5 unika ”walking tours” att uppleva i Bukarest

Resan gjordes med Experience Bucharest och inlägget innehåller reklamlänkar

Följ med på några av de spännande guidade turerna genom stan och upptäck Bukarests många hemligheter. Promenera genom bohemiska områden, grönskande innergårdar och hippa kvarter. Upplev allt från vackra byggnader som inspirerats av tidseran ”La belle epoque” och instagramvänliga paraplygränder till alternativ street art, övergivna biografer och mytomspunna kyrkogårdar. 

Många förknippar nog Rumäniens huvudstad mest med att vara en partystad. Det är förvisso sant att många reser till Bukarest just för att festa och för att de kan göra det för en mycket billig peng, (mer om fest och party i nästa inlägg). Men jag kan avslöja att Bukarest har så mycket mer att erbjuda sina besökare som väntar där ute.

Du kommer snart förstå varför Bukarest brukar kallas för ”lilla Paris” och att detta är en stad med många spännande kontraster. Sanningen är också att Bukarest är en av Europas mest underskattade huvudstäder, med ett rykte som inte alltid är till dess fördel. Detta vill Experience Bucharest ändra på genom att visa upp sin hemstad och visa allt fantastiskt som den har att erbjuda.

Vilka är Experience Bucharest?

Experience Bucharest är det största projektet i Bukarest vars främsta mål är att lyfta Bukarest som turistmål genom sociala medier. Människorna bakom projektet är riktiga eldsjälar som verkligen älskar sin stad. Under en weekend fick jag och 49 andra resebloggare från hela världen chansen att uppleva Bukarest på allra bästa sätt. Ingenting jag hört och trott om staden innan jag kom dit stämde riktigt in. Så lägg fördomarna på hyllan och se staden med egna fräscha ögon. Kanke blir du lika frälst som jag blev.

 

Walking tours

Varje dag under ” Experience Bucharest” kunde man välja mellan att gå olika ”walking tours”. I regel gick jag på två om dagen vilket automatiskt ledde till att jag fick se och veta otroligt mycket som jag inte hade en aning om innan jag kom dit. Dessutom fick jag ordentligt med kondition på köpet.

Dessa ”walking tours” listade nedan var de som fångade mitt intresse mest, men det fanns många fler att välja bland i utbudet.

  • The Bohemian Market Tour
  • The Alternativ Tour
  • Royal Centery Tour
  • Dark Side Tour.
  • Beer Tour
  • (Sista dagen fann jag även lugnet inne på Intercontinental Bucharest Spa).

 

The Bohemian Markets Tour

The Bohemian markets tour som arrangerades av Interesting Times tog mig med till Bukarest mest bohemiska kvarter med flera kulinariska matstopp på vägen. Den här promenaden visar upp en totalt annorlunda sida av Bukarest, med gröna trädgårdar, lummiga innergårdar samt vackra byggnader och konstnärliga hus. Kvarteren här liknar inte något annat jag sett tidigare. Kanske var det just därför det var den här promenaden som blev min storfavorit. Här kan ni läsa mer om Interesting Times och deras guidade turer.

Höjdpunkerna: Höjdpunkten under promenaden var besöket på Dianei 4 där vi fick sitta i den lummiga innergården och smaka på lokal mat och dryck. Precis den bohemiska atmosfär som jag letat efter och hade förväntat mig att få under den här turen.

Best Day ever- Du vet väl att ”Locals know”. 

The Alternativ Tour

För den som vill upptäcka Bukarest bortom turiststråken på ett unikt och annorlunda vis är ”the alternativ tour” helt rätt val. För mig har de alternativa områderna alltid lockat mer än de vanliga turistattraktionerna. Därför var den här promenaden ett självklart val. The alternativ tour som arrangeras av Open Door Travel tog mig med till hippa kvarter fulla av graffiti och street art med både politiska budskap och ett och annat kulturellt experiment Det blev även besök på ett par coola coffie shops och trendiga klubbar. Här kan ni läsa mer om Open doors travel och om deras guidade turer i Bukarest.

Höjdpunkterna: besöket utanför biografen Grand na Cinema Capitol. Biografen som öppnade 1912 och förstördes av jordbävningen 1977 då den övergavs. Byggnaden står kvar än idag men är av den typen av hus som först kommer att rasa vid en jordbävning. Ett tag kunde man besöka den övergivna trädgården inne i biografen men i dagens läge är det för riskfullt. En annan av höjdpunktena var besöket inne på den trendiga klubben Contol Club som går lika bra att besöka i dagsljus som sent på kvällen.

Der finns många kända street art artister verksamma i Bukarest. Alla med sin egen stil och unika budskap. Stora som små. Vilken är er favorit?

Street art behöver inte alltid se likadan ut. Ser inte den här lilla figuren lite bekant ut? Jo det är Vlad III inspirationen till Bram Stokers Greve Dracula. Något som också förknippas starkt med Rumänien.c

The Royal Centery tour

Lyssna på fascinerande berättelser från monarkins historia samtidigt som du upptäcker en dold värld av palats, romantik, mystik och imponerande arkitektur som inspirerats av tidseran ”belle epoque”. Under den här promenaden som arrangeras av Walk about free tours kommer du också att få besöka några av stadens mest instagramvänliga platser som paraplygränden vid Pasajul Victoria, den engelska passagen som en gång i tiden förvandlats från lyxhotell till bordell samt Macca Vilacrosse passage som för tankarna till mellanöstern. Passar den som är historienörd men samtidigt vill ta unika fotografier. Läs mer om Walk about free tours här.

Höjdpunkter: Paraplygränden och den spännande historien om den engelska passagen.

The beer tour

The beer tour var den enda guidade rundvandringen som jag själv inte lyckades lägga vantarna på. Eftersom det bara fanns ett begränsat antal platser var det några i gruppen som hann före mig. Men detta är en ”walking tour” helt i min smak. Upplev ”lilla Paris” samtidigt som du får provsmaka på lokalt hantverksöl i historiska miljöer. Vad kan gå fel? The beer tour arrangeras av Interesting times och går att läsa mer om här. 

 

The Dark side tour

Lär känna Bukarest mörka sida och lyssna på skrämmande historier ifrån det förflutna. Allt från berättelser om Bukarests egna ”Jack the Ripper” till historier om prostituerade som stal männens hjärtan. Du kommer också spendera mycket tid inne i Bellu Cemetery som är en av Europas mest fascinerande kyrkogårdar. De många unika gravstenarna har alla sin egna berättelse. Det sägs att de äldre männen som vaktar kyrkogården kan varenda en av dem. Sanning eller myt? I vilket fall som helst är det väldigt fascinerande. Den ena graven är mer överdådig än den andra och har något speciellt som symboliserar tiden på jordelivet. En bergsklättrares grav symboliserar ett berg och en författares en trave med böcker. Rika familjers kryptor är stora som kapell och det märks tydligt att det här är en begravningsplats för de rika, berömda och intelektuella. Många av gravarna har vackra utsmyckningar och statyer som föreställer änglar och sörjande kvinnor.

En av de mest kända gravarna på Bellu Cemetery är Lulia Hasdeus gravsten (1869-1888). Hon sägs ha varit den första rumänska kvinnan som studerat vid Sorbonne och var en mycket intelektuell och berest ung kvinna som tragiskt dog av tuberkolos. Hon sägs själv ha ritat sin krypta och i monumentet på sin grav finns både hennes favoritböcker och andra saker som symboliserar hennes liv och resor samt en klocka som stannat på den exakta tiden då hon avled. Oförklarliga fenomen sägs ha hänt vid graven som ingen riktigt kunnat förklara. The Dark Side Tour arrangeras av Interesting times och går att läsa mer om här.

Höjdpunkter: Besöket på Bellu Cemetery där man egentligen skulle kunnat stanna i ytterligare några timmar. Verkligen en fascinerande och unik plats.

 

Koppla av på Spa

Sista dagen under min weekend i Bukarest kan man säga att jag var rätt så trött i benen efter alla långa promenader kors och tvärs genom hela stan. Då var det rätt så skönt att vila upp sig på Intercontinental spa en hel förmiddagen innan avskedsmiddagen på kvällen. Här fanns varma bassänger, jaccuzzi, bastu samt en stor balkong med solstolar med en helt fantastisk utsikt över Bukarests skyline. Ett perfekt avslut på en fantastisk weekend som jag sent ska glömma.

Höldpunkten: Den vackra utsikten och de sköna solsängarna

Vilken av dessa alternativ skulle ni helst vilja göra om ni reser till Bukarest?

Pressresan till Bukarest arrangerades av Experience Bucharest

2 thoughts on “5 unika ”walking tours” att uppleva i Bukarest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *