”Regency-inspirerad” afternoon tea i Bath

Dearest gentle reader… did you miss me?

Blev det inte just du som blev utnämnd till säsongens diamant? Misströsta inte. Undertecknad kan avslöja att hon inte heller blev det. Med andra ord innebär detta nu en risk för Baths afternoon tea-tillställningar. Då det alltid finns en god chans i dessa tider att frosseri uppstår samt att godsakarna på faten tar slut. Undertecknad kan medge att hon själv kan behöva något annat än skvaller att sätta klorna i och vad kan tänkas bättre än ett trevåningsfat med snittar, scones, kakor samt ett par koppar te?


Gillar man att gå på afternoon tea är är valmöjligheterna i staden Bath i grevskapet Somerset i sydvästra England oändligt många. Drömmigare destination för en tedrickare får man leta efter. Det finns en stor mängd caféer, tehus, restauranger och hotell som alla erbjuder en afternoon tea utöver det vanliga. Är man ett fan av Netflix-serien Bridgerton vars handling utspelar sig under 1800-talet eller är en beundrare av författaren Jane Austen (som under en tid av sitt liv bodde i Bath) så kan jag glädja er med att det finns en hel rad med spännande platser som man kan besöka vars miljöer transporterar besökaren rakt tillbaka till regency-tiden. Jag har listat 6 platser för en regency-inspirerad afternoon tea i Bath. Som passar extra bra för Bridgerton och Jane Austen-fansen. Läs också: En Bridgerton-inspirerad resa till Bath i England6 platser för en regency-inspirerad afternoon tea i Bath1. En ”Bridgerton-inspirerad” afternoon tea på The Roseate Villa

På Henrietta bar som man hittar inne på boutiquehotellet The Roseate Villa serveras en exklusiv afternoon tea i äkta regency-anda. En upplevelse som får gästen att känna sig som än äkta Viscountess eller grevinna. Till det exklusiva trevåningsfatet med snittar, scones och sötsaker serveras bl.a Lady Whisledowns mystiska teblandning samt en tillhörande Lady Whisledown-inspirerad cocktail. Längst ner på trevåningsfatet serveras fem olika snittar med allt från mer traditionella sandwishes till kreativa varianter med ingredienser som t.ex getost med karamelliserad lök samt räkor med smak av ”Bloody Mary. På våning nummer två hittar man två sorters varianter av nybakade scones med tillhörande ”clotted cream” och hemmagjord jordgubbssylt. Längst upp på fatet serveras fyra lyxiga och färgglada bakverk som man utan tvekan kommer att drömma om i flera år efter besöket. Ljuvligare afternoon tea i äkta Bridgerton-anda får man leta efter.

Tips: Glöm inte packa ned en vacker klänning, en tiara samt långa handskar i spets eller sammet för att leva dina Bridgerton drömmar fullt ut under besöket.

The Roseate Villa, Henrietta Rd, Bathwick, Bath2. Afternoon tea med Mr Darcy på Regency Tea Room

Vad sägs om afternoon tea bredvid självaste Mr Darcy? På berömda Regency Tea room som man finner ovanför Jane Austens Visitor Center kan man avnjuta en prisbelönt afternoon tea experience, som har en ”Tea Guild Award of Excellence status”. Man kan besöka Regency room även om man inte besöker Jane Austens visitor center men det blir självklart mer en helhetsupplevelse att besöka terummet efter man fått en inblick i Jane Austens liv under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Ett absolut måste för alla Jane Austen-fans som besöker Bath. I temenyn hittar man även Jane Austens blend som innehåller en blandning av kinesiskt te som var mycket populärt att dricka under regency-tiden.

40 Gay St, Bath3 English garden Afternoon tea på Royal Crescent Hotel

En av de mest exklusiva afternoon tea upplevelserna i Bath hittar man på lyxiga Royal Crescent Hotel. Slå dig ner i en äkta english garden så nära ”Bridgerton-världen” man möjligtvis kan komma. Endast ett stenkast ifrån inspelningsplatsen för familjen Fetheringtons hem i den berömda regencyserien. Hotellets berömda afternoon tea består av ett trevåningsfat med noga utvalda snittar, nybakade scones, ljuvliga bakverk samt ett urval av tesorter från Ronnefeldt. För den som önskar lite extra lyx i tillvaron kan man även avnjuta ett glas Taittinger Champagne. Den grönskande innergården som är dold från andra sidan av Royal Crescent är en ljuvlig oas som är en av de mest underbara platser att besöka i Bath en ljummen sommardag. Passar den som vill belöna sig själv med något alldeles extra.

 Royal Crescent hotel, 16 Royal Cres, Bath 


4. En afternoon tea i societetens fotspår på Pump Room

En av de mest kända afternoon tea-upplevelserna i Bath finner man på historiskt berömda Pump Room som varit en populär plats att besöka i över två århundranden. Hit vallfärdade societeten under 1700- och 1800 talet för att visa upp sig samt för att dricka det vattnet som pumpades ut i anslutning till de romerska badet, som ansågs ha medicinskt helande krafter. Jane Austen som levde en tid av sitt liv i Bath sägs ofta ha besökt Pump Room vars miljö också skildras i hennes två berömda romaner ”Northanger Abbey” och ”Persuasion”.

 The Pumo room, Abbey Churchyard, Searcys at the Pump Room, Stall St, Bath
5. Madame Delacroix-inspirerad afternoon tea på Abbey Deli

För den som älskar Netflix-serien Bridgerton är Abbey Deli på torget Abbey Greens en obligatorisk plats att besöka. Detta är nämligen inspelningsplatsen för Madame Delacroix butik Modiste där alla vackra klänningar sys och inhandlas i serien. Man använde sig både av utsidan och insidan av caféet när man spelade in serien vilket gör atmosfären där inne extra speciell. För den med stenkoll kan till och med väggarna i trä kännas igen ifrån flyktiga scener av inteniören från serien. I verkligheten är The Abbey Deli ett mysigt litet café där man kan avnjuta en Bridgerton-inspirerad afternoon tea i ett Bridgerton-inspirerat rum alternativt äta en grillad macka, dagens lunch eller ett bakverk.

Tips: Glöm inte ta med anteckningsbok och fjäderpenna, man vet aldrig vad för skandalöst skvaller man får höra i de fina tesalongerna nuförtiden. I tekoppen dricker man förstås Modists egna teblandning som också kan köpas med hem.

Abbey Deli, 2 Abbey St, Bath 


6. En afternoon tea i Jane Austens fotspår på Sally Lunn´s Eatery

Sist men inte minst (men definitivt äldst) så kan man göra ett besök på det historiskt berömda Sally Lunn´s Eatery som huserar i ett av Baths äldsta hus. Sally Lunn´s Eatery är känt för sina legendariska ”Bath Buns” som skapades av den unga bagaren Sally Lunn i slutet av 1600-talet, vilket blivit en lokal specialitet som blivit känd över hela världen och som fortfarande idag bakas under ett hemligt recept. En ung Jane Austen skriver textraden “disordering my stomach with Bath buns” i ett brev, vilket antyder att hon brukade tröstäta dessa bakverk som man antar kommit just från Sally Lunn´s Eatery. Avnjut en regencyinspirerad afternoon tea under de historiska väggarna i The Jane Austen room med en kanna av Jane Austens speciella teblandning. Sally Lunn´s Eatery är även öppet för frukost, lunch eller fika samt har ett litet köksmuseum som är gratis att besöka. Missa inte att smaka på en berömd Bath Bun som bara efter en tugga har fårmågan att slunga besökaren hela vägen tillbaka till regencytiden.

Sally Lunn´s Eatery, 4 N Parade, Passage, Bath


Resan till Bath var en pressresa med VisitBritain. Tankar och åsikter är alltid mina egna.


Glöm inte följa @fantasydining på instagram & facebook

2 thoughts on “”Regency-inspirerad” afternoon tea i Bath

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.