Annorlunda restauranger & matupplevelser i Örebro

Vad sägs om att äta middag nära naturen vid en rofylld sjö, inne i ett slott, i en tortyrkammare eller kanske i ett kapell? I Örebro och i trakterna runt om finner man flera restauranger och matupplevelser utöver det vanliga. 

Under en helg besökte vi några av Örebrotraktens mest intressanta restauranger och caféer. Vi började i centrala Örebro för att sedan fortsätta vidare till närliggande Katrinelunds gästgiveri samt det lilla samhället Rönneshytta.

 

 

1. Lilla-Annas slottscafé – Ät lunch på slottet eller i den f.d tortyrkammaren

Matresan i Örebro började på Örebro slott, på Lill-Annas slottscafé. Här kan man välja om man vill sitta på den soliga uteserveringen på slottsgården, inne i slottet eller varför inte i den del av det sydöstra tornet där tortyrkammaren var belägen förr i tiden? Eftersom solen strålade utanför tog vi ett bord på utsidan av slottet och njöt av en god lunch långt bort från tortyrkammarens mörker. Men vi var naturligtvis tvungna att titta in i rummet av ren nyfikenhet.

På Lill-Annas kan man fika, äta lunch eller ta något gott att dricka.

Så här trevlig ser den f.d tortyrkammaren ut i dagens läge.

Hitta hit: Lill-Annas slottscafé, Vasagatan 13, 702 10 Örebro

.

2. Jeremiabageriet-  Ta en fika i den lokala skalden Jeremias gamla bostad och skrivkammare

Vill man se hur Örebro såg ut förr i tiden ska man bege sig till stadsdelen Wadköping. I detta pittoreska område kan man titta på bebyggelsen från förr med sina trähus, gårdar och hantverksbodar. Vill man ta en fika gör man detta bäst på Jeremiabageriet vars namn härtammar från skalden från Örebro ”Jeremias i Tröstlösa” eller Levi Richardsson som han egentligen hette som hade sin bostad och skrivkammare på övervåningen av huset. Jeremiabageriet som drivs av bagaren Daniel Frehde, serverar förstaklassiga bakhantverk gjorda från grunden, vilket märks redan efter första tuggan. Du kommer inte vilja ha några andra bullar efter att du provat dessa.

Hitta hit: Jeremiabageriet, 702 15 Örebro

.

3. Gamla Örebro- ölprovning & en tidsresa tillbaka till det gamla Örebro

Som namnet antyder så ligger även detta café i Wadköpings ”gamla Örebro”. På Tenngjutaregården kan man hänga på den sköna utserveringen. Äta lunch, fika (bakverken kommer från Jeremiabageriet) eller varför inte prova någon lokal dryck från traktern. Eftersom vi redan både hade ätit lunch, druckit kaffe och fikat innan vi kom dit tog vi istället varsin kall öl i solen. Närke Kulturöl hade två lite skojiga namn på sina flaskor som är precis den typ av hantverksöl som vi tycker är så kul att testa. Det blev därför istället en liten ölprovning med en ”Jante Lager- du ska inte tro att…” samt en ”Örebro Bitter- du blir vad du dricker…”

Hitta hit: Gamla Örebro BERTIL WALDÉNS GATA 14, 702 15 Örebro

.

 

4. Sjökrogen – Dinera vid sjön

Katrinelunds gästgiveri och sjökrog är belägen 2,5 mil öster om Örebro. Hit kommer man för att finna lugnet nära naturen samt vara med om en gastronomisk matupplevelse med sjöutsikt. Kökschef Robert Lindhagen med personal skapar tillsammans med det perfekta läget intill Hjälmaren den ultimata helhetsupplevelsen med sin trerätters Sjömeny. Till förrätt serverades vi sommarbetor med ljuvlig chevrekräm och vitlöksrostat brödfras. Till huvudrätt sjökrogens paradrätt Hjälmargös med bakad zucchini, rökt paprika, skaldjurssås och krossad potatis. Sist men inte minst ljuvlig blåbärsglass med rostad vitchoklad, yuzu och lättvispad grädde.

Hitta hit: Katrinelunds gästgiveri & sjökrog, Katrinelund 470, 715 92 Stora Mellös.

.

 

5. Rönne kapell- Dinera i ett f.d kapell

Det lilla caféet i Rönneshytta är minst sagt ett unikt och annorlunda ställe att besöka. Det lilla röda huset är nämligen ett f.d kapell som funnits i trakten sedan 1875. Kapellet avkristnades 2012 och då tog keramikern Frida med man över och startade ett café. Så fort man kliver innanför dörren på Rönne kapell känner man av den speciella stämningen som kan ha något med dess historia att göra. Det är nästan ett helt vanligt café fast ändå inte. Griffeltavlan med dagens meny är misstänk lik en psalmtavla och vid disken längst fram i kapellet där man beställer sin mat står alltid en bukett med färska blommor. Även den gamla läktaren finns kvar och här kan man gå upp för den knarriga trappan med sin bricka och sätta sig. På dagtid serveras en ljuvlig tomatsoppa som funnits med på menyn från starten, matiga grillade smörgåsar och bakverk som kommer från det egna bageriet. Kommer man hit kvällstid serveras en bistromeny. Efter man ätit får man inte missa att titta in i pastorsbostaden där man kan köpa Fridas keramik.

Hitta hit: Rönne kapellRönneshyttevägen 34, 694 97 Rönneshytta

[Pressresa arrangerad av Visit Örebro]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *