De 10 mest annorlunda & knasigaste restaurangerna (som jag har besökt) i Europa

Dinera mitt bland gigantiska helgon- och änglafigurer, i ett f.d tropiskt badpalats, i en italiensk tvättstuga eller varför inte i baren där man en gång i tiden kunde betala sin nota i vilda djur. Beställ in vin i nappflaska, få din öl serverad från ett tåg eller varför inte låta ödet bestämma vilken drink du ska ha genom att spela ett nyckfullt karaktärsspel.1. Elfde Gebod, Antwerpen

Elfde Gebod är inte bara en restaurang som får besökarna att tappa andan av förvåning, utan är även Antwerpens äldsta och mest hyllade restaurang. Stället kallas även för ”The holy place in Antwerp” vilket inte är det minsta konstigt med tanke på inredning och miljö. Den spektakulära interiören liknar nämligen inte något annat. Här dinerar man tillsammans med gigantiska helgon-och änglafigurer, som omringar varje ledig yta av restaurangen. Slå dig ner med en belgisk öl bredvid ett altare eller en predikstol. Missa inte att beställa in deras kastrull med nykokta musslor med fänkål, vitlök och färska örter. Det sitter en skylt utanför som talar om att Elfde Gebod serverar stans bästa moules marinés.

Torfbrug 10, 2000 Anterpen, Belgien


2. Refuges des Fondues Paris

Refuges des Fondues är utan tvekan Paris knasigaste restaurang. Känd för sin ovanliga kombination av fonduer och vin som serveras i nappflaska samt att lokalen är så liten så att gästerna ordagrant blir tvungna att kliva över borden för att komma till sina sittplatser. Är man ute efter en annorlunda kväll i Paris får man inte missa att boka bord på den här knasiga men mycket unika restaurang i Montmarte som känns igen av att en nappflaska i guld pryder dörrens handtag. Setmenyn som består av ost-eller köttfondue med olika tillbehör har varit densamma sedan 1966 och fenomenet att servera vin i nappflaska kommer från tiden då man kunde undgå den skatt som annars tillkommer av den franska staten när man serverar vin på glas. Att istället servera vin i nappflaska var ett smart drag för att kunna kringgå lagen och kunna sälja vinet billigare till sina gäster. Det är dock högst oklart om det fortfarande är därför man serverar vinet på detta sätt?

17 Rue des Trois Fréres, Paris

3. Ahloa, Rotterdam

Dinera mitt bland övergivna rutschkanor och torrlagda bassänger i det f.d Tropicana som en gång i tiden var Rotterdambornas tropiska badpalats. Idag är det något slitna badpalatset omhändertaget och inhyser istället Aloha, en restaurang som passande nog storsatsat på ett ”low waste” koncept. Idén bygger på att arbeta högeffektivt för att minska matsvinnet. Detta gör man genom att redan från början använda sig av högklassiga råvaror efter säsong som kommer från närområdet. Man är också noga med att utbilda sin personal att bli experter inom områdena slow food & lågavfall. På menyn hittar man mindre mellanrätter som är perfekta att beställa in några stycken av för att dela på. Inte heller där behöver man oroa sig för matsvinnet. Rätterna som är små och vällagade skapar mersmak och nyfikenhet. Läs mer här: 10 coola saker att se & göra i Rotterdam

Maasboulevard 100 (Tropicana) 3063 NS Rotterdam


4. Super Panda Circus, Brno

Super Panda Circus i Brno (Tjeckiens näst största stad) är en fantasifull, excentrisk och nyckfull cocktailbar som bjuder på ett annorlunda drinkkoncept i en färgsprakande cirkus fylld med överraskningar och en hel del galenskap. Det är inte helt lätt att hitta till Super Panda Circus om man inte vet om att stället existerar. Det finns nämligen ingen stor skylt utanför som avslöjar att det gömmer sig en fantasifull cocktailbar på insidan. Håll istället utkik efter en dörr bakom tunga sammetsgardiner med en symbol av en maskerad panda. Bredvid dörren sitter en liten ringklocka. Bakom dörren gömmer sig en excentrisk miljö. Besöket börjar med ett spel där man först måste välja vem man vill vara utav 5 karaktärer. De olika karaktärerna ser man på stora tavlor upphängda i entréhallen. Vem väljer du att vara? En shaman, samuraj eller kanske en rocker? Efter att du gjort ditt val får du en pin med en symbol som står för din karaktär. Därefter är det dags att bege sig uppför den neonsprakande trappan som leder upp till cocktailbaren. När man väl sitter till bords fortsätter karaktärsspelet och man får en plattskärm framför sig där man ska läsa en berättelse om karaktären som man valt. Men berättelsen är långt ifrån färdigskriven utan istället är det du som gäst som ska skriva färdigt den genom att göra olika val och välja vilka vägar din karaktär ska gå i berättelsen. Man kan både välja att göra det rätta och följa den ofarliga vägen eller leva lite farligt, bryta mönstret och gå över till ”the dark side. I slutändan av just din berättelse kommer dina val att slutligen leda fram dig till just din drink ”ämnad för just dig”. Ett innovativt, kreativt och annorlunda sätt att beställa drinkar på.

Šilingrovo nám. 257/3, 602 00 Brno-střed, Tjeckien


5. Lavanderia Vecchia Trattoria, Berlin

Vad sägs om en 13-rätters avsmakningsmeny i en gammaldags italiensk tvättstuga i Berlin. Lavanderia Vecchia Trattori ligger inne på en mysig innergård inuti en förfinad industrilokal som tidigare varit ett tvätteri. Vackra broderade dukar och handdukar hänger prydligt upphängda på tvättlinorna i taket, noga fastspända med klädnypor. Avsmakningsmenyn betår av italienska rätter uppdelade i antipasti, primo, secondo och dolce. Middagssittningen börjar kl 19.30 och slutar runt 22.30. Priset är 60 euro/pers ink.1 flaska vin, mineralvatten, espresso och avec.

Flughafenstraße 46, 12053 Berlin, Tyskland


6. The Witchery, Edinburgh

The Witchery by the Castle är utan tvekan Edinburghs mest förtollande och mytomspunna restaurang. Det är också en av de mest exklusiva, lyxigaste och romantiska. Den 400-åriga köpmansbyggnaden strax intill Castlehill är omgiven av mystik där det finns dolda budskap, symboler och hemligheter överallt i rummens väggar och tak. Det är som att själva huset man sittar och dinerar i besitter en urgammal själ vars hemligheter aldrig helt kommer att avslöjas. Med andra ord är den här restaurangen väldigt annorlunda och unik. Desutom finns där mängder av dolda budskap och symboler att lägga märke till i inredningen som kan associeras till ockult och spirualitet. Namnet på restaurangen är nämligen som det låter inspirerat av de hundratals oskyldiga kvinnor som dömdes för häxeri strax intill vid Edinburgh Castle.

352 Castlehill, Edinburgh


7. Little Kook, Aten

Little Kook är en helt galen restaurang i Aten som även är lite av en kameleont. Här byter man nämligen tema och inredning nästan lika ofta som andra byter strumpor. Kommer du hit under en särskild helgtid som t.ex jul eller halloween kan du räkna med att man tagit tillvara på högtiden till fullo. Och om du istället skulle befinna dig i stan under övriga perioder under kalenderåret har du istället chans att få uppleva spektakulära teman som t.ex Mary Poppins, Pirates of Carabien eller Alice i Underlandet. När vi besökte Little Kook i slutet av november hade tomten och hans nissar precis flyttat in. Här snackar vi extraordinär och näst intill vulgär julpyntning med extra allt. Ett magiskt äventyr som skapar julmagi i frusna hjärtan och kan få vem som helst att börja tro på tomten igen.

Karaiskaki 17, Aten

 

8. Fairytail, Aten

I området Nea Filadelfia som är en förort till Aten, finns ett magiskt café som transporterar sina besökare rakt in i en sagovärld. På Fairytale möts man både av Disneyprinsessor, elaka häxor samt flera av karaktärerna från Alice i Underlandet. Dessutom serveras magiska brygder, giftgrön tvättsvamp samt desserter så stora så att de borde komma tillsammans med en varning. Den vita kaninen på utsidan av caféet visar att man kommit rätt. Ta ett djupt andetag och följ med in. Du kommer inte tro att det är möjligt, men vips så kommer du befinna dig i en saga.

Tripia 48, Nea Filadelfia 143 41, Aten9. In’t Aepjen, Amsterdam

In`t Aepjen är ingen vanlig bar. Det är en av Amsterdams äldsta barer från 1915 som också har en osannolik, knasig och vild historia. Enligt den mystomspunna legenden sägs det nämligen att sjömännen som anlände till hamnen kunde, om de saknade pengar betala sin mat och dryckesnota i exotiska djur (vilket oftast var i form av apor) som de tagit med sig ifrån sina långa expeditioner. In´t Aepjen betyder lite lustigt ”i apor” som antyder just att baren accepterade betalning i apor. Det sägs att baren tillslut blev så överfull av exotiska högljudda apor att gästerna tillslut började att klaga. Aporna fick flytta ut och hamnade i en stamgästs (som förbarmade sig över dem) trädgård, som enligt legenden sägs ha varit förlagan till Amsterdam’s Artis Zoo (som idag är Nederländernas äldsta zoo). Som tur är finns här naturligtvis inga levande apor kvar idag, men förvänta dig apor högt och lågt överallt i inredningen. Förutom att det är spännande med en bar med en vild historia bakom sig, så är det också en mycket gemytlig bar att besöka under barrundan i Amsterdam. Något att berätta om när man kommer hem.

Zeedjijk, 1, 1012 AN Amsterdam
10. Výtopna Railway, Prag

Ett tåg kommer lastat…med vadå? Jo, tjeckiskt öl och burgare så klart! Výtopna Railway är en rolig restaurang i Prag som inte bara serverar mat och dryck med hjälp utav tåg utan där hela restaurangen är som en enda stor tågbana. Du som gäst sitter mer eller mindre rakt i den. Tågspåren går kors och tvärs, över borden, bardisken, genom tunnlar och över broar. Naturligtvis har varje bord sin egen station dit tågen anländer med både mat och dryck med jämna mellanrum.

Václavské nám. 802/56, 110 00 Nové Město, Tjeckien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.