Bosjökloster slott & trädgårdar- ett drömskt utflyktsmål i Skåne

Om ni letar efter ett utflyktsmål i sommar så vill jag gärna tipsa om Bosjökloster slott & trädgårdar som är beläget vid Ringsjön i hjärtat av Skåne. Drömskare och vackrare plats får man leta efter, nästan som hämtat direkt från en sagobok. Här finns inte bara Skånes äldsta slott (det vita slottet) utan också natursköna omgivningar med rosarium, en tusenårig-ek samt en omgivning där snälla shetlandsponnyer, alpackor och lamadjur betar nästan helt i frihet. 

Låter det inte helt underbart? Det var precis vad det var när vi besökte platsen förra sommaren under vår roadtrip i Skåne. När en av mina bästa vänner (som bor i Skåne) beskrev platsen för mig var hon lika lyrisk som jag är nu när jag berättar vidare för er.  Söta små ponnyer betar näst intill helt i frihet och kommer glatt och hälsar när man går förbi. Lamadjur, getter och pigga alpackor hittar man på samma gröna äng där några förbigående kastat av sig skorna och ligger och vilar på en filt. Förutom att nosa lite på skorna bryr sig djuren inte om människorna något nämnvärt. Surrealistiskt men ändå så enkelt självklart. I bakgrunden tornar den tusenåriga eken (med säkerligen lika många hemligheter) upp tillsammans med de historiska vita byggnaderna med tinnar och torn, som för tankarna till sagoslott och medeltid. Vackert så att det förslår.

 

Lite om Bosjökloster slott & trädgårdar

Bosjökloster är belägen på en halvö vid Ringsjön ca 6 km från Höör. Slottet grundades som ett nunnekloster på 1180-talet och var ett utav de tre medeltida klostrerna som fanns i Skåne.

I slottsanläggningen ingår även Bosjökyrka, bondgård, rosgård, örtagård samt stora gröna omgivningar med djurhagar. Där finns också ett trädgårdscafé, restaurang och butik. Inne på slottet kan man uppleva olika sorters utställningar och under sommaren hålls olika evenemang i trädgårdarna. Det finns lekplats och linbana för barnen och det går även att hyra en roddbåt och ro ut på den glittrande vackra Ringsjön. Mest av allt är det fint att bara promenera omkring i den vackra omgivningen.

Inne i slottet hittade vi förra sommaren en utställningen om kläder från förra seklet samt tittade in i nunnornas sal. 

 

Trädgården, den 1000-åriga eken & djurhagarna 

Slottsanläggningen är vacker, men något som är nästan ännu vackrare är dess omgivning. Riktigt imponerande är den 1000-åriga eken med dess stora generösa krypin. Trots sitt namn är eken troligen inte tusen år men kan vara runt 600-800 år. Oavsett ålder är den Skånes största och äldsta ek (9,5 m i omkrets) och har förmodligen genom åren sett och hört det mesta. Vem vet vilka tusentals hemligheter det här gamla trädet bär på?

Djurhagarna är stora, öppna och fria. Här kommer man nära djuren på ett härligt sätt utan att störa. I hagarna finns lamadjur, alpackor, getter samt söta minishetlands som gärna kommer fram och säger hej.

 

Trädgårdscafé & rosenträdgård

Vi avslutade dagen på Bosjökloster med en glass i trädgårdscaféet. En miljö som omsluts av tusentals väldoftande rosor. I rosenträdgården finns över 200 olika rossorter, tusentals i antal. Mest utmärkande är den engelska sorten David Austin som är känd för sin ljuva doft.

Här finns också en resturang för den hungrige men det fungerar lika bra att ha med sig en picknic korg och slå sig ner på något härligt ställe ute i det fria.

Läs också: Fler tips från Skåne i mitt Skåne-arkiv 

One thought on “Bosjökloster slott & trädgårdar- ett drömskt utflyktsmål i Skåne

  1. Vad härligt det ser ut!
    Har varit där en gång, men det är säkert minst 30 år sedan, så det är preskriberat nu.
    När jag bodde i Sverige gjorde jag ganska ofta utflykter i landet, men när jag är i Sverige nu blir det mest för att träffa familj och vänner. Hade planerat en långsemester för att se mer av Sverige i år, men tyvärr går det nog inte p g g coranon. Vi får se.
    Ha det bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *