Världen runt på en tallrik

Att uppleva ett lands kultur kan vara det mest intressanta på en resa och dit hör förstås att prova den inhemska maten, men är du beredd att äta vad som helst? Webbsajten Skyscanner har sammanställt en lista på 10 av de mest annorlunda maträtterna från hela världen.

 

1. Haggis.

I Skottland äter man haggis, vilket är en massa av lungor, lever och hjärta från får, blandat med lök, kryddor, havremjöl, salt, öl och sedan kokt i fårmage.

 

2. Fiskögon.

I Japan och i Kina är fiskögon en delikatess. Visserligen sägs det att man äter med ögonen – men i Asien har man alltså tagit det hela ett steg längre.

 

3. Buffaloändtarm.

Visserligen äter vi européer en hel del skinka, men i Laos är en av de främsta rätterna buffaloändtarm.

 

4. Marsvin.

Här i Sverige har vi marsvin som husdjur i bur, men i Peru äter man hela 65 miljoner marsvin om året. Stekt marsvin är en av nationalrätterna i landet.

 

 

5. Myror och gräshoppor.

I flera olika delar av världen äter man insekter tillagade på olika sätt. Vad sägs om friterade gräshoppor eller myror i choklad?

 

6. Friterade testiklar.

Om du går på restaurang i USA och är sugen på skaldjur bör du nog undvika Rocky Mountain Ostron. Det är nämligen inte alls vanliga ostron, utan friterade testiklar från buffel, tjur eller vildsvin serverade tillsammans med en fin sås.

 

7. Balut.

Balut är en maträtt som är vanlig i Filippinerna, Vietnam och Kambodja och som ofta säljs av gatuförsäljare. Balut är ett befruktat ank- eller kycklingägg med ett nästintill färdigutvecklat embryo som kokas. Det sägs ha en relativt intetsägande smak, möjligen med smak av ägg och anka eller kyckling.

 

8. Surströmming.

Här i Sverige är surströmming inget konstigt, men om du tar med dig en burk nästa gång du reser på semester lovar jag att de flesta bofasta kommer att springa iväg när du öppnar locket.

 

9. Bläckfisk och grodor.

Bläckfisk, grodlår och sköldpadda räknas som riktiga läckerheter runt om i världen. Testa sköldpaddssoppa nästa gång du besöker Kina. I Japan finns till och med levande bläckfisk på menyn.

 

 

 

10. Fugu

Om du tillhör den äventyrliga typen kan du testa Fugu. Det är det japanska namnet på en sorts giftig bläckfisk, fylld med giftet tetrodoxin. Det är bara särskilt utbildade kockar som får handskas med fisken. Många kockar lämnar kvar en ytterst liten del gift i fisken, vilket ger en stickande känsla på tungan och läpparna. Till smaken är Fugu ganska intetsägande – själva tjusningen med maträtten är snarare att överleva ätandet.

4 thoughts on “Världen runt på en tallrik

  1. Jag tycker att det är kul med annorlunda matupplevelser, men det där låter inte speciellt frestande… Mer intressant än gott, om man säger så. Några av de MINST aptitliga saker jag smakat är rutten haj (Island), fårtestiklar (Island), kobrosk i sötsur sås (Kina), sjögurka (Kina), grillade getinälvor (Kenya) och bollar av hästmjölk (Mongoliet).

  2. Eller så kanske man inte ska satsa på att äta utrotningshotade arter som sköldpaddor alls? Det kanske uppmanar till den illegala handeln med dessa och andra djur, något om att efterfrågan styr. Och tycker man inte att det är tillräckligt så kanske man känner att man inte vill sponsra den organiserade brottsligheten (vars fjärde inkomstkälla kommer ifrån handel med exotiska djur efter människohandel, vapen och narkotika). Bara en tanke!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.