En självguidad ”Street Art-promenad” i Göteborg

Gillar ni som jag att titta på street art när ni är ute och reser? Tanken slog mig inte förrän helt nyligen att man inte alltid behöver resa så långt för att göra detta. Även min hemstad Göteborg har en hel del cool street art som är väl värd att spana in. Jag bestämde mig därför för att arrangera min egen självguidade steet art-promenad genom stan.  

 

Det finns som sagt en hel del cool steet art i Göteborg, utspritt i flera olika områden och stadsdelar. Därför har jag valt att dela upp mina ”street art-promenader” i flera kortare promenader samt spårvagnsutflykter. Gör en av dem, några eller varför inte allihop nästa gång du kommer på besök till Göteborg.

Att det finns så mycket street art i Göteborg har delvis något att göra med gatufestivalen Artscape 2016, då flera välkända street artartister från jordens alla hörn fick skapa konst på utvalda platser runt om i Göteborg. Flera av dessa konstverk fick vara kvar permanent och vi hoppas att de är här för att stanna. Dessutom verkar det på sista tiden ha poppat upp många ”friplank” i Göteborg. Aldrig förr har jag sett så många street artartister jobba live runt om i staden. Dessa väggar finner man bl.a vid Röda Sten, Svenska mässan och vid kanalen mitt emot Feskekyrkan.

 

 

Street Art promenad 1: Långgatorna & Majorna

Den första promenaden som också är min favoritsträcka, börjar på Järntorget. Promenera därifrån till Tredje långgatan 16. Här finner man promenadens första street artmålning med namn ”Djungel” skapad av Sebastian Amaya a.k.a.

Var uppmärksam i området runt Långgatorna, då ny steet art poppar upp titt som tätt. Här finns också flera hippa barer, caféer och mathak

 

Efter detta första stopp är det dags att göra en kort promenad bort till ”Kommersen flea market”. Detta är ett hus med loppmarknad inuti som också är fylld av graffitti och cool steet art på utsidan. Missa inte att gå runt huset då några av de nyaste verken gömmer sig på baksidan av huset. Marknaden är öppen lörd-sönd om du är sugen på att handla lite second hand.

En av mina favoriter bakom huset är ett samarbete mellan street artartisterna Sagie och Etile. Kolla in deras Instagramkonton @sagieart & @etile1

Därefter fortsätter du uppför backen som leder mot Stigbergstorget. På kortsidan av Stigbergets hostel hittar ni min favorit” Mermaid”.

Fortsätt därefter gå mot Stigbergstorget. Om du behöver en paus här innan du hoppar på spårvagnen mot Majorna rekommenderar jag ett besök inne på Fyrens ölcafé som är beläget inne i kultförklarade Bengans skivaffär. Därefter tar du 11:ans spårvagn fyra hållplatser till Godhemsgatan. En kort promenad från hållplatsen till Oxhagsgatan 1 finner du en mur full av träd och aliens i regnbågens alla färger skapad av street artartisten Ollio.

Därefter är det dags att hoppa på 3:ans spårvagn och den här gången stiga av på Vagnhallen i Majorna. Efter en kort promenad till Bruksgatan hittar man två fantasifulla husfasader som också är skapade av street art artisten Ollio.

Sista anhalten på den här promenaden är Röda sten och Röda stens konsthall, ”graffittihuset” som det också kallas är omgivet av konst, graffitti och street art. I området finns även flera caféer och restauranger för den som är sugen på en fika eller en matbit efter promenaden.

 

 

Street Art promenad 2: Centrum

Min andra steet art promenad cirkulerar i stadens centrum och håller sig mestadels inom Vallgraven. Första stoppet på Esperantoplatsen 2, en kort promenad från Järntorget hittar man den färgglada målningen Pantanal skapad av den Brasilienska artisten Rafael Alencar.

Promenera därefter in till centrum där gatukonsten därefter ligger tätt. Den första hittar ni på Kungsgatan 32 skapad av den kvinnliga street art artisten Angelica Lucaci.

Inte långt därifrån på Kyrkogatan hittar man två konstverk till. Den första på Kyrkogatan 5 och den andra på Kyrkogatan 10.

Ta dig därefter till Vallgatan 19-21 där du finner ett färgglatt konstverk skapat av Ebba Chambert.

Nästa stopp är på Västra Hamngatan 27 där du på baksidan av Pix Bar finner målningen Gentleman skapad av Shai Dahan.

Ta dig därefter till Magasinsgatan 17 där du finner vackra husfasader skapade av den kvinnliga Carlifonska street artartisen Allison Torneros även känd under namnet Hueman. Hennes konstverk Twins är enligt mig Göteborgs vackraste street art. Dessutom är Magasinsgatan en av Göteborgs trevligaste platser. Slink in på Da Matteo för en kaffe och fika i härlig fabriksmiljö med doft av rostade kaffebönor.

Sista stoppet på den här citypromenaden är vid Södra Larmgatan 1-3 där man finner konstverket Nature Dust skapad av Llefen Carrera.

.

Street Art promenad 3: Hisingen

På Hisingen ligger street arten inte lika tätt och tillgängligt som inne i centrum. Så om man ska göra den här promenaden som är lite mer tidskrävande, krävs lite flängande fram och tillbaka samt att man tar sig fram med hjälp av kollektivtrafiken.

Börja med att hoppa på 6:ans spårvagn vid Nordstan till Frihamnen. Här börjar promenaden till Ringön, där du hittar flera street artobjekt. Sväng förbi Manufakturgatan 8 samt Ringöns outside galleri vid Järnmalmsgatan 7 och 8. Här finns många riktigt coola konstverk att spana in.

När du är klar med Street arten på Ringön promenerar du tillbaka till spårvagnshållplatsen och hoppar på 6:an. Glöm inte att titta åt höger när du åker förbi hållplatsen Lundby badet, där du finner martim och havsinspirerar street art som för tankarna till Lilla sjöjungfrun. Vill du så hoppar du av här för ett kort fotostopp. Därefter hoppar tar du spårvagnen igen och åker hela vägen till Väderilsgatan 44. Tro mig det är värt det! Här hittar man nämligen den vackra målningen ”Where trees don´t grow” skapad av Street artartisten Yash. På kvällen har målningen permanent ljussättning som skapar lite extra ljus i mörkret.

Åk därefter tillbaka åt samma håll du kom och hoppa av på Eketrägatan. Från Eketrägatan tar du därefter buss 16 mot Lindholmen och promenerar därefter en kort promenad till Karlavagnsgatan 10 där man hittar målningen ”The shiny donut” skapad av street artartisten Bless. Efter detta sista stopp kan man med fördel hoppa på Ävsnabben från Lindholmen och snabbt befinna sig i centrum igen. Gör som vi och ta en fika på Mr Cake på Stenpiren efter turen.

4 thoughts on “En självguidad ”Street Art-promenad” i Göteborg

  1. Vilken bra guide och så bra att adresserna är med. Jag har varit ute och letat street-art här i Stockholm och ibland är det knepigt att hitta rätt när man bara sett en bild nånstans på nätet och inte har en aning om var man ska leta. Jättefina bilder!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *