10 annorlunda & coola restauranger i Helsingborg

Dinera i en tågvagn, köp glass från en gammal skolbuss eller stoppa ner tårna i sanden på en tropisk beachbar. Hoppa in i tidsmaskinen och gör ett besök på en 50-tals diner, en hotellbar som vilar på ett bankvalv från förra seklet eller till anrika Madame Moustache 1700-tals byggnad där både borgmästare, kungar och prinsessor sovit över och där man förr bryggde punsch i källaren. 

 

Under vår senaste weekend i Helsingborg gjorde vi det som vi är allra bäst på nämligen att finkamma stadskärnan på annorlunda och coola restauranger, barer och caféer. Vi hittade jättemycket kul och en hel del oväntat som vi inte kände till innan vi kom dit. Inte minst alla coola tropiska beachbarer intill strandremsan. Alla hade dock inte öppnat ännu eftersom det fortfarande var lite före säsong, men vi såg att de var i full gång med förberedelserna. Lite synd var det att vi inte fick uppleva Helsingborgs Tropical Beach med sina vajande palmer direkt på sandstranden (Vi var en vecka för tidiga) men vi hittade en annan tropisk oas vid Gröningen istället som också visade sig vara helt underbar. Inne i stans centrum hittade vi allt från moderna grillrestauranger och microbryggerier till restauranger och barer som fick oss att tror att vi hamnat i en tidsmaskin. Helsingborg har lite av varje att erbjuda sina besökare och har något som passar alla smaker och intressen.

Gillar ni den här typen av guider ska ni titta in på mina tidigare restaurangguider. Här hittar ni massor av tips på annorlunda och unika mat- & dryckesupplevelser t.ex.          30 annorlunda saker att göra i Göteborg, 12 coola restaurangupplevelser i Malmö, annorlunda restauranger i Örebro. 

 

1. Fria Bad & Bar

Fria bad & bar är ett riktigt litet paradis belägeT direkt på den vita sandstranden i närheten av Gröningen. Till vår stora glädje var detta en av få beachbarer som hade en något tidigare premiär, vilket gjorde att vi trots allt fick uppleva en beachbar under vår vistelse i Helsingborg. Vi hade dessutom tur med vädret då vi fick en dag med blå himmel, värme och solsken. Kombinerat med iskall öl i en gunga samt vinkokta musslor och pommes till lunch så blev detta besöket rätt oslagbart. För visst är det just precis detta vi alla suktar efter just nu.

Fria Bad & Bar, Drottninggatan 95, 254 33 Helsingborg

 

 

2. Restaurang Tågvagnen

Restaurang tågvagnen är precis som det låter, en restaurang inuti ett tåg som strandsatt sig för gott vid strandremsan intill Gröningen. Här har man ett kanonläge med stans bästa utsikt. På andra sidan tågvagnen hittar man nämligen en stor uppbyggd verandra som vetter mot havet, med både svajande palmer och vindskydd. Det här tåget må ha gjort sin sista resa men det stannade i alla fall på en mycket bra vald destination.

 Båthusgatan 2, 252 67 Helsingborg

 

3. Köp glass från en gammal skolbuss

Inte nog med det strandande tåget längs beachpromenaden, vi hittade även en gul pensionerad amerikansk skolbuss av äldre modell vars öde nu är att förse stadens alla barn och andra gottegrisar med glass från Helsingborgs glassfabrik.

Helsingborgs glassfabrik, Kvickbron, 252 22 Helsingborg

 

 

4. Ebbas Fik

Alla går till Ebbas fik är en slogan som fortfarande håller i sig. Detta är stället man vallfärdar till om man älskar eller längtar tillbaka till nostalgiska 50-talet. Varenda liten inredningsdetalj inne på detta kultkafé andas 50-tal. Allt från jukeboxen i hörnet till möblemanget, tavlorna och allt tingel tangel. I menyn hittar man både traditionell radiokaka såsom Ebbas egna faovriter som Sputnik och Färgteveruta. Jag har personligen drömt om att få slå mig ner i en turkos skinnsoffa på Ebbas fik sedan flera år tillbaka. Vi hade tyvärr lite otur för det råkade oturligt nog vara en röd dag när vi kom dit. Men självklart får Ebbas Fik en plats i min guide ändå. Hoppas att mina läsare kanske har lite bättre tur än jag om ni kommer dit.

 Ebbas fikBruksgatan 20, 252 23 Helsingborg

 

5. Madame Moustache

Det har hänt mycket i den anrika 1700-tals byggnaden på Norra storgatan i Helsingborg där idag Madame Moustage är belägen. Det sägs att både borgmästare, kungar och prinsessor bott och sovit över i byggnaden samt att källaren var en plats för punchbryggning. Idag hittar man här en fransk bistro med en smakfull inredning i siècle-stil. Glöm inte säga hej till damen med mustage innan du knallar upp i den gamla knarriga trappan på väg upp till restaurangens matsal.

 Madame MoustacheNorra Storgatan 9, 252 20 Helsingborg

 

6. The Atrium Bar

Vad sägs om en trendig hotellbar med ”Manhattankänsla” som vilar under ett gammalt bankvalv från förra seklet. Där den ståtliga hotellbyggnaden The Vault är idag brukade det nämligen en gång i tiden vara en bank. Hela hotellbyggnaden är magnifik och det första man möts av i entrén är just den pampiga hotellbaren The Atrium med sitt faschinerande glastak som får gästerna att tappa andan. Kom hit för en cappuccino på dagen eller eleganta cocktails på kvällen och insup den unika atmosfären.

The Vault, Stortorget 20, 252 23 Helsingborg

 

7. Kol & Cocktails

Kol & Cocktails är en modern restaurang med kolgrillen i fokus. På menyn hittar man 21-dagars hängmörad ryggbiff, t-bone steak och andra läckra grillrätter och i baren serveras hantverkscocktails med spännande ingredienser. En restaurang för den som gillar kolgrillat och välgjorda cocktails i trendig miljö helt enkelt.

KOL & Cocktails, Södra Storgatan 11-13, 252 23 Helsingborg

 

8. Benchwarmers Taproom

Har man en grej för microbryggerier så ska man inte missa ett besök på Benchwarmers Taproom som ligger ett stenkast från kajkanten och hamnstråket. Här har man riktat in sig på att servera pizza samt egenbryggda ölsorter med fantasifulla etiketter och namn. Vad sägs om en Fading Wizard IPA, Mosaic Smash eller en Clown Suplies.

Benchwarmers Taproom, Helsingörskajen 2, 252 66 Helsingborg

 

9. Bara Vara

Bara Vara är en sån där restaurang som vi ”bara råkade'” hamna på när hungern tog över efter en heldag på stan. Eftersom vi redan hade en middagsbokning några timmar senare på kvällen var vi på jakt efter att äta något litet och fick då rekommendationen från en annan restaurang att gå dit. Tur var väl det. Bara Vara är ett jättetrevligt ställe med elegant inredningen, härlig utservering, intresseväckande meny samt vinkällare. Det blev sotad tartar på oxfilé för oss som serverades med picklad trattkantarell, krassemayo, färskriven tryffel, riven manchego och krispiga pommes. Så gott!! Bara Vara serverar både små och större rätter. Deras fokus ligger på kvalitet och hantverk där all mat görs från grunden och serveras i trivsam miljö.

Bara Vara, Fågelsångsgatan 2, 252 20 Helsingborg

 

10. Trattoria Venti

Bienvenuto! Trattoria Venti på The Vault Hotel är restaurangen som utlovar hemma-hos-känsla toppad med tryffel. På menyn hittar man läckra italienska rätter som man annars bara kan drömma om. Allt från krämig burrata med solmogna tomater till friterade risbollar med tryffel och pasta alle vongole med hjärtmusslor och scampi.

Trattoria Venti Stortorget 20, 252 23 Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.