Bergen Fjord Adventures – ett äventyr från fjord till mun

Vid en lägereld ute på på en klippa i den natursköna skärgården utanför Bergen, fick jag under en solig höstdag vara med om en autentisk matupplevelse utöver det vanliga. Jag åkte med ”Bergen Fjord Adventures” på ett gastronomiskt äventyr- från fjord till mun. 

Vad sägs om sjöborre, kammusslor, krabbor och ostron nyss upptagna från havets botten? Vår guide Mariann hade en hel skattkista med sig av havets och fjordens läckerheter, allt var så pinfärskt så att det sprattlade. Hon förberedde omsorgsfullt råvarorna vid elden i naturens egna utomhuskök. Tillsammans hjälptes vi andra åt att plocka tång, snäckor och småkrabbor för att smaksätta buljongen till den mustiga soppan som skulle kokas över elden. Aldrig förut har förberedelserna inför en måltid känts så kul och spännande.

Fjordsafari från Bergen

Äventyret började i Bergens hamn nära det pittoreska området Bryggen. Där fick vår grupp på (ca 10 pers) kliva på en speedboat iförda skyddsdräkt, skyddsglasögon och flytväst. Vi flög därefter fram över fjorden, kryssade förbi öar och rev samt fick se makalösa vyer längs med färden. Farten fick det att kittlas i magen men det var aldrig på något sätt läskigt eller otrevligt, bara kul. Efter 45 minuters fjordsafari började vi saktade ner på farten och det var dags att slå läger och börja laga mat. Vi hittade en otroligt vacker klippa med betande getter som var den perfekta platsen att lägga till på. Getterna fortsatte att beta och brydde sig inte särskilt mycket om oss.

 

Fjordens skatter

Vi försågs alla med varsin hink och kniv. Därefter var det bara att vada ut i fjorden och samla ihop smaksättning till soppan. Mariann berättade att det mesta i fjorden gick att äta och bad oss samla ihop tång, snäckor, småkrabbor och annat vi kunde hitta. De riktiga skatterna hade hon lyckligtvis redan hämtat upp från havets botten tidigare under morgonen och hade med sig i en stor tung låda.

Utomhuskök när det är som bäst.

Medan soppan sakta puttrade över elden tog hon fram sin låda och lät oss smaka på den ena spännande läckerheten efter den andra. Vi fick smaka på rå sjöborre, chevish på hundraårig jättemussla och ljuvliga ostron som serverades med en stänk citron samt en liten ätlig blomma. Kammusslorna grillades lätt över elden med lite skirat smör. Upplevelsen i naturen med dessa enastående råvaror från fjord och hav slog vilken restaurangupplevelse som helst med hästlängder. Det blir helt enkelt inte mer autentiskt än så här.

Det fanns många färska kammusslor att tillreda och vi fick en kurs i hur man öppnade och tillredde dem vid elden.

Själva huvudnumret var förstås soppan som serverades allra sist. Det är svårt att förklara hur gott den första skeden i munnen smakade. En stor smakexplosion i en liten skål. Det var den godaste soppa jag någonsin blivit serverad. Vi åt alla under andakt och det var bara att konstatera att Bergen Fjord Adventures vet precis vad de gör. Krabborna med mjukt skal som serverades till soppan var bara den lilla extra  ingrediensen som satte pricken över i:et.

Lunchen ute på klippan i Bergens skärgård kan bara beskrivas som himmelsk. Att vi dessutom hade en fin och solig höstdag när vi var här gjorde ju inte heller saken sämre. Jag kommer alltid minnas den här dagen och när jag tänker tillbaka på mina dagar i Bergen är det smakerna från den här autentiska matupplevelsen jag minns allra mest. Smaken av fjord och hav.

Bra att veta om Bergen Fjord Adventures

Tid och plats: Året runt. Turen tar 3,5- 4 timmar. Upphämtning och lämning sker i Bergens hamn. Vid dåligt väder finns en alternativ plats att stanna på ute i skärgården där man kan sitta under tak.

Pris: Priset ligger på 1495/nok pers och då ingår fjordsafari, mat och 2 glas dricka. *Priser gäller för grupper på mins 8 pers. Om ert sällskap inte är fulltaligt men ändå vill göra den här utflykten går det att anmäla sitt intresse och göra den ihop med andra. För mer info titta in på Bergen Fjord Adventures hemsida.

Rolig detalj: Ni har väl inte missat programmet Paul Hollywood bakar jorden runt på TV4 play. I ett av avsnitten i säsong 2 besöker han Bergen och åker med Bergen Fjord Adventures på en privat tur.

Resan var en del av en pressresa som arrangerad av Innovation Norway (Fjord Norway, Visit Bergen och Region Stavanger).

6 reaktion på “Bergen Fjord Adventures – ett äventyr från fjord till mun

    • Hej!! Det är klart jag gör :). Vad kul att du hittat tillbaka. Verkligen jätteroligt. Jag bloggar fortfarande och det är fortfarande mycket fokus på restauranger.men Idag är jag dock mer tydlig med min nisch. Vilket känns bra, det känns som att jag hittat min grej. Jättenyfiken på vad du tycker. Kram.

    • Ja detta var verkligen en matupplevelse över det vanliga. Tack så mycket Anna. Just sånt här tycker jag är lite extra roligt att fotografera. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *