Kassandra- guide till Greklands outforskade pärla

Om man nu inte råkar vara en van Greklandsexpert, så är chansen stor att man aldrig hört talas om Kassandra som är belägen i nordöstra Grekland på halvön Halkidiki. För mig var den här delen av landet något helt nytt och outforskat. Kanske rent av en av Greklands bäst bevarade hemligheter. Här kommer min guide med tips på vad man kan se & göra på en av Greklands mest outforskade pärlor.

 

Halkidikihalvön brukar beskrivas som en hand med tre fingrar eller som en halvö med tre utstickande landstungor. Den första av dessa tungor är Kassandra, den mittersta Sithonia och den sista mytomspunna Athos som är en plats där tiden mer eller mindre stått still. Här bor ca 1400 munkar och kvinnor är totalförbjudna att vistas på det heliga berget Athos. Till och med när det kommer till boskapen gäller detta enligt ryktet med undantag från höns. På Athos finns ett 20-tal kloster och för att komma dit måste man ha ett specialtillstånd samt vara av det manliga könet. Det närmaste jag kom platsen var en flaska Kormilitsa från the Holy mounth of Athos som jag hittade i butiken på flygplatsen på vägen hem.

För att resa till Kassandra är det lättast att flyga till Thessanloniki, Greklands näst största stad. Halkidiki ligger ca 91 km från Thessaloniki och från flygplatsen tar det mellan 45 min- 1,5 timma med buss eller bil att ta sig till de olika hotellen som är utspridda på olika håll i Kassandra.

Halkidikis natur är är storslagen med höga berg och djupa dalar, pinjeträd, olivlundar, paradisstränder och vackra kuststräckor med azurblått vatten som skiftar i turkosa toner. När man färdas genom landskapet är det lätt att tro att man faktiskt upptäckt en av Greklands hemligheter.

Eftersom jag är nyfiken på den grekiska mytologin och gärna vill lära mig mer om den, var det en självklarhet att läsa på lite om Kassandra. I den grekiska mytologin var hon dotter till kung Priamos och Hecuba av Troja. Guden Apollon var förälskad i Kassandra och i jakt efter att vinna henne gav han henne gåvan att se in i framtiden. Trots denna stora gåva avvisade Kassandra Apollon som då i förargelse la en förbannelse över henne som gjorde att ingen någonsin skulle tro på hennes sianden in i framtiden.

.

12 saker att Se & Göra på Kassandra

 

 

1. Promenera på piren vid byn N. Fokea

Sinnebilden av Grekland för många är en pir med färgglada små fiskebåtar vid en hamn med turkosblått vatten. Detta var det första vi möttes av när vi anlände till N. Fokea under vår första utflyktsdag på Kassandra. Vid piren står fiskebåtarna på rad och vid stranden intill finns badplats och mysiga tavernor.

 

2. Tower N. Fokea

Från piren får man en bra utsikt mot tornet N. Fokea som tornar upp sig högt upp på bergssluttningen vid hamninloppet. Tornet tros ha sina anor ända tillbaka till 1400-talet. Efter en kort promenad upp till berget upptäckte vi snart en imponerande panoramautsikt samt en liten intressant kyrka.

 

3. Holy waters of Saint Paul- N. Fokea

En annan intressant stenkyrka i närheten är Holy Water of Saint Paul där aposteln Paulus enligt legenden ska ha bott. För att komma in till den heliga platsen måste man krypa i en lång tunnel med mycket lågt i tak. Vilket några av oss gjorde med skräckblandad förtjusning.

 

4. Strosa omkring i Afitos

Att strosa omkring i den unika byn Aftitos var en av höjdpunkterna under resan. Jag blev fullständigt förälskad i byns charmiga kullerstengator som var kantade med vackra färgglada blommor och lokal konst i form av handmålade krukor. Att uteserveringarnas utsikt över havet var förtrollande vacker gjorde ju inte heller saken sämre. I Afitos finns fullt av tavernor, barer och souvenirbutiker. Men trots att byn är något turistig finns den genuina atmosfären kvar bland stenhusen och kullerstenarna. Kom hit över dagen eller ännu bättre stanna kvar och bo på något av de trevliga hotellen. Det vill jag göra nästa gång jag kommer hit.

 

6. Tempel of Zesus

The sanctuary of Zezus Ammon and Dionysus är ett av Halkidikis viktigaste tempel och efterlämningar till världen. Något som den historieintresserade ej bör missa.

 

7. Tzika´s Wineyard- besök en vingård

Det lokala vinet på Kassandra är av mycket hög kvalitet. Det märkte vi redan första kvällen under första middagen. Ni vet när mat och dryck passar så där otroligt bra ihop så att njutningen är total extas? Så var det varje kväll på Kassandra. Därför var det lite extra kul att besöka en lokal familjeägd vingård som specialiserat sig på ekologiska naturviner. På Tzika´s Winyard fick vi provsmaka 10 stycken fantastiska viner. Samtliga viner hade en väldigt intressant och spännande smak.

Tips: Handla inte vin innan ni varit på ett besök på Tzika´s Winyard. Ni kommer bergis vilja slå till på ett par flaskor till.

 

8. Ät på restaurang

Vill du smaka på det äkta genuina grekiska köket så är Kassandra ett perfekt utgångsläge att börja på. De havsnära restaurangerna bjuder på pinfärska fisk- och skaldjursrätter i oändliga former och de mysiga tavernorna i byn serverar lokal mat och dryck av högsta kvalitet. Oliverna och fetaosten från trakten är den ljuvligaste jag någonsin smakat på. För alla er ”foodies” där ute har jag skrivit en guide om alla mina restaurangupplevelser på Kassandra.

-7 härliga restauranger & beachbarer på Kassandra

 

9. Thermal Spa Agia Paraskevi

Det läkande bergsvattnet från Agia Paraskevi sägs föryngra både kropp och själ. Vattnet består av en unik sammansättning av kemiska element som är särskilt bra för dem som har någon form av hudsjukdom eller eksem. På spaområdet finns simbassänger, solstolar, bastu, hanam, behandlingsrum samt en magnifik utsikt över ”the Aegean Sea”. Therminal Spa Aiga Paraskievi är beläget i Loutra där man även finner fina stränder, lugna olivlundar och flera mysiga fiskerestauranger. Vi bodde en kort bit därifrån på Xenios Anastasia Hotel & Resort som jag kommer skriva mer om snart i kommande blogginlägg.

 

10. Ständer & beachbarer

För de allra flesta är sol och bad A och O på semestern. Kassandras underbara stränder gör nog ingen besviken. Många av de fantastiska beachbarerna vid stranden har sina egna solstolar och parasoll som är gratis att använda så länge man man handlar något att äta eller dricka i baren. Några riktiga oaser att hänga på är Papua beach bar och Navagos Beach bar som blev mina personliga favoritställen. Läs mer om Kassandras beachbarer här.

 

11. Sani Marina

Ett besök vid den ultra lyxiga marinan där lyxyachterna ligger på rad är väl värt ett besök. Särskilt på kvällen då hela marinan glittrar i kvällsbelysningen. Det är inte svårt att se att detta är ett tillhåll för de rika och glamourösa.

 

12. Båtutflykt

Sista dagen på vår underbara resa till Kassandra åkte vi med på en kryssning till havs. Turen som gick längs Kassandras vackra kust tog ca 4 timmar och under resan åt vi plockbuffé, drack vin och lyssnade på grekisk livemusik. Vi blev även inbjudna till grekisk ringdans uppe på däck. Alla var tvungna att vara med. Det blev en dag med mycket glädje, skratt och fest samt många nya bekantskaper.

Min summering av resan till Kassandra är att det känns som att jag för första gången fått se och uppleva det riktiga Grekland. Jag har fått smaka på det äkta genuina grekiska köket, njutit av de lokala dryckerna, besökt spännande och intressanta historiska platser, badat på soliga paradisstränder samt träffat underbara levnadsglada människor som stolt visat upp sina hemtrakter med öppna armar. Det är lätt att falla som en fura för bedårande Kassandra, oavsett om du är en vanlig dödlig eller mäktig gud som Apollon.

(Resan var en pressresa som genomfördes av Visit Kassandra)

4 thoughts on “Kassandra- guide till Greklands outforskade pärla

    • Tusen tack fina du. Så kul att höra. Jag kände inte heller till Kassandra innan, viket gjorde resan lite extra spännande. Nu har jag fått mer smak för Grekland helt klart!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.