell restaurang i åtanke. Jag hade nämligen hört att restaurangen Zum Figlmuller enligt ryktet serverar stans godaste schnitzel. Det visade sig dessvärre att det inte bara var jag som hade fått idén att gå dit den dagen. Utan ett bokat bord var det helt omöjligt att få komma in, så jag fick besviket gå därifrån och leta efter någon annanstans att äta. Mitt tips lyder. Glöm inte boka bord om ni vill få chansen att smaka på Wiens mest berömda schnitzel !!! Jag tror verkligen att det är värt det för restaurangen som ligger inuti en mysig gränd ser riktigt trevlig ut och  schnitzlarna genom fönsterrutan (som var det närmaste jag kom) såg enorma ut.


3. Zwölf Appltelkeller

Istället hamnade jag på Zwölf Appltelkeller. En österrikisk restaurang djupt nere i vad som ser ut som ett medeltida klosterkällarvalv. Här var det inte alls lika mycket folk och jag kan inte låta bli att undra om det är för att folk inte hittar hit lika enkelt. Miljön nere i källarvalvet är verkligen unik och även om man inte tänkt äta är det en perfekt plats för en öl eller dela på en karaff vin. Men jag är nu här för att äta och väljer att göra ett nytt försök med gulaschen som jag beställer in tillsammans med en karaff rött vin från den österrikiska druvan Zweigelt. Den här gången får jag in en gulasch helt i min smak med nötkött, potatis och en mustig smakrik sås. Tillsammans med vinet samt miljön blev lunchen trots allt en 10-poängare.4. Huth

Min andra dag i Wien kände jag att nu var det ändå dags för en äkta wienerschnitzel, vilket faktiskt är en obligatorisk sak att äta i Wien. Efter noga eftersökning begav jag mig till den något ”finare” restaurangen Huth, som fått mycket fina betyg. Min wienerschnitzel serverades mycket elegant i två lagom stora bitar som hade en perfekt krispig yta av panering. Schnitzeln serverades med citron i en liten tygpåse samt valet av antingen traditionell österrikisk vinägerpotatissallad eller pommes. Jag valde potatisalladen som var otroligt fräsch. Till maten drack jag en hantverksöl från bryggeripuben next door.


5. Nachtmarkt

Sist men inte minst hamnade jag slutligen på populära Nachtmarkt. Detta är ett område som består av en lång remsa som är omgiven av matvaror, marknadsstånd samt mängder av små barer & matställen. Drömmen för en foodie. Jag bestämde mig genast för att jag vill spendera min sista middag på någon av de många uteserveringar längs med remsan. Jag slog mig ner vid ett ledigt barbord intill en ostbutik vilken serverade färdiga osttallrikar med 5 sorters inhemska ostar. Ljuvligt gott till både ett glas vitt Gruner Veltiner samt ett glas rött Blaufränkisch. Jag kunde inte välja så jag beställde in ett glas av varje. Denna lilla men exklusiva måltid, var ett perfekt avslut på min matresa till Wien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.