Mina 13 bästa restaurang-och bartips i Oxford

Ta en pint på en av Englands mest legendariska pubar och sitt i samma hörn där medlemmarna i den litterära diskutionsgruppen Inklings en gång i tiden brukade ha sina möten. Följ deckare Inspector Moores fotspår eller titta in på uteserveringen där Harry Potter- teamet gillade att dricka en butter beer efter jobbet. Följ efter den vita kaninen in i gränden eller stig över tröskeln till det gamla värdshuset vars första ägare kan ha varit Lewis Carrolls inspiration till Hjärter dam. I Oxford blandas goda mat- och dryckesupplevelser med en gnutta historia, sagor och mystik.

 

 

1. The Mad Hatter- promenera rakt in i Underlandet

Att Lewis Carroll satt sina tydliga spår i staden är uppenbart. Bandet mellan Oxford och Alice i Underlandet är starkt och tydligt. Därav finner man inte så otippat flera restauranger och barer med temat Alice i Underlandet. På The Mad Hatters hemliga cocktailbar får du en gåta vid entrén. Om du lyckas lösa gåtan blir du kanske insläppt genom den hemliga dörren och kan därefter promenera rakt in i Underlandet. I cocktailbaren serveras mystiska drinkar i allt från tekoppar till diskokulor och bli inte förvånad om du möter Cheshirekatten eller någon annan karaktär från Underlandet när du är här.

 43 Iffley Rd, Oxford

 

2. Kazbar – Oxfords bästa tapasbar

Oxfords bästa tapas hittar man på färgsprakande tapasrestaurangen Kazbas. En exotisk snyggt inredd oas som tar Spanien så nära Oxford man kan kan komma i England. Kom hit om du vill njuta av delikata tapasrätter, spanska ostar, exklusiv serranoskinka samt goda rödviner till tonerna av flamenco och viftande solfjädrar.

 25-27 Cowley Rd, Oxford

 

3. Eagel & Child – Oxfords mest legendariska pub

Eagel & Child är en legendarisk pub i Oxford vars stamgäster varit flera stora författare som tillhört den litterära eliten. Några av dessa var medlemmarna i The Inklings som regelbundet kom hit, som J.R.R. Tolkien ( Sagan om Ringen) och C.S. Lewis (Narnia). Tanken att kanske rent av sitta i samma hörn som dessa legender känns som en ära och är både spännande och inspirerande.

 49 St Giles’, Oxford

Alice in Oxford Guide- en resa i Lewis Carrolls fotspår

.

4. The White Rabbit – Pizza & öl

Följ den vita kaninen in i gränden så kanske du hittar till The White Rabbit. Här serveras pizzor som i Neapel och finfin hantverksöl samt skummande pints.

21 Friars Entry, Oxford

 

5. The Old Bank-  dinera i stadens gamla bank

På High Street ligger Old Bank Hotel. Här låg som namnet antyder stadens bankkontor en gång i tiden. På hotellets restaurang Quod serveras läcker a lá carte samt goda burgare i en stilfull elegant miljö.

92-94 High St, Oxford

.

6. La cusina – dinera i ett italienkt skafferi

Sugen på italienskt? Då ska du boka bord på populära La Cusina. Här dinerar du i en miljö likt ett italienskt skafferi med hyllor fyllda av läckra italienska produkter, vinflaskor och färska grönsaker.

40 St Clement’s St, Oxford

 

7. The White Horse- dinera i ”deckarmiljö”

Den historiska puben White Horse är inte bara känd för sina fish and chips utan även för att vara en av de pubar där man spelade in Inspector Morse på 80-talet. Tittade du på Inspector Morse är den här puben ett måste att besöka. Det finns också fler platser att upptäcka i Oxford för Inspector Morse-fantaster.

38 Abingdon Rd, Oxford

 

8. Turf Tavern – Stjärnornas favorit

Harry Potter-skådespelarna och deras team hängde ofta på Turf Tavern under tiden man höll på med inspelningen av Harry Potter. Det är inte särskilt svårt att lista ut varför de gick just hit. Turf Tavern är nämligen ett helt fantastiskt halvgömt ”hidden gem” belägen i en innergård nära pittoreska Bath Hotel. Förutom att Harry Potter-gänget brukade hänga här efter jobbet har många andra storheter och stjärnor kommit in genom dörrarna. Turf Tavern har gästats av t.ex Elizabeth Taylor, Oscar Wild, Ernst Hemmingway och Emma Watson m.m. Kom hit för lunch, middag eller kanske bara något gott att dricka på den härliga innergården.

4-5 Bath Pl, Oxford

.

9. Mitre Inn – Hjärterdams värdshus

Mitre Inn är ett av Oxfords äldsta värdshus med anor från 1300-talet. Värdshuset har en intressant och spännande koppling till Lewis Carrol och hans saga om Alice i Underlandet. Det sägs nämligen att Mary Prickett som drev världshuset i över 50 år kan ha varit inspirationen till Lewis Carrolls Hjärter Dam. Innan Mary Prickett började driva värdshuset arbetade hon nämligen som guvernant hos familjen Liddell, vars dotter var Carrolls riktiga inspiration till Alice. Restaurangen är belägen mitt i hjärtat av Oxford och serverar god mat och dryck i en historisk miljö.

High St, Oxford

 

10. Cafe Loco – Mad hatter Afteroon Tea

Ännu ett café i Oxford med inspiration från Alice i Underlandet. Speciellt för Café Loco är att man varje dag efter klockan 14.00 kan bli serverad en ”Mad Hatter Afternoon Tea” som består av snittar och smarriga bakverk. På väggarna i caféet hänger flera tavlor av Underlandet och dess kända karaktärer. Förutom detta är Café Loco ett helt vanligt café.

85-87 St Aldate’s, Oxford

 

11. Raul’s bar & liquor store – bästa cocktailbaren

Vad mer kan man säga om Raul´s förutom att det är hit man ska gå om man är ute efter välgjorda cocktails med klass och finess. Här jobbar passionerade bartenders som är villiga att ge gästen en drinkupplevelse utöver det vanliga.

32 Walton St, Oxford

 

12. The Parsonage Hotel – dinera i en prästgård från 1700-talet

The Parsonage Hotel är en vacker gammal prästgård från 1700-talet. Utifrån ser huset med sina gröna växtrankor som slingrar sig runt fasaden nästan ut som hämtat från en sagobok. På Pasonage Bar & grill kan man avnjuta frukost, lunch, middag samt afternnon tea. Menyn speglar atmosfären vilken är unik och av högsta kvalitet.

1-3 Banbury road, Oxford

 

13. Story Café

På Story muséums café är aldrig sagor och mystik långt borta. Särskilt inte om du kommer hit i juli månad då muséet arrangerar Alice day. Frossa i sockersöta bakverk och nybryggt kaffe. Inuti caféet finns även en shop där det säljs små sagolika ting.

Rochester House, 42 Pembroke St, Oxford

Läs också:14 annorlunda restaurang-&barupplevelser i Nottingham

Resan till Oxford var en del av en pressresa med Visit Britain.

8 reaktion på “Mina 13 bästa restaurang-och bartips i Oxford

  1. Ja det ska bli så kul att se vart kära York tar dig. Turf Tavern var min första pubupplevelse i Oxford för galet många år sedan så den var kul att återse. Här är massor av kul ställen jag måste upptäcka ser jag. Oxford är som York, man får aldrig nog.

    • Kan tänka mig det. Ska bli så kul att fortsätta upptäcka Storbritannien. Blir ju en sväng till Withby också. Turf Tavern är helt klart en av mina favoriter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *