Min ”överlevnadsguide” med bästa tips på saker att hitta på hemma

Det är som det är… och det finns inte så mycket vi kan göra åt den saken. Förutom att sätta en fot framför den andra och försöka att vakna varje morgon med nytt hopp samt fortsätta drömma om framtiden. Att inte ge upp utan istället göra det bästa av situationen. Detta är min egen ”överlevnadsguide” med tips på kreativa saker att göra hemma under den här ovanliga tiden vi hamnat i.

 

Jag ska inte sticka under stolen med att jag har och har haft det rätt jobbigt under de senaste veckorna som gått. Jag har blivit uppsagd från mitt arbete där jag arbetat i 13 år och som jag byggt hela mitt liv och livsstil runtomkring. Att jag dessutom gått miste om flera planerade resor och reseuppdrag har också lett till att det känns lite extra tungt just nu. Man kan säga att jag inte bara förlorat ett jobb utan två. Detta är illa nog kan man tycka men långt ifrån det värsta. Det värsta för mig just nu är tyvärr istället att jag periodvis upplever en oerhörd rädsla för att sjukdomen ska gripa tag i mig eller någon i min närhet. Rädslan blir så stor att jag ibland tappar kontrollen och upplever att jag inte kan andas. Att jag inte får in någon luft i mina lungor. Det har hänt att jag vissa dagar blivit helt paralyserad av skräck, gråter och inte orkar ta mig för någonting. Men…. jag vet att jag måste fortsätta kämpa och försöka vara positiv. Det kommer att bli bättre. Det kommer till och med att bli bra. Till slut blir det så. Under tiden tänker jag sysselsätta mig med saker som gör att jag mår bättre. Jag kommer att lära mig nya saker och riktigt grotta ner mig i vissa specialämnen. För är det något jag är bra på så är det just det. Det gäller bara att jag väljer att göra det i något som är bra. Detta är min egen överlevnadsguide med tips på saker som man kan passa på att göra just nu.

 

Lär dig något nytt

Att grotta in sig helt i något ämne som man redan är intresserad av kan faktiskt vara något av det bästa man kan göra just nu. För kunskap är aldrig någonting som man kommer att ångra senare eller känna att det var ett onödigt tidsfördriv. Oavsett om du är nybörjare eller har viss förkunskap i ämnet du väljer så är det bara att ta tillfället i akt och börja. Det kan vara allt från att lära sig ett nytt språk till att börja måla.

I mitt fall har jag valt att helt snöa in mig på vinkunskap. Detta val av ämne beror delvis på att jag sökt in till en sommelierutbildning till hösten, som jag hoppas komma in på. Varför då inte börja redan nu och lära så mycket som möjligt. Men det finns ytterligare en stor anledningen till att jag valt att grottna ner mig i just i vinets värld och det beror på att detta är ämnet som knyter ihop mina andra stora passioner i livet, nämligen min kärlek till resor och mat. Allt hör samman och jag tror att jag kommer att kunna dra mycket nytta av min kunskap i framtiden både i mitt yrke som kock och i min roll som resebloggare. Vad vore livet utan resor, mat och vin? Inget vidare kul om ni frågar mig. Förutom att bli expert på vin när jag studerar ämnet, känns det som att jag besöker vingårdarna i italienska Pimonte och i franska Bourgogne i fantasin. En dag i framtiden hoppas jag på att få besöka dessa platser i verkligheten. Det drömmer jag om just nu.

 

Tips för dig som också vill lära dig mer om vin 

 • Läs boken ”Vinexpert på 10 veckor” av Håkan Andersson
 • Ha lärorika vinprovningar hemma online med olika teman varje vecka tillsammans med den duktiga sommeliern Maya Samuelsson & Vinkällan
 • Köp tjänsten Masterclass där du får lektioner i ”Wine Appreciation” framför datorn av mästaren själv James Suckling. (Finns förövrigt hur många ämnen som helst här att fördjupa sig i som t.ex matlagning med Gordon Ramsey eller skådespeleri med Natalie Portman.)
 • Läs boken ”Vinet & maten : Grunderna, idéerna, det perfekta mötet ” av Michel Jamais för att bli expert på att kombinera mat med vin. 

 

# Skapa din egen oas

Nu råkar jag inte själv ha turen att bo i en lägenhet med balkong eller uteplats (vilket hade varit väldigt bra att ha just nu) men om jag hade det skulle jag engagera mig mer än någonsin i att skapa min egen lilla oas. Jag har sett många roliga och kreativa foton på instagram och på facebook på sista tiden där folk gjort sitt yttersta för att skapa semesterkänslan fast på hemmaplan. Allt från bambuklädda balkongräcken med parasoller och solstolar till tropisk djungelgrönska med hängmatta samt små egna odlingar. Tänk lite utanför boxen och överdriv mer än gärna.

Nu har jag ju som sagt inte själv någon balkong eller uteplats att inreda men det hindrar mig inte. Under soliga dagar tar jag med filtar, kuddar och picknickorgen ut och installerar mig under favoriträdet på gården. Detta kommer jag att fortsätta med i sommar och tänker att jag ska fixa picknickar med olika typer av teman, från franskt till orientaliskt. Skulle du inte ha någon fin gård att utnyttja kanske det finns någon plats i närheten där du bor. Kanske har du ett fönster hemma som du kan inreda på något kreativt sätt och öppna upp under soliga dagar. Ibland får man ta det man har.

 

Mina bästa tips för att skapa en egen oas i solen

 • Klä insidan av balkongräckerna med bambu och fixa en plats i solen med solstolar eller en mysig hörna med kuddar och filtar där du kan ligga och sola/vila/läsa böcker.
 • Inred balkongen eller uteplatsen med gröna växter och palmer samt eget odlade örter och chilifrukt.
 • Inred din balkong som om den låg i Paris med franskt cafébord och stolar samt föremål och tavlor som för tanken till Paris.
 • Har du en stor uteplats eller trädgård så utnyttja den till max. En sommar när jag bodde i en annan lägenhet köpte jag billiga sängar på Ikea och klädde dem i plast. Sen fixade jag kuddhörna och himmelsäng på terassen nästan helt under bar himmel. (Nej det höll inte då länge men vad gör det nästa sommar?) Det är nu i år vi behöver en sådan här plats på hemmaplan.

 

# Satsa på träning

Hur kämpigt det än kan känns i början att komma igång, så mår man alltid bättre i slutändan av att röra på sig. Ut och gå, spring i skogen eller hitta en träningsform hemma i ditt egna vardagsrum framför tv:n som funkar för just dig. För mig har pilatesyoga och meditation blivit en stor tröst. Yogan och meditationen gör mig lugn och ända sedan jag började med pilates upplever jag att min kropp blivit så mycket starkare. Jag varvar hemmaträning framför tv:n med att träna i små grupper i pilatesstudion där jag vanligtvis brukar träna samt promenera ute i naturen.

 

Mina tips på att komma igång med träningen

 • Ta långpromenader ute i naturen
 • Prova yoga och pilates hemma i vardagsrummet framför TV-soffan. Finns mängder av gratisvideos på Youtube eller så kan man skaffa tjänsten Yogobe som erbjuder en mängd olika träningsformer men framför allt är riktigt bra om man vill hålla på med yoga och meditation.
 •  För mig har piltes blivit den mest älskade träningsformen på kort tid. Om du inte testat tycker jag absolut du borde ge det en chans. Träningen har aldrig känts roligare, lättare och gett mer resultat tidigare än vad jag upplever just nu.

 

# Laga mat du blir glad av

Jag älskar både att äta mat och att laga den. Av den enkla anledningen att mat gör mig glad. Att det är bra för kroppen att äta nyttig kost är ju såklart allmänt känt, men jag tycker också att det är minst lika viktigt just nu att äta mat som man blir glad av. Fortsätt äta dina grönsaker och chiafrön men fortsätt också njuta av härliga maträtter. Det finns oändligt många resor man kan göra enbart genom att njuta av god mat.

 

Mina bästa tips för roligare matlagning och middagar

 • Fixa temaveckor eller temamiddagar hemma och laga allt från italienskt till japanskt.
 • Överaska din partner med en trerätters middag till helgen eller låt varje familjemedlem bidra med en egen rätt.
 • Förstärk gärna middagsupplevelsen med inredning och musik. Lagar ni t.ex en italiensk middag tillsammans, sätt gärna på italiensk musik i bakgrunden och duka bordet med rutig duk samt chiantiflaskor med levande stearinljus.
 • Som extra bonus kan man skriva ett litet menykort och lägga på bordet med rätterna som kommer att serveras under kvällen. Ät, njut, spela spel och umgås. Sitter du själv kanske du kan koppla upp dig med någon vän online.

 

# Skicka ett ”Care package” till vänner eller kollegor

En fin sak att göra som inte bara ger dig själv glädje är att skicka vidare en god gärning i form av ett såkallat ”care package”. Det var Daniela från resebloggen Discovering the planet som kom med idén och startade det här fenomenet bland oss resebloggare. Grundprincipen är att skicka ett paket med något som man vill ge till någon annan samtidigt som en helt annan person gör det samma för dig. Samla ett gäng med vänner eller kollegor som vill vara med. På Danielas blogg kan ni läsa mer om hur det går tillväga här. Jag skickade ett paket till Towe från Come fly with me fyllt med en engelsk afternnoon tea i miniformat och jag själv fick ett paket i brevlådan från Lite mera rosa där jag bl.a fick ett träd planterat i Etiopien (som en förening mellan mig och henne för alltid) samt lakrits från Karamello i Lidköping.

foto: Comeflywithme.se

 

# Skriv & dokumentera 

Har du någonsin funderat på att börja blogga tycker jag verkligen att ”nu” är den rätta tiden att starta ditt projekt. Mitt bästa tips när man startar en blogg är att man alltid ska utgå från sig själv och saker man känner passion för. Välj ett ämne som ligger dig varmt om hjärtat oavett om det är ditt husdjur, matlagning eller vandring. Det kommer att lysa igenom att du älskar det du skriver om. Ett annat sätt att skriva av sig på ett mer privat sätt är att skriva traditionell dagbok. Dokumentera dina dagar och hur du upplever den här svåra tiden samt skriv listor på vad du drömmer om samt är tacksam över.

Du kan också satsa på en mer modern bulletjournal där du genom ord, illustrationer och bilder skapar din helt egna stil. Det var Ida på min favoritblogg Adaras som fick mig att få upp ögonen för detta fenomet. Läs mer på hennes blogg om hur man kommer igång med en Bulletjournal här. Idas blogg är verkligen så bra och hon har alltid varit en stor inspirationskälla för mig.

 

Tre sätt att skriva och dokumentera

 • Skriv traditionell dagbok
 • Låt kreativiteten flöda i en Bulletjournal
 • Starta en blogg

 

# Fotografera

Så länge vi får lov tycker jag att vi ska ut och gå i den friska luften. Ta med kameran nästa gång och fotografera blommor, fåglar och andra vackra ting på vägen. Du kommer snart märka att det finns otroligt mycket intressant att fånga med kameralinsen. Det enda du egentligen behöver för att börja är en kamera.

 

Tips på att bli bättre på att fotografera

 • Vill du bli bättre på att fotografera eller lära dig lite om grunderna så har Moderskeppet många gratis onlineutbildningar för nybörjare. Vill man sedan fördjupa sig kostar ett abonnemang med alla kurser 129kr/månaden.
 • Jag bildbehandlar alla mina foton i Lightroom för att få dem precis som jag vill ha dem. Detta är båda kul, kreativt och får bilderna att bli superfina.
 • Jag fotar också alltid i formatet RAW för att kunna ändra och leka med dem så mycket som möjligt i Lightroom i efterhand.

 

# Läs böcker 

Läs den där fantasyboken som stått i bokhyllan och samlat damm ett helt år utan att du har öppnat den eller passa på att fylla bokhyllan med nya intressanta böcker.

 

Böcker jag rekommenderar just nu

 • Megan Hess fantastiskt illustrerade böcker Paris & New York
 • Fantasyböckera om Guldkompassen av Philip Pullman
 • Under vintergatans alla stjärnor skriven av Camilla Davidsson. Den här boken handlar om utarbetade Emma från Stockholm som bestämmer sig för att vandra pilgrimsleden Camino de Santiago de Compostela i Spanien.
 • 100 balla saker att göra i Skåne 2018-2019 skriven av Walle Westesson och handlar om precis vad det låter som 100 balla saker att göra i Skåne

 

# Skaffa en ny tradition

Din nya tradition kan i princip vara vad som helst bara den görs regelbundet en dag i veckan/månaden samt får dig att bli på bättre humör.

 

Tre tips på nya traditioner hemma du kan införa redan nu

 • Inför en bakdag eller en exprimentell matlagningsdag då du lär dig baka eller laga något helt nytt som t.ex knäckebröd, koreansk kimchi eller ett franskt bakverk.
 • Börja med klassiskt afternoon tea hemma precis som man gör i England (t.ex på söndagar). En kopp te, nygräddade scones, shortbread och lemoncurd kan göra underverk i själen.
 • Varför inte fixa en härlig brunch till familjen en gång i veckan/månaden där du dukar upp matsalsbordet med härliga brunchalternativ som t.ex fruktjuicer, smoothies, avocadotoast, svampfyllda omeletter eller nygräddade pannkakor.

Der här inlägget innehåller enbart mina personliga tips och är inte sponsrat på något sätt.

Har ni fler tips? Fyll gärna på med ideer i kommentarsfältet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *