Matlagningskurs på Restaurang Muusu- laga mat som en stjärnkock

Reklamsamarbete med Live Riga & Air Baltic 

Jag blev minst sagt lite nervös först när jag fick höra att vi skulle gå en ”latvian cuisine masterclass” på en av Rigas mest omtalade restauranger. Det lät väldigt avancerat. Sen kom jag på att jag kanske inte behövde vara så nervös. Ingen förväntar sig ju att jag som bloggare ska ha några som helst kockkunskaper och ingen har någon aning om att jag till vardags arbetar i ett kök. 

Prestationsångesten lättade och istället blev upplevelsen bara lätt och kul. Lite småroligt var det förstås också när jag blev ombedd av souschefen att hacka rödlök. Man kunde ana på hans förvånade min att han inte direkt hade väntat sig att det skulle gå riktigt så fort. Men jag avslöjade inte min hemlighet för någon under matlagningskursen. Så nu kanske jag har sett till att vi bloggare fått ett enastående bra rykte som naturbegåvade lökhackare, trots nagelförlängningar och fina kläder. Vill ni se en video på mig i köket så finns den fortfarande kvar under mina ”favoritstories” på Instagram.

 

Restaurang Muusu

Restaurang Muusu ligger i hjärtat av Rigas old town, ett stenkast från St: Peterskyrkan. Köket drivs av Kaspar Janson som är en av Rigas mest omtalade kockar. Restaurangen välkomnar in i en nordisk interiör i en miljö med murade väggar, rena linjer, linneväv och trä. Det är en varm miljö där man som gäst genast finner sig till rätta. På den kulinariska menyn finner man både klassiska och moderna europeiska rätter. Menyn är alltid säsongsbetonad och råvarorna är lokala.

Latvian cuisine masterclass

Jag har vid en tidigare resa till Riga avnjutit en härlig trerätters middag på restaurangen. Den här gången fick jag däremot inte maten serverad direkt utan var tvungen att laga den själv. Vi var 4 stycken bloggare (2 från Sverige och 2 från Danmark) med på resan som blev hänvisade upp till översta våningen i restaurangen där vi fick träffa restaurangens souschef Kristaps. Här fick vi en snabb genomgång om vad vi skulle laga och sen var det bara att sätta igång. Men för oss bloggare innebär kommandot ”sätta igång” något helt annat än att laga mat. Innan det verkligen kunde ”sättas igång” på allvar skulle det fotograferas (minst 100 bilder) från olika vinklar och alla måste byta plats, sen skulle det förstås också filmas och gärna genast postas live direkt på Instagram. För oss som håller på med det här är den här processen helt normal men om man ser det för första gången från utsidan kan man nog lätt börja undra vad som försiggår. Kristaps hade i alla fall stort tålamod med oss och lät oss hållas. Sen bad han mig hacka rödlöken och köksarbetet kom till slut igång. Efter detta turades vi alla om att hjälpa till i köket och sen fick alla göra sin egen bouchet.

Bouchet med pumpa, rödlöksmarmelad, pesto och chèvre

Rätten vi lagade hette bouchet och den bestod av pumpa, rödlöksmarmelad, pesto, hasselnötter och chèvre olika lager inslagen i filodeg med purjolökssnöre. Den skalade pumpan hamnade i botten av filodegspaketet, därefter en sked rödlöksmarmelad, en sked pesto, valfri mängd nötter och till sist en rejäl bit chèvre. Sen var det bara att knyta ihop paketet till en liten påse. Efter 8 min i ugnen var våra bouchets klara och vi fick slå oss ner och äta. Jag kommer med all säkerhet att laga och bjuda mina vänner på den här rätten hemma. För det är ju en fantastiskt vacker rätt som dessutom är mycket enkel att laga. Fördelen med rätten är att man kan leka med ingredienserna och byta ut vissa av råvarorna för att variera sig. Pumpan kan t.ex  lätt bytas ut mot morot eller varför inte rödbeta.

Middagen är serverad

Jag tror vi alla kände oss rätt stolta när våra kreationer kom ut från ugnen och vi fick slå oss ner i salongen och äntligen äta. För fler videos från matlagningskursen titta gärna in på fantasydinings facebook-sida. En liknande rätt som vår finner man naturligtvis även i Muusu´s meny. Så om ni reser till Riga kan jag verkligen rekommendera att boka ett bord på Muusu och beställa in en bouchet till förrätt. Ni kommer inte bli besvikna.

Hitta hit: Muusu, Skārņu iela 6, Centra rajons, Rīga

Reklamsamarbete med Live RigaAir Baltic & NordicTB 

6 thoughts on “Matlagningskurs på Restaurang Muusu- laga mat som en stjärnkock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.