Min 24-timmars mat & dryckesguide till Verona

Vad sägs om att hitta till en gränd där man blir serverad vin på soptunnor med vita dukar, hitta till en hemlig lönnkrog nere i ett källarvalv eller äta en romantisk middag inne i ett f.d stall med anknytning till Montague familjen. Det är förvånadsvärt vad mycket man kan hinna med under 24-timmar i kärlekens stad. 

 

Vi anlände till Verona med tåget från Venedig på morgonen och skulle spendera ganska exakt 24 timmar i stan innan vi skulle åka tillbaka till Venedig. Först på dagens agenda stod att besöka alla platserna som är kopplade till Shakespears berömda roman om Romeo & Julia. Vi besökte bl.a de populära sevärdheterna som Julias balkong och Romeos hus.

Läs hela reportaget här: En självguidad promenad i Romeo & Julias Verona

 

 

Första matstoppet

Första mat-och dryckesstoppet kom ganska omgående efter att vi checkat in och lämnat väskorna på hotellet. Eftersom vi var jättehungriga efter tågresan blev det en snabbmacka i farten (foccacia med lufttorkad skinka och salami) som vi handlade för 5 euro på ett enkelt hål-i-väggen-ställe.

 

Bottega Vini- gränden där soptunnorna har vita dukar

Vi gick och åt våra mackor samtidigt som vi upptäckte stan och utan att vi hade tänkt så mycket på vart vi gick hade vi plötsligt hittat in i en gränd. Där fann vi av en händelse kanske världens häftigaste vinbottega som hade dukat upp de gröna soptunnorna på utsidan längs med husväggen med vita linnedukar. Vi var bara tvungna att gå in. Vi beställde varsitt (dyrt) glas vin som vi sedan tog med oss ut och ställde på varsin soptunna. Här minglade vi både med lokalbefolkningen och turisterna. Jag gillar det här stället för att det både är exlusivt och enkelt på samma gång. Det fanns även en restaurangdel inomhus som såg otroligt inbjudande ut. Hade vi inte redan bokat bord för kvällen kanske vi hade stannat.

Hitta hit:  Via Scudo di Francia, 3, 37121 Verona

 

 

Ostria Al Duca – nära Romeos hus

Vi hade bokat bord på Osteria al Duca, restaurangen som är belägen i samma 1300-talsbyggnad där det sägs att Romeo föddes. Restaurangen hittar man i den delen av huset som förr i tiden fungerade som bås till hästarna. Miljön är rustik med tunga träbjälkar i taket och är det perfekta stället för en romantisk middag på tu man hand. I den familjeägda restaurangen serveras genuin mat från regionen och traditionella rätter från Verona, vilket gör den till Veronas äldsta osteria enligt dem själva. Vi valde en två-rätters meny som bestod av en pastarätt samt en stor osttallrik med delikatesser från närområdets gårdar.

Hitta hit:  Via Arche Scaligere, 2, 37121 Verona

 

 

Ett glas på vägen med tillbehör

Eftersom vi ogärna ville att kvällen i Verona skulle ta slut så tidigt var det svårt att bara gå förbi de inbjudande uteserveringarna på hemvägen. Det blev såklart några vätskestopp på vägen. Vi uppräckte snabbt att till varje glas vin vi beställde på dessa utserveringar ingick ganska mycket tillbehör. Det kunde vara allt från marinerade oliver och chips till brushettas och kallskuret. På vissa restauranger fick man nästan in en hel måltid. Så här i efterhand inser jag att vi lätt hade kunnat gratisäta oss mätta mellan restaurangerna.

 

Hangover Cocktail Bar- lönnkrog nere i ett källarvalv

Sist på kvällen hamnade vi på Hangover Cocktailbar som kan vara en av Veronas bäst bevarade hemligheter. Från utsidan på gatan ser man nämligen bara en helt vanlig restaurang. Du måste med andra ord känna till källaren och baren för att kunna hitta till den. I det upplysta källarvalvet serveras förtklassiga cocktails av proffsiga bartenders. Fantastiskt ställe på alla sätt och här om någonstans är det faktiskt värt en liten ”Hangover” dagen efter.

Hitta hit: All’interno Dello Zoo’e Restaurant Wine Bar, Vicolo Crocioni, 3, 37121 Verona

 

Pizza på torget

Med några timmar på oss nästa dag innan vi skulle hoppa på tåget till Venedig passade vi på att promenera runt i stan och se så mycket som möjligt utav Veronas stadskärna. Vi avslutade med pizzalunch på torget med utsikt över Veronas historiska Arena.

 

Signorvino- restaurang i vinbutiken

Efter lunchen tog vi en sväng inne i vinbutiken Signorvino där man förutom att handla vin även kan slå sig ner på en hög barstol. Konceptet är vinbutik med restaurang- och bar i ett. Det blev en sista smak av Verona i flytande form, innan vi hoppade på tåget mot Venedig.

Hitta hit: Corso Porta Nuova, 2, 37122 Verona

Våra 24 timmar i Verona hade inte kunnat bli bättre.

För mer inspiration och tips följ gärna fantasydining på Instragram.

4 thoughts on “Min 24-timmars mat & dryckesguide till Verona

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *