Se & göra under en dagsutflykt till Burano från Venedig

Har ni hört talas om ön Burano som är belägen i den venetianska lagunen i norra Italien? Hit är det enkelt att göra en utflykt från Venedig över dagen. Färgglada Burano är som en enda stor vitaminkick av pastelliga färger och ett besök på ön botar vilket vinterdepp som helst. De färgglada fiskarhusen med matchande fiskebåtar sprakar i regnbågens alla färger som gör att man blir glad långt in i själen. 

Planerar ni att åka till Venedig till våren får ni absolut inte missa att göra en dagsutflykt till Europas mest färggladaste ö. Det finns platser i världen som är lika vackra som på vykortet och Burano är definitivt en av dem. Buranos gator sprakar i färger som lila, rosa och turkos. Mellan husen hänger tvätt och många har pyntat sina ingångar med färgglada blommor.

Hur tar man sig från Venedig till Burano?

Bästa sättet att ta sig till Burano från Venedig är att ta vattenbuss nr. 12 (Vaporetto) från Fondamente Nove. En resa som tar ca 40 min och går med jämna mellanrum t/r i stort sätt hela dagen (ungefär en gång i halvtimmen). Bra att veta är att det under högsäsong kan bildas långa köer så se till att vara ute i god tid. Vaporetton stannar också på den närliggande ön Murano dit man också kan göra en utflykt.

 

Legenden om de färgglada husen på Burano

Fiskarön Burano är mest känd för sina färgglada hus i regnbågens alla färger. Enligt legenden målades husen i dessa färger av fiskare som bodde på ön för att de lättare skulle kunna hitta hem till sitt hus i den tjocka dimman. Det sägs att om en husägare på Burano vill måla om sitt hus i en särskild färg måste detta färgval först bli godkänt av regeringen. Detta är kanske anledningen till att Burano fått behålla sin unika charm.

Kort om Buranos historia

Burano har fått sitt namn från en port (Boreana) från den romerska staden Altino. När Attila (kung av Hunnernas rike) gick till attack användes Burano och de närliggande öarna som skyddsplats för Venedigs befolkning.

Hantverk och fiske har alltid varit och är fortfarande en stor och viktig del av livnäringen på ön, tillsammans med turismen som i dagens läge fått ta en allt större plats.

 


Se & göra på Burano

  • Fota pastelliga husfasader
  • Leta upp Buranos mest spektakulära hus, Bepi´s House
  • Promenera på huvudgatan Via Galuppi
  • Handla souvenirer och lokala spetshantverk
  • Besök den lokala fiskmarknaden
  • Ät lunch på någon av skaldjursrestaurangerna
  • Ät gelato vid bryggan och titta på folk
  • Beskåda det lutande tornet i Burano
  • Promenera över Buranos broar

 

Fota pastelliga husfasader

Vare sig du har ett stort intresse för att fotografera eller ej så kommer Buranos pastelliga husfasader att få dig till att vilja gå fullständigt loss med kameran/mobilkameran. Låt dig ryckas med och tillåt dig själv springa runt och fotografera. Innan du gjort detta är det svårt att konsentrera sig på något annat. Du kommer vilja fota varenda hus, gata och gränd du går förbi, och du kommer inte att vara ensam om detta. Redan på vattenbussen kommer du kanske lägga märke till några av passagerarnas färglada val av kläder och accessoarer. Fotograferingen börjar redan ombord. En ung japanska med rosa klänning bär en korg fylld med blommor och hennes väninna bär stråhatt och en solgul byxdress. Tro inget annat än att detta klädval är planerat in i minsta detalj. Det är nämligen till Burano eliten av instagrammare och influencers åker för att ta sina proffsiga bilder.

Leta upp Buranos mest spektakulära hus, Bepi´s House

Leta upp är det mycket speciella och färgsprakande Bepi´s House som är Buranos mest kända hem. Bepi´s house pryder många av vykorten som du ser i souvenirshopparna på ön.

Promenera på Via Galuppi

På huvudgatan Via Galuppi finns fullt av souvenirbutiker, caféer och restauranger. Här är det helt underbart att bara strosa omkring eller slå sig ner på någon härlig uteservering och titta på folk.

Alla verkar ha tvättdag på Burano.

 

Shoppa souvenirer och lokala spetshantverk

Längs med de pastelliga gatorna finns många söta souvenirbutiker som säljer allt från kylskåpsmagneter till smycken och kläder. Burano är särskilt känt för sina spetshantverk och det finns även ett spetsmuseum att besöka på ön. Muséet är beläget vid det historiska palatset Podestà av Torcello, på Galuppi-torget. En annan sak som går att handla på Burano är Steampunk-accessoarer som glasögon och hattar samt ett stort utbud av Venedigs sedvanliga maskutbud.

 

Besök den lokala fiskmarknaden

Old fish market (Pescaria Vecia) är belägen på Via Giudecca.

 

Ät lunch på någon av skaldjursrestaurangerna

Vi valde att slå oss ner på Rivarosa Restorante där vi beställde in spaghetti alle vongole, en ljuvlig pastarätt med hjärtmusslor som vi avnjöt med ett glas vitt vin i solen. Det finns många fisk- och skaldjursrestauranger på Burano men uteserveringen brevid det rosa huset lockade oss lite extra mycket. Andra restauranger på Burano som vi är sugna på att testa nästa gång är Trattoria da Romano och Osteria al Museo.

 

Ät gelato vid bryggan och titta på folk

Varför inte unna sig en gelato efter maten och spana på förbigående folk.                                    -Kommer inte glassen snart?

 

Beskåda det lutande tornet i Burano

Nej, det är inte jag som fotograferar snett. Uppenbarligen har inte ”det lutande tornet i Pisa” ensamrätt om att luta. På Burano finns nämligen ett till. Tornet ligger i anslutning till den katolska 1600-tals kyrkan San Martino. Ju närmare man kommer tornet desto mer ser man lutningen.

 

Korsa Three Ponti &  Buranos alla broar

Leta upp den vackra träbronThree Ponti som förbinder de tre kanalerna. Personligen tycker jag att alla broar över kanalerna i Burano är vackra och alla är de värda att stanna till på för ett obligatoriskt fotostopp.

Jag rekommenderar verkligen att göra en utflykt till Burano om du befinner dig på weekend i Venedig. Även om du bara är där för en kortare resa. Åk gärna dit i början av våren då det är lite lugnare och massturismen ännu inte hittat hit.

Läs också: En annorlunda guide till Venedig- maskerad, hemligheter & mystik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *