10 platser vid den svenska västkusten med ”Boho-atmosfär”

Vad drömmer ni om? Just nu drömmer jag om och längtar efter barfotaliv, sol, strand, turkost hav, hippiemarknader och bohemiska agriturismohotell där man får plocka sina egna grönsaker i trädgården. Det är naturligtvis den norra delen av den mytomspunna ön Ibiza jag talar om. 

I väntan på att den resan en dag ska bli verklighet (nästa år förhoppningsvis) har jag den här sommaren försökt leta upp de mest bohemiska platserna här hemma i Sverige längs med den svenska västkusten. Allt från caféer, restauranger och hotell till butiker, gårdar och marknader med den där speciella boho-atmosfären, ”Peace & Love” och lite ”Flower Power”.

 

Jag har till och med startat ett nytt instagramkonto med fokus på det bohemiska temat. Ni hittar mig nu även på @travelbohogirl. Så varmt välkommna in och ta en titt. Tanken med det nya kontot är att jag ska få utlopp för som ni kanske redan gissat, min bohemiska sida, som jag mer eller mindre egentligen alltid haft. Jag har ju egentligen  alltid varit en sådan där tjej som älskat att tända rökelse och gillat att klä mig i bohemiska klänningar, boots och färglada smycken med pärlor och tofsar. Jag har dessutom alltid haft en förkärlek för bohemiska platser i världen. Drömresemål som Costa Rica, Bali och Tulum i Mexico ligger mig varmt om hjärtat. Mitt nya instagramkonto ger mig en chans att uttrycka och leka lite med den här sidan av mig själv. ”Just for fun” som man brukar säga. Mitt konto för @fantasyding fortsätter förstås precis som vanligt.

Jag har sökt upp och valt ut 10 platser på den svenska västkusten (Göteborg, Halland & Skåne) med skön ”Boho-atmosfär”.

 

1. Arilds Vingård- Bo i glampingtält på en svensk vingård

Att bo och tillbringa en helg i vinets tecken på en svensk vingård låter väl inte så dumt? Men att man dessutom kan göra det och samtidigt bo i härligt bohemiska glampingtält gör ju hela upplevelsen lite extra minnesrik. För mig är nog att bo i glampingtält den mest ultimata ”Boho-upplevelsen” här hemma i Sverige. Särskilt på kvällen när man sitter utanför sitt tält med en varm filt, ett glas vin, trevligt sällskap och vinrankorna alldeles intill sig.

Lilla vägen 71, 263 73 Nyhamnsläge

 

 

2 . Flip Flop Beach Bar- barfotalyx med Karibiska influenser

Barfotalyx i lilla Karibien, så beskriver Flip Flop Beach Bar sig själva och jag hade inte kunnat sätta bättre ord på beskrivningen. Den vita långa straden vid Olofsbo som varit en badpärla sedan 50-talet är ett riktigt litet paradis. När man stiger innanför dörren på färgglada Flip Flop Beach bar blir man genast glad i själen och får en riktigt vitaminkick av alla kulörta färger. Receptionen är inredd i bohemisk ”flower power-stil” och de 14 rummen på hotellet är nyrenoverade och inredda i olika stilar. Ett av de populäraste rummen är det som kallas för ”60-talsrummet”. Resturangen är som en blå/turkos dröm där det serveras färgsprakande cocktails och mat med karabiska influenser. Testa t.ex en tuna melt eller en härlig karibisk räksoppa.

Havsvägen 19, 311 71 Falkenberg

 

3. Lillaro- Fika på bohemiska & konstnärliga Lillaro

Lillaro var det första stället som inspirerade mig att skriva det här inlägget. Kanske för att det inte liknar något annat ställe jag tidigare besökt i Sverige. Här lever en konstnärlig och bohemisk själ i varje liten vrå av restaurangen och i dess vackra trädgård där man finner fullt av mysiga krypin med sittgrupper, kuddar och vackra blommor. Ett bohemiskt paradis mitt i ingenstans som man inte kan annat än att älska från första ögonkastet.

Lillahultsvägen 118, 260 91 Förslöv

 

 

4. Strömma Farm Lodge- gård med vilda västernkänsla

Strömma Farm Lodge har det mesta man kan önska sig av en gård på landet. Farmers Market, skördefestival, dans på logen, café, resturang, bar samt gårdsbutik som säljer både mat och inredning. Jag älskar den något ruffiga och slitna stilen på ladorna som för tankarna till vilda västern. Aldrig förr har det varit mer passande att komma klädd i cowboyboots och hatt än när man kommer hit. I inredningsladan hittar man bohemisk inredning som drömfångare, textilier och rottingmöbler.

 Strömma, 432 77 Tvååker

 

5. Grand Circus Hotel-  rym med cirkusen

Vill man bo lite annorlunda i sommar ska man ta chansen att checka in i något så udda som en cirkusvagn. På Grand Circus Hotel i Malmö blir drömmen att en dag rymma med cirkusen som kommit till stan helt rimlig. Här bor man i skönt inredda cirkusvagnar i diverse olika teman och stilar. Kanske känner du för att bo i de prima ballerinornas vagn, i magikernas eller varför inte i lejontämjarens. Läs mer om vår upplevelse här. 

 Södra Bulltoftavägen 51, 212 22 Malmö

 

6. Verners Bistro-  beachbar mitt i Göteborgs centrum

När längtan efter Ibizas turkosa pastellfärger och strandfest blir för stor är man tacksam över att det finns kreativa krogägare i Göteborg. När man besöker Werners Bistro färdas man nämligen som ett trollslag till tropiska Coco Beach (som nästan med lite fantasi kunnat legat på en en strand i Ibiza). Här är det skönt häng i solstolarna från dag till kväll. Läcker strandmat och iskalla drycker är heller aldrig långt borta. Drycken serveras dessutom från en gullig turkos liten container. Det enda som möjligtvis saknas är ett brusande hav utanför bambustaketet.

Parkgatan 41, 411 38 Göteborg

 

7. Café Fluss

Ett annat kreativt strandhäng i stan hittar man på andra sidan älven. Café Fluss liknar inget annat ställe i Göteborg. Utifrån ser stället ut som en blandning av ett festivalområde, en skrottipp och en cirkus som nyligen kommit till stan. Innanför hittar man sand, solstolar, lounger, palmer, flugsvampar och sjöjungfrur. Allt i en salig blandning i ett utrymme byggt på lastpallar och plåttak som för tankarna till någon cool utomhusklubb i Berlin. Nog är det en smula ”Flower Power”och bohemiskt alltid. Helt klart ett av Gbg`s skönaste och mest avslappnande ställen att hänga på under soliga dagar och kvällar. Utanför finns dessutom det allmänna badet Pöl Harbour och plåtbastun Svettekörkan.

Frihamnen 7, 417 55 Göteborg

 

8. Surfers Saloon

Alhoa Hawaii. Surfers Saloon i Varberg är precis lika härligt som det låter. Ett skönt ställe där allt handlar om surf, strand, sol och hav. Börja dagen med morgonyoga på stranden, sola och ta ett dopp i det blå. När du är klar med dagens syssor finner du den bästa after beachen på Surfers Saloon. Litet, mysigt och färgglatt på insidan och med en stor härlig uteserverig med en klassisk bar i en container på utsidan. Deras grymma halloumiburgare med sötpotatis fries rekommenderas.

Tångkörarvägen 17, 432 54 Varberg

 

9. Brittas Strandveranda

Brittas Strandveranda har ett perfekt läge aldeles intill strandremsan i Apelviken. Hela verandan är en bohemisk dröm med underbar stil och inredning. De flesta platserna hittar man på utsidan runt det bambuklädda staketer och de svajande palmerna. En solig dag skulle man lika gärna kunna befinna sig i ett tropiskt paradis. I menyn hittar man pizzor, hamburgare och annan lättare strandmat.

Tångkörarvägen 2, 432 54 Varberg

 

10. Möllers Solrosor

Har du drömt om att vandra genom en djungel av solrosor ska du stanna till på Möllers solrosor i Berg. Här är det självplock som gäller, till ett mycket förmånligt pris. Dessutom är här otroligt vackert och drömskt.

Berg 22, Varberg

Har ni fler ställen som borde vara med på listan? Överös mig gärna med tips och förslag. Min boho-resa i Sverige har just börjat. Peace & Love

Läs också: Roadtrip Halland- gårdsbutiker, paradisgårdar, själv plock & vingårdar

4 thoughts on “10 platser vid den svenska västkusten med ”Boho-atmosfär”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.