Den ultimata ”gastroguiden” till Brno

Vad känner ni till om Brno, Tjeckiens näst största stad? Ska jag vara helt ärlig så visste jag inte så mycket innan jag kom dit. Men efter en dag tillsammans med gastroexperten Lukáš Hejlík som personlig guide, vet jag nu att Brno är ett riktigt ”gastromecka”. En lysande matdestination som alla ”foodies” genast bör märka ut på kartan. 

 

Låt oss börja med att presentera Lukáš Hejlík: som är en tjeckisk skådespelare, bloggare, influencer samt författare till den storsäljande gastroboken ”Gastronadšenec Lukáš Hejlík 365” där man finner 365 fantastiska tips på ställen att äta på runt om i Tjeckien. Lukáše var vår personliga guide en utav dagarna i Brno och det blev en heldag helt i gastronomins tecken.

Jag älskar verkligen hans bok, trots att jag inte kan läsa ett ord i den (tyvärr endast utgiven på tjeckiska). Det jag fastnade för i boken var själva upplägget, bildspråket och att man kan samla klistermärken för att visa upp hur många av restaurangerna i boken som man har besökt. Vissa idéer är så bra att man nästan önskar att man kommit på dem själv. Dessutom är jag säker på att alla restauranger, bistros och caféer som är omnämnda i boken är pålitliga val för den som söker en hög standard.


Resan var en pressresa arrangerad av visitczechrepublic.com


Snabbfakta om Brno:

Brno är Tjeckiens näst största stad och är belägen i södra Moravia (Mähren) där den är regionens största stad. Brno är bl.a. känd för sin mix av historisk arkitektur som blandats med det moderna samt att vara den enda staden i Tjeckien som är en del av ”UNESCO Cites of Music”, detta pga de många musikfestivaler som äger rum under året. Som gastrostad är Brno definitivt en stad att räkna med och det finns fullt av ställen som erbjuder kulinariska upplevelser likaväl som en riktigt bra kopp kaffe eller lokalt vin från de närliggande vingårdarna i regionen Moravia. Visste ni förresten att det är mer vanligt att dricka vin i Moravia än öl som man annars kanske oftast förknippar med Tjeckien?

Vill ni veta mer om Brno ska ni definitivt kolla in dessa websidor:

gotobrno.cz/en

gotobrno.cz/en/taste-brno/


Gatro City Tour i Brno med Lukáše Hejlíka

 

Vår dag i Brno tillsammans med Lukáš började tidigt på morgonen med att besöka ett frukostställe som specialiserat sig på äggrätter samt ett riktigt ”it-kaffeställe” som antagligen serverade stans bästa kaffe. Vid lunchtid blev det ramen med tjeckiska influenser samt ett besök på ett väldigt annorlunda tårtbageri. När kvällen nalkades fortsatte japantemat med sake, sushi och izakayarätter på en nyöppnad japansk restaurang. Sist men inte minst besökte vi Brnos mest excentriska bar som pga sitt nytänkande koncept nästan lika gärna kunnat ligga i Japan.

Vi fick även äran att träffa flera av ägarna till de fantastiska restaurangerna som vi besökte och wow, vilka eldsjälar dessa människor är. Unga drivna människor som brinner för det de gör står bakom framångskonceptet. Deras driv lyser verkligen igenom i det de gör och fortsätter lysa hela vägen fram till gästens tallrik. Det är en ära att få ha träffat dessa människor och jag kan bara hoppas att min kärlek till det jag gör i att förmedla i text och bild kan lysa tillbaka hälften på samma sätt som deras.

 

# EGGO

Äggrätter när de är som allra bäst. Kom hit för frukost, brunch eller sen lunch och frossa i läckra äggrätter. Eggo var från början en food truck men har gått över till en fast lokal utan hjul. De flesta kommer hit för att ta ”take away” men det finns ett fåtal sittplatser i den lilla lokalen samt en uteservering om man vill slå sig ner och äta sin äggrätt på plats. Förutom ägg i alla möjliga kreationer finns äggmackor, laxrätter och massa annat gott. Jag slog till på en ganska ovanlig äggrätt, pocherad äggvita med parmesan och krämiga äggulor i mitten samt knaprig bacon vid sidan om som serverades i ett tjusigt cocktailglas.

Dvořákova 12, 602 00 Brno-střed

 

# MONOGRAM ESPRESSO BAR 

”IT”-kaffestället Monogram serverar stolt Brno´s bästa kaffe vars bönor kommer från noggrant utvalda rostare från både Tjeckien och andra länder. Här serveras espresso och cappuccino men också filtrerat kaffe. Det finns naturligtvis även alltid något sött till kaffet som t.ex urgoda chokladbakelser.

12, Kapucínské nám. 310, 602 00 Brno-střed

 

# RAMEN BRNO

Ramen Brno är ”street food restaurangen” som utmanar det japanska köket med att kombinera smakerna i en klassisk ramen med de mest populära och klassiska tjeckiska smakerna. En kombination som visade sig vara oväntat lyckad på gränsen till genialisk. Handgjorda nudlar som görs på plats, marinerade ägg, välsmakande buljonger och långkok, får det att vattnas i munnen. Dessutom är lokalen som restaurangen ligger i riktigt cool.

 Václavská 16, 603 00 Brno-střed

 

#  (SORRY pečeme jinak) – SORRY WE BAKE DIFFERENTLY 

”Ledsen, men vi bakar annorlunda” är tårtbageriet i Brno som sticker ut hakan. Men ett dugg ledsna för det är de knappast. Konditorn Šárka Divácká driver inte bara Brno´s mest uppseendeväckande bageri hon har dessutom synts i TV i den tjeckiska versionen av Master Chef där hon gett deltagarna tårtutmaningar som de sent kommer glömma. Låt oss säga så här, jag är ingen ”tårtmänniska” men Šárkas tårtor är fantastiska, välgjorda och inte ett dugg tråkiga. På Sorry pečeme jinak hittar man helt underbara tårtkreationer, lika vackra som färgglada. Alla ingredienser som används i tårtorna är dessutom tillverkade helt från grunden vilket man verkligen kan känna i smaken. När jag fick välja tårtbit föll mitt val på den gröna skogstårtan ”the forest cake” som hör och häpna toppas med en torkad gräshoppa. När vi frågar varför den toppas med den här ovanliga ingrediensen berättar Šárka att tårtan baserats och inspirerats av en tjeckisk folksaga där gräshoppan väver samman sagan med tårtan. Om det inte är ovanligt så vet jag inte vad som är det..

Křídlovická 32/1, Staré Brno, 603 00 Brno-střed,

 

# MANYA SUSHI & SAKE IZAKAYA

Den japanska drycken sake flödar rent ordagrant (över koppen ner på fatet) på den japanska izakayan Manya. Detta är en japansk tradition som hänvisar till gästvänlighet och överflöd. Överflöd av både mat och dryck är precis vad vi också får under restaurangbesöket. Sushi, dumplings och japanska izakayarätter kombineras med husets ”funkiga” naturviner som t.ex Pet nat och Umami nectrac funky cuvéé. Naturviner är ju också ett fenomen som är väldigt stort i Japan, så dessa ”parings” var oerhört intressanta och höjde hela middagen till en galet hög nivå. Riktigt bra japansk restaurang som drivs av två unga sushikockar med riktiga eldsjälar.

 Průchodní, 602 00 Brno-střed

 

# JUST WINE

Just wine som är en kombinerad vinbutik och vinbar har ett stort och roligt utbud av intressanta naturviner både från trakten och från fjärran länder. Kom hit för att prova ett glas lokalt vin från trakten eller köp med en flaska. Det finns ett pris för att dricka vinet på plats och ett annat pris för att köpa med sig flaskan hem. Här kan man göra riktiga vinfynd och få chansen att prova på vin man förmodligen skulle ha missat annars.

Zahradníkova 28, 602 00 Brno-střed

 

# SUPER PANDA CIRCUS

Super Panda Circus i Brno är en fantasifull, excentrisk och nyckfull cocktailbar som bjuder på ett annorlunda drinkkoncept där du bl.a får spela ett karaktärsspel innan du får din drink. Stället är en färgsprakande cirkus fylld med överraskningar och en hel del galenskap. Men det är inte helt lätt att hitta dit. Det finns nämligen ingen stor skylt utanför som avslöjar att det gömmer sig en fantasifull cocktailbar på insidan. Håll istället utkik efter en dörr bakom sammetsgardiner med en symbol av en maskerad panda. Bredvid dörren sitter en liten ringklocka. Om du hittar ingången ska du inte tveka en sekund att ringa på. Du kommer inte att ångra dig. Läs mer här om mitt besök på Super Panda Circus.

Šilingrovo nám. 257/3, 602 00 Brno-střed

 

# (BAR který neexistuje) THE BAR THAT NOT EXIST

…… betyder ” the bar that not exist” och är en cocktailbar som specialiserat sig på whisky. Tyvärr fick jag själv aldrig chansen att besöka insidan på den här spännande baren vars namn genast gjorde mig nyfiken. Men jag är säker på att den här baren definitivt är ett ställe som man bör besöka när man befinner sig i Brno.

 Dvořákova 1, 602 00 Brno-střed

 

# RETRO CONSISTORIUM 

En annan av kvällarna i Brno åt vi middag på restaurang Retro Consitorium. Den här restaurangen passar lite extra bra för den som verkligen uppskattar mat & dryck i kombination, vilket är deras specialitet. Vi åt en trerätters middag med tillhörande dryckesmeny. Vad sägs om ankpaté med pistage och saffranschutney till förrätt, hjort  med semlina gnocchi och krämig sås till huvudrätt samt en hemlagad ”honey cake” till efterrätt. Samtliga rätter serverades med noga utvalda tjeckiska viner. En riktig höjdare kan jag lova.

Mečová 356, 602 00 Brno-střed

 

Läs även: 8 rysliga, gåtfulla & mystiska platser att besöka i Prag till Halloween 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.