En resa till Lake District i Beatrix Potters fotspår

Det var en gång fyra små kaniner med namnen Flopsy, Mopsy, Cottentail och Peter. Beatrix Potters saga om den lilla kaninen Peter Rabbit som bär en blå jacka och hittar på bus i grannen Mr. McGregors trädgård, har blivit en älskad karaktär av både stora och små i över hundra år.Besök platserna där sagorna fick liv och vandra i naturen som gav inspirationen till Beatrix Potters illustrationer. Besök hennes älskade hem Hill Top, titta in i hennes skrivarstuga och glöm för all del inte se efter om det lurar några busiga kaniner i grönsakslandet eller om någon i familjen Kitten ligger och spinner någonstans inne i huset. Efteråt kan man ta en pint eller kopp te på Tower Bank Arms som Beatrix illustrerade i sagan om Jemima Puddle-duck eller varför inte säga hej till Peter och alla hans vänner på helt underbara World of Beatrix Potter.

Den här resan var en pressresa med Visit Lake District och VisitBritain

Vem var Beatrix Potter?

Många känner kanske redan till författarens namn och i synnerhet då man också nämner Peter Rabbit (som vi här i Sverige av någon anledning valt att döpa till Pelle Kanin) men efter att ha hört mig för i min omgivning kan jag ändå konstatera att långt ifrån alla har stenkoll på Beatrix Potter.

Vem var då Beatrix Potter. Jo, hon var en brittisk författare och illustratör som levde mellan 1866-1943. Hon föddes i London men levde i Lake District under större delen av hennes senare liv. Allra mest känd är Beatrix Potter för sina underbara barnböcker med illustrationer av djur i kläder. Några av dem känner vi igen som Peter Rabbit, Jemima Puddle-Duck, Tom Kitten och Mrs Tiggy-Winkle m.m. Men förutom att vara skaparen till en av världens mest kända kaniner var hon även illustratör, affärskvinna, forskare (i svampsporer), markägare, fåruppfödare och naturvårdare m.m. Hon var en kvinna med många intressen och talanger.

Beatrix Potter köpte gården Hill top med pengar som hon delvis fått från royalties för hennes böcker. Hon tillbringade mycket tid på gården. Att Hill Top blev Beatrix tillflyktsort hade delvis att göra med en tragedi som skedde i hennes liv 1905. Hon förlovade sig då nämligen med sin förläggares son Norman Warne, men han dog sorgligt nog bara några månader efter deras förlovning. Hill Top blev Beatrixs tillflyktsort de kommande åren. Men 1913 gifte hon sig med sin advokat William Heelis och de levde i Lake District de sista 30 åren av Beatrix liv med att föda upp får. Hon var då en av Lake Disticts största markägare, gårdsägare samt fåruppfödare. Vid sin död testamenterade hon sin mark, sina uppköpta gårdar och egendom till naturskyddsföreningen National Trust med villkoret att de skulle bevara och skydda marken. Det löftet höll National Trust och än idag finns naturen och gårdarna kvar i Lake District, precis som Beatrix ville ha det.Detta vissste du kanske inte om Beatrix Potter

  • Hennes böcker var ofta inspirerade av hennes verkliga älskade husdjur. Hon hade under sin livstid en hel rad med djur hemma.
  • Beatrix insisterade på att böckerna skulle göras i en mindre storlek, För att de skulle passa barnhänderna som skulle läsa dem.
  • Hon kokade sina kaniner: Ja, det gjorde hon faktiskt och även andra djurarter. Men naturligtvis först efter att de dött en naturlig död. Hon gjorde detta för att studera deras anatomi för att bli en ännu bättre tecknare och kunna illustrera djuren så som de faktiskt såg ut.
  • De stora bokförläggarna sa nej till att ge ut Potters första bok. Något de förmodligen kom att ångra efter succen. Potter bekostade istället sin egen utgivning av boken.
  • Beatrix Potter var en affärskvinna och tog patent på Peter Rabbit.
  • Hon gjorde även goda affärer på att börja sälja Peter Rabbit-dockor, Peter Rabbit brädspel och tapeter m.m
  • Beatrix Potter skrev en dagbok med hemliga koder som inte blev tydda föränns flera år efter hennes död.
  • Kate Middleton har ett avlägset släktband med Beatrix Potter
Den berömda Peter Rabbit

Peter Rabbit, en busig liten kanin med blå jacka och skor som ställer till problem i grannens Mr. McGregors grönsaksland är en älskad karaktär som är med i flera av Beatrix sagor. Den första boken ”The Tale of Peter Rabbit” utgavs 1902, och därefter skildras Peter i ytterliga fem böcker. Det har även gjorts flertalet filmer om Peter Rabbit som t.ex de modernare varianterna som Peter Rabbit (2018) och Peter Rabbit 2: The Runaway (2021). Missa heller inte filmen Miss Potter (2006) som är en skildning om Beatrix Potters liv.

Peter Rabbit var från början en saga skrivet i ett brev till ett verkligt barn och inte alls från början meningen att sluta som en bok. Brevet skrevs av Beatrix för att pigga upp en av hennes tidigare guvernanters barn som var sjukt.
10 platser att besöka i Lake District i Beatrix Potters fotspår

1. Hill Top Farm, Near Sawrey

Den mest ikonisika platsen att besöka i Beatrix fotspår i Lake District är utan tvekan Hill Top Farm i byn Near Sawrey som idag ägs av National Trust. För att komma dit från Windermere kan man ta den trevliga båtturen med Windermere Lake Cruises mellan pirarna Bowness – Ash Landing och därefter hoppa på Mountain Goat bus som därefter tar dig resten av biten fram till gården. På Hill Top farm ser allt nästan precis ut som Beatrix lämnade det. Som att hon bara tagit en promenad och strax ska komma tillbaka. I huset sprakar brasan och hemmet är fyllt med flertalet av Beatrix personliga ägodelar och möbler. Man kan beskåda allt från hennes vackra poslin, tekannor och koppar till dockhuset hon fick av sin första fästman Norman Warne som hon använde som modell för ”The Tale of two bad Mouses”. I fönsterkarmarna inne i huset ligger små barnböcker utspridda med tanken att man kan slå sig ner där en stund. Läsa om de tre kattungarna Moppet, Mittens och Tom Kitten i dess naturliga miljö som i sagorna även de bor på Hill Top. I Beatrix illustrationer känner man igen alla miljöerna innifrån huset, som att man hamnat mitt i en sagobok.


2. Beatrix trädgård & grönsaksland

Efter att man besökt Beatrix älskade Hill Top är det dags att titta närmare på omgivningen utanför och i synnerhet trädgården med grönsakslandet med en grön grind. Är inte även den här platsen identisk med flertalet av Beatrix illustrationer ifrån sina sagoböcker? Jag kan inte låta bli att undra om inte Flopsy, Mopsy och Cottentail lurar någonstans under rabarberbladen och att Peter gömt sig i trädgårdsvattenkannan precis som i boken.

3. Tower Banks Arms

Strax intill Hill top farm ligger puben Tower Bank Arms. En pub och värdshus med en historia som tar dig tillbaka ända till 1700-talet. Beatrix koppling till puben förutom att hon bara bodde ett stenkast ifrån var att hon lät illustrera den i sagan om Jemima Puddle-duck.
4. Near Sawrey

Det finns ett Near Sawrey och ett Far Sawrey. Hill Top farm ligger i byn Near Sawrey. Ett lantbrukssamhälle mellan Lake Windermere och Hawkshead. Ett flertal platser i byn användes av Beatrix Potter i hennes sagor. Near Sawrey har en pub, medan Far Sawrey har en kyrka, ett hotell och en pub. Det första man ser när man stiger av busshållplatsen i byn är den lustiga vägskylten med varning för kaniner. Som passande nog sitter placerad utanför ingången till Hill Top Farm.
5. Hawkshead

Missa inte att göra ett besök i den närliggande och charmiga byn Hawkshead som sägs ha förtrollat både William Wordsworth som gick i skola här samt Beatrix Potter som bodde i närheten med sin pittoreska charm. Det är inte svårt att förstå varför. Det ryker gemytligt från de gamla stenhusens skorstenar och kullerstensgatorna kantas av små butiker, tehus och pubar. Är man sugen på en kanna te i mysig miljö ska man inte missa ett besök på Ginny´s Teapot och letar man efter lokala närproducerade produkter att köpa med sig hem är Hawkshead Relish Company en underbar liten butik med ett enormt utbud. På Peter & Friends kan man shoppa souvenirer, på Grasmere Gingerbread kan man smaka på de berömda pepparkakorna från Sarah Nelson och efteråt om tid finnes ta en pint på puben Queens Head med anor från 1700-talet.

6. The Armitt museum, Ambleside

The Armitt Museum är ett kombinerat museum, galleri och bibliotek som ligger i staden Ambleside. På övervåningen finns en permanent utställning om Beatrix Potter. En utställning som berättar om Beatrix Potters liv och intressen utöver de som hon blev mest känd för. Förutom hennes berömda barnböcker hade hon ett stort intresse för naturhistoria, arkeologi, fossiler, svampsporsforskning och boskapsskötsel. På museét finns bl.a några av hennes teckningar på svampar som hon studerade. Ambleside är en trevlig marknadsstad i Lake district, med gott om restauranger, caféer, pubar och butiker. Missa inte att spana in unika Bridge house från 1700-talet som är byggt över Stock Beck. Under årtiondena som flytt har huset haft många olika användningsområden. Det har t.ex varit ett räknehus för Rattle Ghylls kvarnar, en tesalong, ett väveri, en skomakare, en stolmakare och även ett hem till en åttamans familj. Det sägs vara en av de mest fotograferade byggnaderna i hela Lake District.

7. The World of Beatrix Potter, Windermere on Bowness

En annan obligatorisk plats att besöka för alla Beatrix Potter fans på besök i Lake District är helt underbara ”The World of Beatrix Potter Attracion” i staden Windermere. Här får alla Beatrix Potters sagofigurer komma till liv. Roligt att besöka för både stora som små. I de olika rummen finner man Peter och alla hans vänner i dess rätta miljöer. Precis som att stiga rakt in i en magisk sagovärld. Det finns även en liten trädgård med en fascinerande staty samt Peters Rabbits blå jacka upphängd i grönsakslandet.


8. The New Laundry Café

The World of Beatrix Potter Attracion har även ett café vid namn The New Laundry café där man bl.a serverar Peter Rabbits morotskaka, afternoon tea samt sallad och grönsaker som odlas i Peter Rabbits garden.
9. Peter Rabbits & friends & The World of Beatrix Potter Attraction Shop

Är man på jakt efter Beatrix Potter souvenirer behöver man inte leta särskilt länge då de nästan finns överallt. I Windermer finns t.ex butkerna Peter Rabbit & friends samt The World of Beatrix Potters Attraction shop. Här hittar man fluffiga mjuka kaniner och andra mjuka djur med kläder samt en hel del riktigt fina samlarobjekt. Min resväska fylldes med tre nya små kanier som ska får flytta in i min bokhylla hemma.
10. Brockhole on Windermere

Brockhole on Windermere var den sista platsen jag besökte på min resa i Lake District i Beatrix Potters fotspår. Detta besökcenter består bl.a av Brockholes house med tillhörande historiska trädgårdar som en gång i tiden byggdes som sommarhus till den rika sidenhandlaren William Gaddum och hans fru Edith Potter som var kusin till Beatrix Potter. Enligt Beatrix Potters egna journaler var hon ofta på besök i huset och inspirerades av dess natursköna omgivning. Promenerar man omkring i området kommer man upptäcka de små skyltarna med skogens djur som påminner om Beatrix närvaro. På området finns även restaurang och café, lekplats, båtuthyrning, treetop treek en äventyrsbana i trädtopparna samt många andra familjeaktiviteter för stora som små.

Läs också: En ”Bridgerton-inspirerad” resa till Bath i England

We cannot stay home all our lives, we must present ourselves to the world and we must look upon it as an adventure – Beatrix Potter

Här tar min resa i Beatrix fotspår i Lake District slut. En resa som tog mig till fantastiska platser till vad som måste vara en av jordens mest underbara platser. Fler berättelser från mitt äventyr i mitt älskade Lake District kommer inom kort.


Den här resan var en pressresa med Visit Lake District och VisitBritain

2 thoughts on “En resa till Lake District i Beatrix Potters fotspår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.