Mina bästa tips för att få råd med drömresan

I reklamsamarbete med Sambla

Så många drömmar och så många destinationer på önskelistan. Hur gör man egentligen för att resa mest hela tiden och hur i hela fridens namn får man råd till det. 

Sanningen bakom vår resekassa är i första hand att det är en prioriteringsfråga. Vi väljer helt enkelt att resa före mycket annat. Vi har också ett positivt tänkande angående att spendera pengar på resor. Som somliga samlar på fina glas i vitrinskåpet eller bilar i garaget, så samlar vi på äventyr och upplevelser. Vi ser det inte som slöseri att lägga pengar på att resa utan snarare tvärtom. Att resa och upptäcka världen ser vi som en bra investering i livet.

Men att tänka positivt och prioritera räcker inte alltid hela vägen fram till drömresan. Ibland måste man spara och verkligen ligga i för att få det att gå ihop. Då kan man behöva lite extra hjälp och tips. På Sambla arbetar man för att hjälpa privatpersoner att strukturera sin privatekonomi.

Här kommer några av våra bästa tips för att ta kontroll över reskassan.

 

# Långsiktigt sparande

Jag vet, det låter kanske inte så roligt men faktum är att ett långsiktigt sparande på 1-2 år verkligen ger möjligheten att resa iväg på drömresan. Man kan också se det som en garanti för att resan verkligen kommer att bli av i framtiden. Det är ju så mycket lättare att spara om det finns en tydlig målbild.

 

# Spara på olika håll

Detta tips kanske inte fungerar för alla men för oss passar det perfekt. Jag, som är den mest drivande när det gäller resor sparar alltid mina extra slantar till våra resor. Jobbar jag till exempel extra på jobbet så hamnar dessa pengar direkt i resekassan. Alex pengar däremot läggs inte på resor utan stället lägger han sina extrapengar på vårt hem och sparande i olika fonder. På så sätt är vi båda nöjda och i slutändan får vi både ett fungerande hem och har råd med att resa.

 

# Skär ner på kostnaderna

För ett tag, skär ner på allt onödigt. Köp inget annat en det du verkligen behöver. Skippa godis, läsk, tidningar och krogbesök. Klarar du det, då kan drömresan vara närmare än vad du tror. Den här metoden kräver ju naturligtvis en hejdundrande självdisciplin, men om man vet att det bara är för en kortare period så kan det fungera.

 

# Rensa garderoben

Har du en guldgruva i garderoben? Inför varje resa brukar jag gå igenom min garderob och lägga ut allt jag inte längre använder till försäljning. Jag får oftast sålt det mesta. Har man dessutom något åtråvärt märkesplagg som man tröttnat på kan man till och med ibland få tillbaka nästan hela summan. Ett hett tips är att kolla om plagget är slutsålt i butik.

 

# Fixa en loppis

Det är förstås inte bara i garderoben som man kan hitta saker man inte längre använder. Kolla i källaren och vinden. Det är ju egentligen inte klokt vad mycket man sparar på. Anordna en loppis. Sälj saker som bara ligger och skräpar för 10 / 20 / 50 kr. Många bäckar små ger också klirr i kassan.

 

# Se över räkningarna

Verkar det omöjligt att sänka de fasta kostnaderna? Helt säker? Kolla runt hos konkurrerande företag. Ring och säg att du funderar på att byta till något billigare, du kommer garanterat få något bra erbjudande om du väljer att stanna kvar. Jag har flera gånger sänkt mina vardagskostnader genom att ifrågasätta mina tidigare val. Behöver jag verkligen det här? Finns det något billigare? Ibland betalar man summor och har dyra abonnemang bara för att det alltid har varit så. Mitt tips är inte att göra sig av med saker man behöver utan mer fundera på om det finns alternativ som är minst lika bra. Se över era lån, kanske går räntan att sänka om alla samlas på samma ställe?

 

# Res under lågsäsong 

Har man möjligheten att resa under lågsäsong kan man spara tusentals kronor på både flyg och hotell. Mitt tips är att kolla runt på flera olika sajter innan ni bokar och kolla flera olika resedatum. Att vara ute i god tid även vid lågsäsong brukar vara en fördel. Även restaurangpriser brukar sjunka rejält under lågsäsong. Har man möjlighet tycker jag personligen att det bara finns fördelar med att resa under lågsäsong.

 

# Res budget

Mitt sista tips om det är svårt att få ihop pengarna till drömresan är att inte utesluta att resa med en snål reskassa. Visst, är man på semester så vill man ju kunna unna sig, men är inte en budgetresa bättre än ingen resa alls? Bo på hostel istället för hotell, ät streetfood istället för att gå på dyra restauranger. Det finns dessutom oftast en hel massa saker som är helt gratis att se och göra. Se om du hittar någon gratisguide till staden du ska resa till. En annan sak som är en fördel med att resa budget är att chansen att träffa nya människor ökar drastiskt. Man pratar helt enkelt mer med folk när man bor på enklare hostel än när man bor på lyxhotell. Så istället för dyra barbesök på kvällen kanske en kall öl på balkongen med nya rumsgrannen kan vara minst lika spännande. Mitt sista och kanske bästa tips är att – Våga resa på ett annorlunda sätt även om det ligger utanför din normala comfort zone.

Vilka är era bästa tips för att få råd att resa?

3 thoughts on “Mina bästa tips för att få råd med drömresan

  1. Jag ser mitt hem mest som en övernattningslägenhet mellan resor haha. Fast jag trivs bra ändå, det är litet, 23 kvadrat och kostar ungefär som en studentlägenhet. Funkar perfekt för mig. Det jag lägger mest pengar på (förutom resor) är min ateljé – men i slutändan hoppas jag ju att den ska dra in lite pengar också haha. Man skulle ju kunna tro att kläder är min största utgift eftersom – ja jag bor typ i en garderob. Men shoppar nästan bara secondhand, bra för mig, bra för miljön. Win win. Och mat. Ingen lyxätare direkt, äter väldigt billigt hemma (mest för att jag är lat och hatar att handla) – men går istället ut rätt mycket så det jämnar nog ut sig i längden. Bara i år har jag hunnit (och haft råd med) 11 resor utomlands, och ungefär lika många inom sveriges gränser. Och resor till Venedig, Polen och Kuba är inplanerade innan årets slut – fast en är nästan gratis och en är redan betald=)

    • Tycker jag låter hur bra som helst 🙂 och så många resor du hunnit med. Helt grymt!!! Åh Kuba, dit vill jag med:) Hade varit kul att se din ateljé någon gång.

  2. Hej! Jag åker varje sommar till Belgrad (vi har hus där), men måste säga att din blogg om Belgrad resan va det bästa jag läst. Och jag fick såååå många tips utav den.. Kan inte riktigt fatta att jag missat mer än hälften av alla dessa ställen som du skrivit om! Jätte kul att läsa som sagt, hoppas du åker dit snart igen och njuter av allt! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.