8 mindre kända platser, sevärdheter & gömda pärlor i Riga

Resan var en del av ett reklamsamarbete med Riga Live & Nordic TB

På min senaste resa till Riga i början av januari tog ”Riga Explorers Club” med mig på en spännande guidad ”citywalk” genom stan. Eftersom jag varit i Lettlands huvudstad en gång tidigare hoppades jag på att jag nu skulle få se några av stadens mindre kända platser, sevärdheter samt gömda pärlor. Så blev det! 

Populära sevärdheter i all ära, men jag har alltid dragits till det som finns på andra sidan vägen som inte får riktigt lika mycket uppmärksamhet. Det som är udda och ovanligt har alltid varit min melodi och är det som verkligen fångar min uppmärksamhet när jag är ute och reser. Därför var det lite extra kul att hänga med ” Riga Explorers Club” som inte verkade ha några som helst planer på att ta mig med på en vanlig promenad genom stan.

 

1. Art Nouveau District. 

Promenaden började i Art Nouveau District. Ett område som blivit känt p.g.a sina många byggnader i jugendstil. Art Nouveau eller jugendstil som det också heter är en unik arkitektstil på hus och byggnader som var populärt i början av 1900-talet. I Riga hittar man flera unika byggnader i jugendstil som bl.a känns igen av sina överdådiga husfasader med utkarvade lejon, drakar, ansikten, kvinnokroppar och blommor. Man kan säga att varje byggnad i jugendstil är som ett unikt konstverk.

I Art Nouveau District promenerade vi förbi flertalet byggnader med fascinerande fasader i pastellfärger med unika detaljer. Jag studerade husfasaderna noggrant och förvånades av dess många detaljer och hemligheter. Vissa byggnader i området är verkligen helt makalösa och ligger på gränsen till vad man kan kalla för galenskap. Kanske är det just därför detta området i Riga är så fascinerande.

Missa inte de kända byggnaderna på Elizabete-gatan 10a och 10b. Dessa ritades av Mikhail Eisenstein som var en av Rigas mest framgångsrika jugendstilarkitekter. När man är i området ska man också passa på att besöka Art Nouveau Centre som är ett museum tillägnat jugendstilen. Själv hade jag tyvärr ingen tid att besöka muséet, men fick beundra den mäktiga trappan i hallen, dit vi gick för att värma oss en stund innan vi fortsatte vår ”citywalk”.

 

2. Bergs Bazaar

Bergs Bazaar är ett område av innergårdar i Riga som jag faktiskt aldrig hade hört talas om tidigare. Ingen älskar att hitta gömda pärlor mer än jag så jag uppskattade verkligen att ”Riga Explorers Club” tog mig till ett för mig helt outforskat område.

Porten vi gick igenom för att komma till Bergs Bazaar låg bredvid en butik som specialiserat sig på unika kartor. (Karsu Veikals Map Store är en drömbutik för alla som älskar geometri och att resa) På insidan av porten var allt tyst och stilla. Jag kunde inte låta bli att undra om jag kommit till Rigas bäst bevarade hemlighet. På innergårdarna vid Bergs Bazaar som jag nästan fick ha helt för mig själv fanns allt från butiker, mysiga caféer och restauranger till en undangömd staty. Vi gick in på restaurang Burzurgs för en kopp kaffe.

 

3. Splendid Palace

Om alla biosalonger såg ut som Splendid Palace, skulle jag definitivt tänka mig att gå på bio oftare. Biosalongen är verkligen något alldeles extra både exteriört och interört. Min bloggkollega That Swedish Traveler poserade utanför entren.

 

 

4. Riija konceptbutik

Riija är konceptbutiken för den som gillar unika hantverk, coola prylar och lettiska designerprodukter. Här hittar man allt från lettisk tvål till hipp inredning och hantverk skapad av lokala lettiska designers. Du kan också köpa dig en egen fantastisk och unik krona om du känner dig som en okrönt drottning.

 

5. Gömda pärlor inne i Riga Central Market

Eftersom vi egentligen befann oss i Riga på en matresa kunde vår guide förstås inte låta bli att ta oss med till Central Market. Den enormt stora och berömda saluhallen som består av 5 st. kupoltak som från början byggdes som zeppelinarhangarer. I varje sal finner man avdelningar för olika råvaror som grönsaker, fisk, kött och ost. Här inne hade jag varit ett flertal gånger tidigare men den här gången var första gången jag besökte saluhallen tillsammans med en lokal expert som kunde peka ut saluhallens bästa ”foodgems” samt de lite mer ovanliga och bisarra produkterna som t.ex cannabis choklad.

 

6. Ett litet japanskt monument i parken

Visst är det lite otippat med ett japanskt monument mitt i Rigas snötäckta park. Men visst är det vackert. Vi promenerade även förbi monumentet av den ryska författaren Alexander Pushkin.

 

7. Cat House

Promenaden fortsatte till gamla stan där vår guide bad oss att blicka uppåt mot taket på byggnaden vi gick förbi. Vi befann oss vid det mytomspunna katthuset som är känt för att vara en av Rigas ikoner och som pryder många vykort från staden. Huset har fått sitt namn efter de två svarta katter som sitter på toppen av två torn på den gula byggnaden. Bakom dessa katter finns en minst sagt lustig historia. Som vanligt med folksägner finns det flera olika varianter av historier men en av dem går ut på att den rike köpmannen som ägde huset kom i bråk med stora gillet. Han köpte då de två arga katterna i koppar och placerade dem på husets torn med deras bakdelar vända mot stora gillets byggnad. Detta var förstås förfärligt förargande för stora gillet men de kunde inte göra något åt saken.

 

8. Swedish Gate

Vid svenskporten som en gång i tiden satt ihop med muren som omringade staden avslutas promenaden och vi blir vi lämnade att fortsätta utforska staden på egen hand. Den här intressanta platsen vars namn troligtvis härstammar från den tiden Sverige regerade över Riga är bl.a. känd för att ha varit bostad till stadens bödel. Han sägs ha bott i huset över muren och han hade som ritual att hänga upp en röd ros i fönstret varje dag före en avrättning. Som tur var såg vi ingen röd ros i fönstret den här dagen. Vi kunde i lugn och ro promenera vidare genom gamla stan. Läs också reportaget- Skattkarta till Rigas guldkorn.

Information om Riga Explorers Club & Eat Riga

Vill du också gå en guidad stadspromenad i Riga? Riga Explorers Club (Eat Riga) har flera olika stadspromenader, cykelturer samt spännande matpromenader att välja bland. Spana in deras hemsida för att hitta en guidad tur skräddarskydd för dina önskemål samt hitta mer information om de olika stadspromenaderna.

Hitta Hit:  Riharda Vāgnera iela 14, Centra rajons, Rīga

Resan var en del av ett reklamsamarbete med Riga Live & Nordic TB

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *