5 riktigt annorlunda utflyktsmål i mellersta Skåne

Från häxor, kannibaler, äventyrare och frigående lamadjur till en tusenårig ek och ett osannolikt överdådigt qigongtempel med buddhapark. Detta är utflyktsmålen som inte riktigt liknar något annat. Följ med på ett riktigt äventyr till 5 annorlunda och lite märkliga platser att besöka runt om i mellersta Skåne.

 

Vi har letat upp utflyktsmålen som du kanske inte ens hört talas om eller visste fanns. Platser som med största sannolikhet kommer att dröja sig kvar i ditt minne efteråt. Säg hej till häxor, svarta katter, kannibaler, äventyrare, lamadjur, tusenåriga träd, qigongmästare och ett café som tar dig 100 år tillbaka i tiden.

 

1. Häxans Hus

Häxans hus i skogen är belägen mitt i den skånska möllan i en liten by i Hörby. Skylten med en svart kittel visar att vi är på rätt väg. En svart katt springer ironiskt nog mot trappan till huset när vi kliver ur bilen och hälsar oss välkomna redan vid dörren. Mer häxlikt välkomnande än så kan man nog inte få. Det plingar till när vi träder in i den lilla butiken och jag vädrar doften av rökelse och mystik redan vid ingången. Butiken är fylld av trollspön, spåkulor, stenar och magiska ting. Jag går loss fullständigt i butiken och köper både nya kristaller och rökelse samt en lyckopåse med morrhår från en svart katt som ska bäras i en grön väska för att bringa lycka och tur. Linda som driver Häxans hus har kallat sig för häxa ända sedan hon var liten. Hon lever mellan världarna, människornas, djurens och andarnas värld. På Häxans hus kan man gå häxkurser med Linda där man får lära sig grunderna i häxeri eller bli heelad med hjälp av en stor eld och en trumma. Fascinerande ställe som väcker nyfikenhet och intresse för att lära sig mer om den mytomspunna häxkonsten.

 

2. Yangtorp

Så ligger det bara plötsligt där då vi kör på den lilla grusvägen. Detta makalösa osannolika överdådiga jättepalats som är ett kinesiskt qigongtempel placerat mitt i ingenstans. För den som besöker Yangtorp för första gången dröjer förvåningen i ansiktet kvar under hela besöket och är svår att dölja. För visst hade man kunnat förväntas besöka en sådan här plats någonstans i Asien men knappast på en grusväg i det lilla samhället i Hörby. Det vilar en rofylldhet över platsen som är svår att beskriva. I buddhaparken kan man promenera och på innergården sluta ögonen en stund framför den gigantiskt stora buddhastatyn. Det är slående vackert var man än tittar. Till Yangtorp kan man komma både för att bo på hälsoretreat, äta, träna, meditera eller bara för att göra en utflykt med ovanligt mycket andlighet. Ingen lämnar Yangtorp Sanctuary oberörd, det är i alla fall ett som är säkert. Läs mer om besöket här: Besök ett mytomspunnet tempel i Skåne

 

3. Arnolds Kannibalmuseum

När man trodde det inte kunde bli mer märkligare så blev det just det. När vi tittar in hos äventyraren Arnold på hans kannibalmuseum så har vi ingen aning om vad som väntar oss eller vad vi gett oss in på. Vi blir invinkade till det lilla museet på tomten. Döm om vår förvåning av alla föremål vi möttes av där inne. Arnold som är en sann äventyrare och samlare drar oss med i sin värld av berättelser. En värld av äventyr och rent ut sagt galna reseexpeditioner som tex när han föll överbord på ett fartyg och blev räddad av byns farligaste kannibal och medicinman som han sedan blev vän med. Historierna är många och Arnold har en att berätta för varje litet föremål som finns inne på hans museum. I min nervositet när jag får en kannibalgaffel riktad mot min hals råkar jag riva ner en ihoprullad matta bakom mig som jag försiktigt tar upp och ställer tillbaka. Döm om min förvåning när Arnold en stund senare rullar ut mattan och jag märker att mattan inte alls är en matta utan istället skinnet från en kanske 15 meter lång anaconda. Ja, är du ute efter ett nervkittlande, spännande, äventyrligt och väldigt annorlunda museumbesök så är det definitivt hit du ska gå. Mer spännande än så här blir det inte och Arnold är en minst sagt fascinerande man. En bok om hans äventyr finns att köpa på plats där han berättar och visar bilder från sina otroliga resor och möten med människor och kannibaler i världen.

 

4. Färg från förr

Färg från förr är en byggnadsvårdsbutik och ett kafé där tiden stått stilla. Här kan man fortfarande handla byggnadsvård eller varför inte prylar från förr som du glömt eller inte ens visste att du behövde. Allt från gamla mjölkförpackningar till köksgeråd och trätofflor. Efter du har handlat kan du köpa med kaffe och kaga och slå dig ner i en antik miljö som slungar dig närmare bestämt 100 år tillbaka i tiden. Smutta på ditt kaffe och bläddra i någon bok kanske en gammal byggnadsvårdstidning från förr. Om solen skiner kan du sitta ute på gården bland de oblyga hönsen.

 

5. Den tusenåriga eken

Den tusenåriga eken är belägen inne i den vackra klosterparken vid Bosjökloster intill Ringsjön. Den enorma eken med sitt djupa krypin i stammen sägs ha planterats då klostret byggdes och ruvar förmodligen på tusen hemligheter som inträffat under dess grenar. I parken finns det små ponnyhästar, alpackor och lamadjur som rör sig helt fritt i promenadområdet. Har du med dig en filt att slå dig ner på ska du inte bli förvånad om du snart får sällskap av någon av de snälla men väldigt nyfikna djuren. Bosjökloster med sina tinnar och torn är som hämtat direkt från en sagobok. Här finns också Skånes äldsta slott som kallas för det vita slottet. Perfekt utflyktsmål för hela familjen. Läs mer om besöket här: Bosjökloster slott & trädgårdar- ett drömskt utflyktsmål i Skåne. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.