Vilka är mina rättigheter vid försenat flyg?

Vet du om, att du som flygpassagerare har rätt att få ersättning vid försenat flyg? Om inte är det dags att fördjupa sina kunskaper i detta ämnet. För det är inte så värst kul att sitta där på flygplatsen, trött och stressad med vetskapen om att man inte kommer fram eller hem i tid. Självklart blir det då som ett plåster på såret att ha vetskapen att man oftast har rätt till ersättning. 

Jag har själv suttit där flera gånger, arg, stressad och på gränsen till gråtfärdig. Jag blev ett helt dygn förenad till Costa Rica för ett par år sedan, 6 timmar sen till Dublin för inte så länge sedan och nu senast, 5 timmar sen hem från Bukarest. Tyvärr gjorde jag i dessa fall inte någonting åt saken. Jag ångrar stort nu i efterhand att jag inte kontaktade Flightright, som har stenkoll på EU-förordning 261, dina rättigheter och EU-regler.

EU-förordning 261 gäller alla passagerare med giltig biljett och bokningsbekräftelse som påbörjar sin resa från en flygplats inom EU eller landar i ett EU-land och flygbolaget har sitt säte inom EU. Det spelar ingen roll om passageraren har bokat en paketresa, flyger med lågprisflyg eller är på affärsresa. Beroende på omständigheterna, och huruvida kraven uppfylls, kan passageraren ha rätt till en kompensation på mellan 250€ och 600€ per/pers.

 

Jag har som sagt själv inte gjort något åt saken vid de flesta fall vid förenat flyg förutom en gång, då jag själv tog strid mot ett stort flygbolag. Det var en långdragen och jobbig procedur som jag med största sannolikhet inte kommer att ge mig på igen. Anlitar man istället ett företag som Flightright så hjälper de till med de jobbiga bitarna och man slipper strida mot flygbolaget på egen hand. Det kostar såklart en liten slant som dras från ersättningen men å andra sidan kostar det inget om de inte lyckas få igenom någon ersättning. Man har med andra ord inget att riskera och förlorar heller ingen värdefull tid på att driva frågan på egen hand.

 

Jag hoppas naturligtvis på att jag ska slippa flygförseningar i fortsättningen, men om jag råkar ut för det igen kommer jag definitivt ha mer koll på mina rättigheter och ta hjälp av Flightright.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *